FESTIVAL

Zmaji čakajo muzikante

Vurberški festival narodno-zabavne glasbe bo ta petek.
Fotografija: Lani si je zlatega zmaja priigral Ansambel Boršt. FOTO: Marko Novak
Odpri galerijo
Lani si je zlatega zmaja priigral Ansambel Boršt. FOTO: Marko Novak

Turistično društvo Vurberk s številnimi soorganizatorji tudi letos vabi na 28. vurberški festival, za katerega je 14 ansamblom zeleno luč za nastop prižgala posebna komisija, ki je nastopajoče izbrala na podlagi prijav ansamblov ter njihove predstavitve v Podnanosu, v organizaciji Turističnega društva Podnanos.
Bernarda Kovačič, umetnica iz Šmartnega ob Paki, je tudi letos izdelala tri zmaje za tri najboljše ansamble vurberškega festivala. FOTO: Mojca Marot
Bernarda Kovačič, umetnica iz Šmartnega ob Paki, je tudi letos izdelala tri zmaje za tri najboljše ansamble vurberškega festivala. FOTO: Mojca Marot

Vseh 14 se jih bo na festivalu predstavilo s po eno novo skladbo, vsi pa bodo zaigrali tudi po eno vižo iz zakladnice Ansambla Lojzeta Slaka. Na najboljše čakajo trije zmaji – zlati, srebrni in bronasti. Odnesli jih bodo tisti, ki bodo najboljši po mnenju dveh strokovnih žirij, in sicer komisije, ki jo imenuje organizator, in komisije glasbenih urednikov slovenskih radijskih postaj, k temu pa se bodo prišteli tudi glasovi občinstva.
Direktor festivala Janez Toplak in njegova desna roka Zdravko Geržina upata, da jim letos ne bo nagajalo vreme in festivala ne bo treba seliti pod streho OŠ v Destrniku.
Direktor festivala Janez Toplak in njegova desna roka Zdravko Geržina upata, da jim letos ne bo nagajalo vreme in festivala ne bo treba seliti pod streho OŠ v Destrniku.

Kipce je tudi letos izdelala umetnica Bernarda Kovačič iz Šmartnega ob Paki. Poleg tega bodo strokovne komisije izbrale še ansambel, ki bo najbolj prepričal z izvedbo ene od Slakovih viž in bo prejel plaketo Lojzeta Slaka. Tri nagrade, prva denarna in dve plaketi, bodo podelili tudi najboljšim avtorjem besedil, prav tako bo denarna nagrada, in sicer 700 evrov, s plaketo namenjena ansamblu z najboljšo skladbo po izboru radijskih postaj Slovenije. Za najboljšo večglasno vokalno izvedbo bodo ansamblu podelili plaketo Jožeta Šifrarja, svojega zmagovalca pa bo izbralo tudi občinstvo na Vurberku.


In koga vse bomo slišali in videli na odru vurberškega gradu? Ansambel Dar se bo predstavil s skladbo Še enkrat zapojmo avtorjev Andraža Ravnjaka, Anite Zupanc in Mateja Turinka, Ansambel Hram s skladbo Darilo pomladi avtorjev Janka Zorna in Rajka Velikonje, Ansambel Valovi s skladbo V najinih srcih sonce sije avtorjev Martina Juharta in Damjana Pasariča. Nastopila bosta tudi Ansambel Lun'ca s skladbo Roka Švaba in Fanike Požek z naslovom Ni dovolj, pa Ansambel Poziv s skladbo Življenje je cvet, ki so jo ustvarili Brane Klavžar, Vera Šolinc in Primož Brložnik. Ansambel Jerneja Kolarja bo izvedel skladbo Ko bova stara avtorjev Mihe Lesjaka in Mateja Kocjančiča, Veseli Savinjčani pa skladbo Edino tebe avtorjev Igorja Podpečana in Igorja Pirkoviča. Po nekaj desetletjih se na vurberški festival vračajo Primorski fantje s skladbo Plavaj barčica moja, ki jo je v celoti ustvarila Ivica Vergan, prvič pa bodo sodelovali člani Ansambla Ponos s skladbo Da le še enkrat, ki jo je prav tako ustvaril en sam avtor, in sicer Blaž Kumše. Ansambel Blaža Hutevca se bo predstavil s skladbo Rana ura, zlata ura avtorjev Blaža Hutevca in Mateja Kocjančiča, Ansambel Opoj s skladbo Kmečki fant muzikant avtorjev Tineta Lesjaka in Vere Šolinc, Špadni fantje bodo peli in igrali Nekoč bova skupaj avtorjev Roka Švaba in Fanike Požek, Ansambel Tik-Tak bo predstavil skladbo Dovolj je dni v življenju avtorjev Braneta Klavžarja in Branka Zupanca. Na Vurberk se bodo pripeljali tudi Mladi Pomurci, ki so sami naredili aranžma za skladbo Mamin rožmarin na glasbo Tineta Lesjaka in besedilo Vere Kumprej.

Vseh 14 tekmovalnih skladb bo tudi na zgoščenki, ta bo izšla prav na dan festivala, ki ga bosta posnela Radio in televizija Veseljak, katerih poslušalci in gledalci bodo izbrali svojega Veseljakovega zmagovalca.


Festival bosta povezovala Maja Oderlap, ki je poskrbela tudi za scenarij, in Klemen Bunderla, v času, ko bo zasedala žirija in se bodo preštevali glasovi gledalcev, pa bodo vse zabavali Gadi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije