VIŽE

Z glasbo širijo pozitivne vibracije

Ansambel Saša Avsenika je zaključil niz poletnih koncertov v Zgornji Savinjski dolini. Pod Rogatcem je ansambel gostilo društvo Gričar, katerega duša je Beno Mlačnik.
Fotografija: Ansambel Saša Avsenika je dva koncerta pripravil tudi v Zgornjih Gameljnah, v slikoviti Ruski dači.
Odpri galerijo
Ansambel Saša Avsenika je dva koncerta pripravil tudi v Zgornjih Gameljnah, v slikoviti Ruski dači.

Letošnje leto glasbenikom ni bilo naklonjeno. Že marca, ko je država prvič razglasila epidemijo zaradi koronavirusa, so po vrsti začeli odpadati številni že leto in več vnaprej načrtovani koncerti, poleti so ostali tudi brez veselic.
Franci Podbrežnik je s svojimi besedami dodatno pričaral prijetno vzdušje v Lučah. FOTOGRAFIJE: arhiv ansambla
Franci Podbrežnik je s svojimi besedami dodatno pričaral prijetno vzdušje v Lučah. FOTOGRAFIJE: arhiv ansambla

A nekateri se kljub vsemu niso vdali obupu. Modrijani in Ansambel Saša Avsenika (ASA) so prišli na idejo, da nekaj koncertov pripravijo na prostem, kjer lahko obiskovalce razporedijo dovolj narazen, poskrbijo za razkuževanje in tako zadostijo vsem ukrepom, ki so jih v skrbi za zajezitev širjenja koronavirusa predpisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Obiskovalci so se tako na njihovih nastopih brezskrbno prepustili glasbenim užitkom, zaradi katerih so prišli.

Letošnji koncerti so bili nedvomno drugačni – bili so intimnejši. Člani ASA so nameravali tudi še v tem mesecu izvesti nekaj nastopov, a sta jim načrte prekrižala vreme in vnovično poslabšanje epidemioloških razmer. Zadnjega so imeli v Zgornji Savinjski dolini, natančneje v idiličnih Lučah. »Dvajset različnih in zares čudovitih slovenskih krajev smo obiskali v sklopu turneje intimno. Seveda si čim prej želimo nazaj na veselice in druge večje nastope, a z malo volje in truda smo lahko, zaradi teh drugačnih časov, ponesli Avsenikove pesmi med številne poslušalce tudi v manjših krajih.
Slikovito pa je bilo tudi prizorišče zadnjega koncerta ASA v nizu poletnih intimnih koncertov v Zgornji Savinjski dolini.
Slikovito pa je bilo tudi prizorišče zadnjega koncerta ASA v nizu poletnih intimnih koncertov v Zgornji Savinjski dolini.

Zaradi trenutne situacije, ker so se razmere spet zaostrile, pa smo našo misijo zaključili. Ob tem naj vas spomnimo na znani Avsenikov napev: Ostanimo prijatelji, naj bode smeh kot v tistih dneh, ko zbrani vsi prijatelji smo do noči prepevali!« so zapisali člani ASA po zadnjem koncertu v Lučah.
 

Glasbeniki željni stika s poslušalci


A prav zadnje glasbeno druženje v Zgornji Savinjski dolini je bilo tako za člane ASA kot obiskovalce posebno. Koncert intimno je namreč gostilo društvo Gričar, katerega duša je Beno Mlačnik, ki vneto sledi svoji ideji. »V idiličnem kotičku v Krnici v Lučah si je zadal gostiti kar se da pester in nevsakdanji nabor glasbenikov, interpretov, umetniških izvajalcev, saj je tudi sam izjemen podpornik kulture. Zato je v tem koščku naše lepe dežele gostil že različne glasbeno-recitatorske večere, koncerte resne glasbe, slovenske popevke in tudi koncerte narodno-zabavnih melodij. In si res zasluži velik poklon,« pravi Franci Podbrežnik - Solčavski, ki ima ravno prav nabrušen jezik in bogat besedni zaklad, zato je v Lučah tudi povezoval izjemen Avsenikov koncert.


Gostitelja Mihaela in Beno Mlačnik pa sta dodala piko na i, pristno gostoljubje v najširšem pomenu besede. »Letošnje leto je res zelo drugačno. Na preizkušnji so pristni medčloveški stiki, na preizkušnji so organizatorji in izvajalci. A najbolj srčni želijo širiti dobre misli, dobre vibracije med ljudi. In tudi koncert ASA je bil čudovit. Kljub hladnemu večeru so ljudje uživali in srkali vase te redke trenutke melodičnega veselja,« je misli poetično strnil Podbrežnik, ki je člane ASA povabil tudi na svojevrsten podvig: da se v enem dnevu povzpnejo na Rogatec, ki se dviga tik nad koncertnim prizoriščem.

»Prehranska svetovalka Mihaela je glasbenike očarala s savinjskim želodcem in mohovtom, ki je značilna luška jed. Gre za poltrajni skutni namaz z dodatkom smetane, začinjen s soljo in kumino, ki je ravno pravšnji za pogon v breg,« se je pošalil Podbrežnik. In dodal, da je niz koncertov ASA intimno dal svojevrstno živost narodno-zabavnim odrom na drugačen, bolj neposreden način.


»Vsi člani ansambla so prav tako željni stika z občinstvom kot poslušalci. Tudi zato je bil večer v zanesenjaški družbi društva Gričar in gostiteljske Občine Luče ter dobrotnikov, kot sta podjetnika Bojan Čopar in Bojan Bider, več kot čaroben. Občinstvo pa z aplavzi seveda ni skoparilo,« sklene Podbrežnik. Še preden so se odpravili v Luče, so ASA dva čudovita koncertna večera ob polni luni pripravili tudi v Ruski dači v Zgornjih Gameljnah, ki je zaščiten kulturni spomenik in prostor za doživetja kulture, kulinarike in zgodovine.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije