FESTIVAL

Znane skladbe za festival Slovenska polka in valček

Objavljeno 09. februar 2019 16.40 | Posodobljeno 09. februar 2019 16.40 | Piše: Mojca Marot

Med 81 prispelimi skladbami jih je strokovna komisija izbrala 24. Prvi dve bomo v Slovenskem pozdravu slišali 22. februarja.

Nagrado za najboljši valček je na zadnjem festivalu Slovenska polka in valček odnesla viža Kdor srcu sledi v izvedbi ansambla Glas; fantje so po novem del Koncertnega ansambla Lojzeta Slaka. FOTO: Facebook
Festival Slovenska polka in valček se bo začel že ta mesec, kot kažejo izbrane skladbe in njihovi izvajalci, pa bo to letos festival v pravem pomenu besede, ki se ga lahko zares veselimo.

image
Eden od letošnjih debitantov na festivalu bo mlad Ansambel Kvinta. FOTO: Facebook

Toliko imenitnih ansamblov na eni prireditvi skupaj že dolgo nismo videli in slišali: med 24 izbranimi skladbami, od tega se jih bo polovica predstavila s polkami, polovica pa z valčki, bo tudi kar devet kvintetov. Prav slednje smo minula leta že zelo pogrešali.
 

81 prijav


Odziv glasbenih skupin in ansamblov je bil velik, vsekakor veliko večji kot nekaj zadnjih let, saj je na razpis Radia in Televizije Slovenije (RTV) prispelo kar 81 prijav.

Izmed vseh pa je strokovna komisija, v kateri so bili Damir Tkavc, Slavko Podboj, Marijana Mlinar, Matjaž Vlašič in Ivica Vergan, izbrala 24 tekmovalnih skladb, 12 polk in 12 valčkov, ki jih boste premierno slišali v oddajah Slovenski pozdrav, in sicer vsak petek od 22. februarja pa do 24. maja.

image
Nagrado za najboljši valček je na zadnjem festivalu Slovenska polka in valček odnesla viža Kdor srcu sledi v izvedbi ansambla Glas; fantje so po novem del Koncertnega ansambla Lojzeta Slaka. FOTO: Facebook

Seveda ne vseh naenkrat, ampak v vsaki oddaji po dve skladbi, po dva valčka, pa čez teden dni dve polki, pa v naslednji oddaji spet dva valčka in tako naprej, da bomo slišali vseh 24 skladb, bo trajalo skoraj tri mesece.

Izmed dveh slišanih skladb v vsaki oddaji bodo komisije nekaterih izbranih radijskih postaj izbrale eno, ki se bo uvrstila v finale. Na koncu bo tako v finalu natanko šest polk in šest valčkov dvanajstih izvajalcev, ki se bodo na finalnem izboru, 23. festivalu Slovenska polka in valček, pomerili za dve veliki nagradi, in sicer nagrado za najboljšo polko in nagrado za najboljši valček po mnenju občinstva.

Finalisti se bodo pomerili za dve veliki nagradi: za najboljšo polko in za najboljši valček po mnenju občinstva.

Finale boste lahko v neposrednem prenosu na 1. programu Televizije Slovenija, ki se bo začel ob 20. uri, spremljali in o zmagovalcih tudi odločali v petek, 31. maja.
 

Stari mački in debitanti


V ritmu polke bodo peli in igrali Ansambel Vera in Originali, Kraški kvintet, Cik-Cak kvintet, Veseli Dolenjci, Ansambel Petka, Topliška pomlad, pa ansambli Opoj, Prisrčniki, Frajerke, Krjavelj, S.O.O. kvintet in Špadni fantje. Z valčki se bodo predstavili ansambli Vikend, Petan, Sekstakord, Šepet, Zeme, Naveza, Mladika, Prleški kvintet, Kvinta, Raubarji, Vražji muzikanti in Ansambel Roka Žlindre in Amabile.

23. festival Slovenska polka in valček bo 31. maja.

Naslove skladb in avtorje bomo objavljali vsak teden sproti na strani Viže, po vrstnem redu, kot jih bomo slišali v oddaji Slovenski pozdrav, in zapisali še kakšno zanimivost o izvajalcih. Kar nekaj bo takih, ki so že zmagali v preteklih letih, nekaj je popolnih debitantov in tudi zato bo prireditev zagotovo zares zelo zanimiva. Zelo različni so tudi avtorji, nekateri se pojavljajo večkrat, med temi so Vera Šolinc, Jože Galič, Rok Švab, Matej Kocjančič, Igor Pirkovič, Martin Juhart in Ivan Sivec
Deli s prijatelji