KONCERT

Veselje s harmoniko po Slakovo

Učenci glasbene šole harmonike pripravili koncert. Posvetili so ga legendarnemu Lojzetu Slaku.
Fotografija: Janko Lekše z učenci FOTOGRAFIJE: Emil Turk
Odpri galerijo
Janko Lekše z učenci FOTOGRAFIJE: Emil Turk

Izjemno vzdušje je vladalo letos v Kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju, ki so ga do zadnjega kotička napolnili domačini in obiskovalci iz drugih krajev, ki so prišli na koncert Veselje s harmoniko, ki ga je organiziral priznani harmonikar Janez Lekše. Ta ima že nekaj let na domu zasebno glasbeno šolo harmonike DiaTon, v kateri poučuje vse, ki si to želijo.
Janko Lekše z učenci FOTOGRAFIJE: Emil Turk
Janko Lekše z učenci FOTOGRAFIJE: Emil Turk

Letošnji koncert je bil že sedmi po vrsti, ki ga je pripravil s svojimi učenci. Vsako leto izberejo rdečo nit, letošnjega so posvetili legendarnemu Lojzetu Slaku. Janez Lekše je leta 2003 nastopil tudi na njegovi prireditvi Boš videl, kaj dela Dolenj'c, ki je bila ena najbolj priljubljenih daleč naokoli in jo mnogi zelo pogrešajo, saj nikoli ni minila brez zvrhane mere dobre glasbe in humorja.
Fantje s Praprotna so še vedno zelo priljubljeni.
Fantje s Praprotna so še vedno zelo priljubljeni.

Koncert, ki je bil torej v celoti posvečen vižam Lojzeta Slaka, so učenci z Janezom Lekšetom na čelu začeli s skladbo Glas harmonike, najmlajši pa so zaigrali skladbo Moj avto. Vso prireditev so stali na odru in igrali s harmonikarskim orkestrom ter glasbenimi gosti, ki so prav tako zaigrali po eno, dve ali še več skladb iz bogate Slakove zakladnice.

Obiskovalci so bili navdušeni tudi, ko so se jim na odru pridružili člani ansamblov Banovšek, Nemir, Jarica, Mirnopeški harmonikarji, Vokalna skupina Gorjanski spev, zaigrali in zapeli pa so tudi Lojzetov brat Matija Slak in Fantje s Praprotna.


Še posebno so vse navdušili Matija Slak, harmonikarji, skupina Gorjanski spev in Fantje s Praprotna, prenekateremu pa so se v očeh zalesketale solze tudi, ko so harmonikarji zaigrali, pevci ansambla Nemir pa zapeli pesem Spev za godca, ki je bila napisana Lojzetu Slaku v spomin po njegovi smrti.


Predvajali so tudi videospot za pesem Uspavanka za sinka, ki jo je orkester harmonikarjev DiaTon posnel jeseni lani, Janez Lekše pa jo je pred šestimi leti ustvaril in posvetil prvorojenemu sinu Janiju. Za povezovanje in humor je skrbel Darko Povše. Za konec so prihranili Slakovo legendarno V dolini tihi, vsi obiskovalci pa so spoštljivo vstali in jo zapeli z vsemi nastopajočimi ter se poklonili legendarnemu Lojzetu Slaku. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije