MARTINOVO

Vino za bolečino

Letošnje martinovo ni v znamenju veselih nazdravljanj. Zato pa je v zakladnici narodno-zabavne glasbe veliko pesmi o vinu.
Fotografija: Dolenjski Ansambel Azalea se je lotil priredbe Henčkove polke Metliška črnina. FOTO: ARHIV SKUPINE
Odpri galerijo
Dolenjski Ansambel Azalea se je lotil priredbe Henčkove polke Metliška črnina. FOTO: ARHIV SKUPINE

Ena bolj znanih je polka z naslovom Metliška črnina, ki jo je ustvaril že pokojni glasbenik Henrik Burkat, bolj znan po vzdevku Henček, harmonikar, ljudski pevec in avtor številnih zabavnih ter narodno-zabavnih skladb. Za omenjeno je ustvaril melodijo, besedilo pa je delo znanega Belokranjca Tonija Gašperiča. Pred kratkim so jo priredili in na novo posneli člani dolenjskega Ansambla Azalea.
Pri Črnem Petru FOTO: K. E.
Pri Črnem Petru FOTO: K. E.

»Izbrali smo vino. Vino za bolečino! No, saj ne zamerite, če se malo pošalimo. V teh res malce nerodnih časih, ko nobeno veseljačenje ni zaželeno, pravzaprav je prepovedano, menimo, da kakšen deci tudi ni greh. Nasprotno, morda se bo ravno zaradi teh turobnih časov še bolj prilegel. Ampak pomembno je seveda ohraniti zdravo mero. Torej, res samo en deci. Malo za zdravje, malo pa za sproščenost,« so ob objavi priredbe polke zapisali člani Ansambla Azalea, ki so nas doslej razveselil s številnimi lastnimi skladbami. Tokrat pa so se odločili, da priredijo zelo priljubljeno Henčkovo skladbo.
 

Ko pokliče Jože Potrebuješ


»Poklical nas je Jože Potrebuješ in nas pobaral, ali bi bili pripravljeni prirediti Henčkovo Metliško črnino. Najprej smo menili, da bi pesem bolj spadala h kakšni belokranjski zasedbi. Po poslušanju besedila, ki pravi 'prek Gorjancev prijatelja imam', pa smo se takoj strinjali, da je to nekaj, kar je za nas. In smo ponudbo sprejeli. Našli smo čas, no, le kdo od glasbenikov ga pa letos ni imel (he, he), smo našli tudi voljo in Metliška črnina je zazvenela po naše. Priredbo smo naredili sami in upamo, da bo poslušalcem všeč. Se pa zavedamo, da je bil Henčkov zven zares poseben in je še vedno edinstven,« priznava Alen Malnar, vodja ansambla Azalea.


Obenem člani privoščijo vsem vinarjem, da bo njihov letošnji pridelek odličen. Seveda pa ima vsak svoj okus. Kot so nam še zaupali, njihova pevka Meta Smolič prisega na traminec, vodja in kitarist ansambla Alen Malnar zavriska ob cvičku, basist Gregor Sotošek najraje srka šmarnico, Matevžu Sodiču pa še najbolj prija grozdni sok.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije