FESTIVAL

Vikend o podoknicah, Kvinta o teži ljubezni

Radijski uredniki bodo odločili, kateri bo tretji valček, ki ga bomo slišali na SPV. Tokrat bosta nastopila ansambla iz Šaleške doline in Dolenjske.
Fotografija: Slišali bomo valček Svet na ramenih ansambla Kvinta. FOTO: Osebni Arhiv
Odpri galerijo
Slišali bomo valček Svet na ramenih ansambla Kvinta. FOTO: Osebni Arhiv

Ta petek bomo v oddaji Slovenski pozdrav, v sklopu katere se ansambli potegujejo za vstopnico za finale festivala Slovenska polka in valček (SPV), slišali nova valčka, le enega od njiju pa tudi v finalu 31. maja v letnem gledališču Studenec pri Domžalah.
Slišali bomo valček Svet na ramenih ansambla Kvinta. FOTO: Osebni Arhiv
Slišali bomo valček Svet na ramenih ansambla Kvinta. FOTO: Osebni Arhiv

Tokrat se bodo za vstopnico v finale borili fantje iz Šaleške doline, združeni v ansambel Vikend, ki so na SPV pred štirimi leti že zmagali, in to z valčkom z naslovom Sin, ki je postal tudi najboljša skladba festivala, ter debitanti, mlad ansambel Kvinta iz Dolenjske, ki je na sceni uradno šele slabi dve leti. Mladi glasbeniki Jure Kožar, Eva Kovačič, Matic Kete, Jaka Ivan ter Gregor Deželan so ansambel Kvinta ustanovili, da bi ohranjali narodno-zabavno glasbo in jo poustvarjali.

Že prvo leto so ustvarili tri lastne viže. Prvi polki avtorja Davida Novaka z naslovom Ljubezen je sreča je sledil avtorski valček Mogoče nekoč. S tretjo skladbo Nisem taka, kot so druge avtorjev Marjana Turka in Mateja Kocjančiča pa so se bolj za šalo kot zares prijavili na festival Guštanj in z njo osvojili drugo nagrado, kar jim je dalo nov zagon.

Izjemno pa so se razveselili novice, da so sprejeti med letošnje polfinaliste festivala SPV. Ta petek se bodo v Avsenikovi gostilni v Begunjah, kjer potekajo snemanja, predstavili z valčkom z naslovom Svet na ramenih, ki sta ga ustvarila znani glasbenik Igor Podpečan in tekstopiska Fanika Požek.

»Govori o ženi, ki je nekoliko obupana, ker se ji zdi, da je za vse sama in nosi cel svet na ramenih, čeprav bi za moža naredila vse. On pa jo pomiri, da je njena otožnost odveč, saj ve, da jo ljubi in je z njo srečen,« nam vsebino predstavi Gregor Deželan. Sicer pa vsi fantje in dekle na nastopih razdajajo svojo energijo, še posebno pa z obrazno mimiko vse okoli sebe nasmeji harmonikar Jure Kožar.
Ansambel Vikend se bo ta petek v oddaji Slovenski pozdrav predstavil z valčkom Osvajam te. FOTO: Žiga Culiberg
Ansambel Vikend se bo ta petek v oddaji Slovenski pozdrav predstavil z valčkom Osvajam te. FOTO: Žiga Culiberg

Na festivalske odre se po krajšem premoru vračajo člani ansambla Vikend. Po njihovem zmagovalnem valčku Sin ter polki Staram se, s katero so slavili leta 2016 na Ptujskem festivalu, jih bomo znova videli in slišali v Begunjah, kjer se bodo predstavili z valčkom z naslovom Osvajam te, ki sta ga ustvarila Jože Galič in član ansambla Miha Lesjak, ta je poskrbel tudi za aranžma.

Vodja Rajko Petek nam je o vsebini valčka povedal: »Nekega dne nam je prišlo na misel, da bi mladim v pesmi približali pristno osvajanje deklet. Sodobni svet tehnologij namreč dopušča osvajanje kar prek družabnih omrežij in veliko ljubezenskih zgodb se začne prav tam. Včasih pa so fantje k dekletom, ki so jim bila všeč, hodili pet pod okno, ob tem so še kaj zaigrali, če so znali. Pravi nemir se je naselil vanje, ko so čakali na večer, da bodo šli pod okno. In to je bilo pravo osvajanje, ki ga danes marsikdo pogreša. No, mogoče pa bomo komu dali idejo, da spet obudi podoknice.«


Sicer je valček šest let čakal na svojo priložnost pri Jožetu Galiču. In ko so ga fantje pred tremi leti obiskali, so ga vzeli in posneli. »Valček je nekaj posebnega in upam, da bo všeč tudi poslušalcem,« upa Rajko Petek. Sicer se fantje ansambla Vikend, poleg Rajka in Mihe Lesjaka so to še Miha Volk, Primož Osek in Gregor Gramc, pripravljajo na prvi okrogli jubilej, 10-letnico delovanja, ki jo bodo praznovali oktobra. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije