TURNEJA

VIDEO: Gianni z novo slovensko kancono

Objavljeno 22. november 2018 14.20 | Posodobljeno 22. november 2018 14.20 | Piše: D. D. V.

Zamisel o pop-simfo se je porodila na poti iz Argentine. Tvoj poljub za dneve, ko mnoge objame tesnoba.

Romantik in večni glasbeni golob miru
Po vrnitvi s turneje po Argentini, kjer je imel Gianni Rijavec številne solistične koncerte s klavirjem za tamkaj živeče Slovence in argentinsko publiko, se je porodila zamisel o pop-simfo koncertu. Na koncertih glasbenik ob spremljavi klavirja, večglasnega petja, kitare, bas kitare, tolkal in ženskega godalnega kvarteta izvaja svoje najlepše balade iz bogatega repertoarja.
Hkrati nastajajo nove skladbe, ki so vse v tem novem glasbenem stilu. Prva nova skladba, ki jo je Gianni Rijavec poslal v eter, je bila Ti si lepa kot pomlad, sledila je Ljubezen, pa Sanje, Pogrešam te in zdaj, najnovejša, je na poti do poslušalcev tudi pesem z naslovom Tvoj poljub, za katero je besedilo spisal Leon Oblak, glasbo pa sam Rijavec.

Godalni kvartet, ki spremlja Giannija Rijavca, sestavljajo glasbenice Kati Harej, Katja Pirjevec, Maja Hladnik in Petra Tavčar. Spremljevalno pop zasedbo pa glasbeniki: Arian Krašna –kitara, vokal, Matjaž Švagelj – bas, vokal in Mitja Tavčar – tolkala.

»To so dnevi, ko se dan nezadržno krajša, ko mnoge objame tesnoba, ko ostaja le še bežen spomin na poletje,« pravi Rijavec in dodaja, da ustvarja »slovensko kancono« z dramaturškim lokom in zapomnljivim refrenom, in želi, da se melodije ohranijo, da ljudem ostanejo v spominu, da si jih ljudje prepevajo. Takšna je tudi skladba Tvoj poljub. »Poslušalkam in poslušalcem želim, da si pesem pojejo v dolgih samotnih večerih, ko bo noč najdaljša, in tudi takrat, ko bo dan premagal noč in bo prišla pomlad,« dodaja Rijavec, sicer eden redkih slovenskih glasbenikov, ki se zavzemajo za več slovenske glasbe v slovenskem radijskem in televizijskem etru.

Deli s prijatelji