POPAJ

Zaradi njega otroci obožujejo špinačo

Pomorščak Popaj praznuje 90 let. Prvotno mu je moč dala kokoš, ne špinača.
Fotografija: Popaj je populariziral špinačo. FOTO: Cinetext Bildarchiv
Odpri galerijo
Popaj je populariziral špinačo. FOTO: Cinetext Bildarchiv

Pomorščak Popaj spada med najbolj priljubljene risane junake iz Združenih držav. Silak prav ta teden praznuje 90. rojstni dan. Svojo pot je začel 17. januarja 1929, ko ga je Elzie Crisler Segar prvič objavil v stripu Thimble Theatre. Zanimivo je, da je najprej ustvaril Olivo, njen stripovski partner pa je bil sprva umetnik Harold Hamgraby. Konec 20. let je Olivin brat Castor Oyl odplul na otoke Kocka, kjer je poskušal svojo srečo v tamkajšnjih kazinojih, a se je zapletel v težave z lokalnimi kriminalci. Med njimi je bil kradljivi pomorščak s pipo, ta pa je navdušil bralce stripa in tako je Hamgraby izgubil naklonjenost Olive. Tetovirani mornar je poskrbel, da je Thimble Theatre postal drugi najbolj priljubljen strip v Zdrženih državah takoj za Majhno siroto Annie (Little Orphan Annie).


Prvotno ni bila špinača tista, ki je dala Popaju supermoč, temveč čarobna kokoš Whiffle – Popaj se je za moč podrgnil z njenim perjem. Špinača mu je zadišala šele junija 1931. Ko sta leta 1933 risanko začela za Paramount animirati brata Fleischer, se je uveljavil še nasilnež Bluto. Risanka je postala velikanska uspešnica, otroci pa so zaradi nje začeli jesti špinačo. Leta 1937 so Popaju v Crystal Cityju v Teksasu postavili spomenik.


Segar je oktobra 1938 umrl zaradi levkemije in bolezni jeter, star je bil komaj 43 let, a njegovi liki so preživeli. Štafeto glavnega animatorja so si podajali Doc Winner, Tom Sims, Bela Zaboly, Ralph Stein in Bud Sagendorf. Risanke so slovele po grobem humorju in nasilju, ki pa se je v svetu risank vedno znova obrnilo na komično. Leta 1980 je Robert Altman Popaja prestavil v filmski različici, v glavnih vlogah sta se poskusila Robin Williams in Shelley Duvall. A. P.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije