KONCERT

Objavili osmrtnico moža Slovenke, a je še kako živ

Po Stožicah in Cvetličarni prihaja Riblja čorba še v Cankarjev dom. Frontmen legendarne srbske skupine zna razburkati politične vode.
Fotografija: Pred vsakim koncertom ga še vedno stisne trema. FOTO: Ljubo Vukelič, Delo
Odpri galerijo
Pred vsakim koncertom ga še vedno stisne trema. FOTO: Ljubo Vukelič, Delo

Legendarno srbsko rock skupino Riblja čorba si je brez škandalov težko predstavljati. Najnovejšega je splomladi zakuhal pevec Bora Đorđević, ki je s svojim vedenjem tako razjezil srbske opozicijske politike in tiste, ki ne podpirajo politike predsednika Aleksandra Vučića, da so na internetu objavili kar njegovo osmrtnico!

V Srbiji so objavili osmrtnico. FOTO: twitter
V Srbiji so objavili osmrtnico. FOTO: twitter
»Z bolečino v srcu obveščamo vse oboževalce Riblje čorbe, da je naš Borisav Bora Đorđević iznenada preminil 19. aprila 2019 v 67. letu starosti zaradi udinjanja največjemu izdajalcu države Srbije. Pogreb bo v obliki splošnega bojkota nastopov, albumov in pesmi. Žalujoči nekoč veliki ljubitelji skupine Riblja čorba,« se je brala osmrtnica.

Nekatere radijske postaje v Srbiji, med njimi Radio K-013 iz Pančeva, so glasbo legendarne skupine prenehale vrteti, ko se je Đorđević odločil nastopiti na srečanju srbskega predsednika Vučića Prihodnost Srbije. A ni razkačil le predsednikovih nasprotnikov, temveč celo predsednika samega. Bora naj bi namreč ugotovil, da je sam največja vaba za udeležence srečanja, zato je zahteval honorar. »Če se že moram osramotiti, bom to storil le za denar.« In menda so mu res plačali.
 

Ljubi Slovenko, uživa v Ljubljani


Glasba in prijateljstvo jih družita že 40 let. FOTO: instagram
Glasba in prijateljstvo jih družita že 40 let. FOTO: instagram
V resnici je Bora živ in zdrav, kmalu bo živahno tudi na odru Cankarjevega doma, kjer bo Riblja čorba 13. septembra v sklopu 40-letnice delovanja predstavila novo ploščo. Do odra v ljubljanskem hramu kulture pa nima prav daleč, saj že nekaj let živi v Ljubljani, v Beograd pa odhaja občasno.

V Ljubljano se je preselil zaradi ljubezni in po poroki s Slovenko, čeprav je pred leti na račun Slovencev izrekel nekaj žaljivih stvari, ki mu jih nekateri še danes zamerijo. A zdaj se v naši prestolnici očitno odlično počuti in živi precej drugače kot prej v Srbiji. Vstaja zgodaj, med 6. in 7. uro. Skuha kavo. Na sprehod pelje psičko. Drži se diete, saj pazi na težo. Najraje se odpravi na sprehod na Rožnik, večkrat ga premami Šmarna gora, svež zrak blagodejno vpliva na njegovo astmo. Rad pogleda kak film, obišče koncert. Opustil je alkohol, poskuša se odvaditi kajenja. Piše poezijo, najpogosteje in najraje o ljubezni in ženskah.

Ne mračen, vesel


Letos Bora s skupino vstopa v že 41. leto delovanja, čeprav si nikoli ni mislil, da jim bo uspelo tako dolgo vztrajati na sceni. Ob obletnici so pripravili nov album, za katerega je kazalo, da bo mračnjaški, a nato se je Bora v tretje poročil, življenje se mu je obrnilo na bolje in tako se je spremenil tudi album. Predstavili ga bodo v Cankarjevem domu, jubilej pa želi skupina proslaviti tudi v Ameriki in Avstraliji.


V štirih desetletjih so s skupino odrasle štiri generacije, Đorđević pa je nanizal kup spominov, med najlepšimi odrskimi je njihov nastop v londonskem klubu 100 na ulici Oxford, kjer so peli tudi The Rolling Stones, Paul McCartney, The Clash in mnogi drugi, ki v rocku ogromno pomenijo. Pozabil pa verjetno ni niti, da je Pošta Slovenije pred desetletjem izdala znamko z logotipom Riblje čorbe ter da so še 12 let prej slovenske oblasti skupini zaradi njegove politične izjave zavrnile izdajo vizumov za koncert v Hali Tivoli.

Po desetletjih nastopanja ima Bora še vedno tremo, zato se pred vsakim koncertom umakne, da ima mir. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije