POLETNI ŠTANJEL

Urica z osli, terapija s kužkom

Javni zavod Komenski Kras pripravlja med 10. in 19. avgustom pestro kulturno-festivalsko dogajanje.
Fotografija: Štanjel bo nekaj dni središče kamišibaj gledališča. Foto: Primož Hieng
Odpri galerijo
Štanjel bo nekaj dni središče kamišibaj gledališča. Foto: Primož Hieng

Stebra 10-dnevnega dogajanja sta pripovedovalski simpozij Koraki v pravljični svet – delavnica pripovedovanja v organizaciji društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Kras, ZKK in Bralnega društva Primorske, ki bo potekal 11. in 12. avgusta, ter Kamišibaj festival od petka, 17., do nedelje, 19. avgusta.

»Srednjeveške uličice in grajsko dvorišče bomo v desetih festivalskih dneh napolnili s privlačnimi kulturnimi in umetniškimi vsebinami, ki se lepo podajo v naše mestece,« sporočajo organizatorji. »Za začetek z veseljem izpostavimo nekatere že potrjene, za najrazličnejše skupine obiskovalcev privlačne dogodke, ki se bodo zvrstili v desetih dneh.«


Že v petek, 10. avgusta, bo v Ferrarijevem vrtu predstavitev lokostrelstva z Brino Božič, na pašniku pod vrtom pa bo urica s pravimi osli. V soboto bo v kvadratnem stolpu v Štanjelu pripovedovalski seminar Koraki v pravljični svet. Omenimo še pesniško-likovni performans Evakuacija duha o Srečku Kosovelu, ki ga pripravljata Kosovelova soba in društvo Konstruktivist iz Sežane; predstavljeni bosta tudi slovenska in angleška izdaja izbora Kosovelovih del Odprto. Ponovili bodo še urico s pravimi osli. Napovedujejo še dogodek Beremo s tačkami, branje s terapevtskim kužkom, ki ga bo za Tačke pomagačke v senčnih kotičkih Štanjela izvedel terapevtski par Pikić in Andreja.

Središče kraja s cerkvijo sv. Danijela. Foto: Primož Hieng
Središče kraja s cerkvijo sv. Danijela. Foto: Primož Hieng

V nedeljo bodo pripravili pripovedovalske nastope udeležencev seminarja Koraki v pravljični svet, na ogled pa bo enodnevna razstava umetniških del Ane Hanzel z družabnim srečanjem v vrtu pod Ana & Gaja Art Gallery. Predstavili bodo knjigo Kolo sreče. 67 babjepolskih iveri avtorice Alenke Veber.

V ponedeljek, 13. avgusta, bo ustvarjalna Krasilna ustvarjalnica, ki jo bo vodila arhitektka Eva Razboršek, sledila bo še zgodbarnica za otroke s pravljico za lahko noč Nočna lučka. V torek se obeta večerni koncert zasedbe Kombo C s Šolo tolkalista Zlatka Kaučiča. Prav tako v torek bo še predstavitev knjige Zakaj ti – kako krotim svoj ego z avtorjem Davidom Stepančičem, ki ga bo k pogovoru povabila Martina Kafol. Zanimiva bo ustvarjalna delavnica z glino Oslarija, ki jo bo v sodelovanju z zavodom Oslarija vodila umetnica keramičarka Ana Hanzel.


Na praznični dan, v sredo, 15. avgusta, bo predstavitev argentinskega tanga v izvedbi Milonguero?, sledila bosta večerni glasbeni koncert zasedbe Jureta Torija Tori Tango in mednarodna nočna milonga v Fabianijevi dvorani. Ob tem bo na ogled razstava skulptur Frajle v vrtu pod Ana & Gaja Art Gallery.

Znameniti štanjelski vodnjak. Foto: Primož Hieng
Znameniti štanjelski vodnjak. Foto: Primož Hieng

Četrtek je namenjen predstavitvi knjige Tisti krožniki avtorice Alje Furlan - Margarana v Ana & Gaja Art Gallery. V Zgodbarnici bodo svoja dela brali Neta Vergan, Irina Telban in Andreja Lenassi.

V petek se bodo začele kamišibaj predstave za otroke in odrasle na grajskem dvorišču z nočnim kamišibaj maratonom pri Grajžarjevi galeriji. Predstave bodo še v soboto, v nedeljo, 19. avgusta, pa bosta posvet o kamišibaj gledališču v Sloveniji in revijalni program slovenskih izvajalcev tega japonskega malega gledališča. 

Ferrarijev vrt. Foto: Primož Hieng
Ferrarijev vrt. Foto: Primož Hieng

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije