DRŽAVNA PRVAKINJA

Zlato harmoniko raztegnila Korošica

Danaja Grebenc je državna prvakinja v igranju na diatonično harmoniko. Robert Goter za prihodnje leto, ko bo tekmovanje že 40., obljublja velik spektakel.
Fotografija: Danaja Grebenc med nastopom. FOTO: Arhiv ZHL
Odpri galerijo
Danaja Grebenc med nastopom. FOTO: Arhiv ZHL

LJUBEČNA – Pa jo imamo, novo absolutno zmagovalko 39. Zlate harmonike Ljubečna (ZHL), ki je najstarejše državno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko pri nas. To je Korošica Danaja Grebenc, ki si je podobnih lovorik nabrala že na desetine. Na Ljubečni pa je osvojila zlato plaketo in prvo mesto v svoji starostni kategoriji, s čimer si je priigrala tudi naslov absolutne zmagovalke in postala absolutna državna prvakinja, za kar ima zasluge tudi njen mentor Klemen Rošer.

Najmlajši jih je imel osem, najstarejši 77

Učenci harmonikarja Roberta Goličnika, med katerimi je tudi zmagovalec občinstva Žiga Hriberšek (četrti z leve). Foto: FB
Učenci harmonikarja Roberta Goličnika, med katerimi je tudi zmagovalec občinstva Žiga Hriberšek (četrti z leve). Foto: FB
V veliki finale se je po predtekmovanjih in dveh polfinalih uvrstilo 42 tekmovalcev – harmonikarjev in harmonikark iz vse Slovenije, ki so suvereno pokazali odlično znanje, tega večinoma pridobivajo pri svojih mentorjih v zasebnih glasbenih šolah. »Najmlajši tekmovalec je bil s svojimi rosnimi osmimi leti Jošt Podkrižnik iz Braslovč, najstarejša udeleženka v kategoriji veteranov pa Mimika Šraj iz Poljčan, ki ima 77 let,« nam je povedal predsednik organizacijskega odbora tekmovanja ZHL, tudi sam učitelj in odličen harmonikar Robert Goter, ki se ponaša z naslovom svetovnega prvaka. Skupaj so letos v finalu ZHL podelili 11 zlatih, 17 srebrnih in osem bronastih plaket.


Robert Goter se trudi, da ohranja tradicijo najstarejšega državnega tekmovanja harmonikarjev pri nas. Foto: FB
Robert Goter se trudi, da ohranja tradicijo najstarejšega državnega tekmovanja harmonikarjev pri nas. Foto: FB
Prva tri mesta so v kategoriji junior, v kateri so najmlajši harmonikarji, stari do 10 let, osvojili Amadej Kolenc iz Šmartnega ob Dreti (prvo mesto), Lukas Gumilar iz Murske Sobote (drugo) in Filip Pintar iz Podnarta (tretje). V kategoriji od 11 do 14 let je bila najboljša Danaja Grebenc, za njo sta se uvrstila Gašper Štajnar s Škofljice ter Ambrož Goličnik iz Šmartnega ob Paki. V starostni kategoriji od 15 do 25 let so bili najboljši Aljaž Zelnikar iz Grosuplja, Leon Tašner iz Lovrenca na Dravskem polju in Julija Toplak iz Juršincev. Žal v kategoriji od 26 do 40 let ni bilo niti enega harmonikarja, v kategoriji od 41 do 60 let pa je bil najboljši Miran Vogrinec iz Jurovskega Dola. Za naslov ljudskega godca je igralo šest veteranov, in sicer Ervin Cmok, Alojz Fras, Zlatko Mohorič, Mimika Šraj, Tone Klun in Konrad Kostanjevec. Prav slednji, sicer iz Gorišnice, je osvojil naslov naj ljudskega godca – veterana.

Zanimivo je, da je že lani na Ljubečni zmagalo dekle s Koroške, veliki pokal je osvojila Tina Kalajžič. Letos pa ga je ponosno dvignila v zrak njena rojakinja Danaja Grebenc iz Dravograda. Naslov zmagovalca občinstva je drugič zapored romal v roke Žige Hriberška iz Šmartnega ob Paki, letošnjo plaketo Avgusta Stanka pa je za najboljši odigrani venček ljudskih prejel Leon Tašner.

Jubilejno leto bo posebno

Organizatorji državnega tekmovanja ZHL pa so v mislih že pri jubilejni 40. Zlati harmoniki, ki bo, kot je za Slovenske novice ekskluzivno razkril Robert Goter, pravi spektakel. »Na Ljubečno bomo povabili vse dosedanje zmagovalce, da bodo praznovali z nami. Nekateri so solisti, nekateri imajo svoje ansamble, vsi pa so uspešni in priznani glasbeniki. Povabili bomo tudi vse organizatorje in ustanovne člane, ki so v preteklosti skrbeli za nemoten potek tega državnega prvenstva. Pred osnovno šolo na Ljubečni bomo postavili ogromen šotor, tudi za gostinsko ponudbo bo poskrbljeno. Vsaj v tem prazničnem letu bi se radi vrnili v stare čase, v 80. in 90. leta, ko je tekmovanje spremljalo okoli dva tisoč ljudi,« razkriva Goter. Obetajo se tudi spremembe v tekmovalnem delu.

Vsi najboljši. FOTO: Arhiv ZHL
Vsi najboljši. FOTO: Arhiv ZHL

»Naslednje leto bo predsednik strokovne komisije Tomaž Guček določil 10 ljudskih skladb, iz katerih bodo lahko mentorji sestavili venčke, saj se je v zadnjih letih izkazalo, da se ti preveč ponavljajo in je na tem področju premalo izvirnosti. V finale se bo uvrstilo manj tekmovalcev, saj bo kriterij veliko strožji,« razkriva Goter. Da bo jubilejna Zlata harmonika Ljubečne, državno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko, res nekaj posebnega, bo občutil tudi absolutni državni prvak ali prvakinja, ki bo prejel(la) novo prestižno diatonično harmoniko.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije