TONI SOTOŠEK

Učitelj, ki je izšolal tisoč harmonikarjev

Četrt stoletja uspešnega poučevanja diatonične harmonike je za Tonijem Sotoškom, ki je vzor številnim mladim glasbenikom.
Fotografija: Toni Sotošek ima z ženo Darko pet otrok, štiri sinove in hčerkico. Zdaj so že prava glasbena družina. FOTO: Mojca Marot
Odpri galerijo
Toni Sotošek ima z ženo Darko pet otrok, štiri sinove in hčerkico. Zdaj so že prava glasbena družina. FOTO: Mojca Marot

Toni Sotošek v domačem Krškem že vrsto let pripravlja koncerte, ki so vedno januarja, ko goduje sv. Anton, ali novembra, ko goduje sv. Martin. Prvi letošnji koncert pa bo prav poseben, saj bo odlični harmonikar, ki je mentor številnim mladim in obenem avtor mnogih skladb, na njem zaznamoval 25-letnico poučevanja diatonične harmonike, ob tem pa bo izšel njegov novi samostojni glasbeni album.

Na oder športne dvorane

Na odru športne dvorane OŠ Jurija Dalmatina v Krškem se mu bo pridružila družina, njegovi štirje sinovi in najmlajša hči se namreč vsi ukvarjajo z glasbo, družbo pa mu bodo delali še Modrijani, Prifarski muzikanti, Ansambel Toneta Rusa, Marko Pezdirc, Nuša Derenda, družina Zagmajster, pevski zbor OŠ Jurija Dalmatina Krško, Pihalni orkester Krško, Folklorna skupina s Senovega, harmonikarji Tonija Sotoška, Mateja Božičnika, Boštjana Povšeta in Janeza Lekšeta. Program bo povezoval prav tako zelo znani Slovenec Vinko Šimek.

Pri enem najbolj priznanih harmonikarjev pri nas so se šolali številni danes znani harmonikarji in na tekmovanjih osvajali najvišja priznanja. FOTO: Osebni arhiv
Pri enem najbolj priznanih harmonikarjev pri nas so se šolali številni danes znani harmonikarji in na tekmovanjih osvajali najvišja priznanja. FOTO: Osebni arhiv
Toniju Sotošku je prvo harmoniko kupil njegov stric Blaž, ki mu je tudi pozneje pomagal na glasbeni poti. Posebno so mu bile pri srcu melodije Lojzeta Slaka, bratov Avsenik in Franca Miheliča, igranja pa se je naučil sam, je popolni samouk.

Dobje pri Planini, kraj prvega uspeha

Ure in ure je raztegoval meh diatonične harmonike, prvi večji uspeh pa doživel v Dobju pri Planini, kjer je zmagal na prireditvi Pokaži, kaj znaš, kar je bila zanj prva prelomnica. Od takrat je bil kot fantič s klobukom in harmoniko izjemno iskan in je začel sodelovati s Folklorno skupino s Senovega, kjer je ostal kar 15 let. Veliko pa je nastopal tudi sam.


Leta 1983 je fant s klobukom požel veliko simpatij tudi na Zlati harmoniki Ljubečna, že tri leta pozneje in spet leta 1988 je postal absolutni zmagovalec tega tekmovanja. Ko se je vrnil s služenja vojaškega roka, je najprej sestavil trio, nato pa kvintet, okoli sebe je zbral same vrhunske, poklicne glasbenike. S studijskim ansamblom je posnel dve zgoščenki, zmagovali so na raznih festivalih, samostojno pa je začel poučevati harmoniko leta 1992, pri njem se je izšolalo približno tisoč danes zelo uspešnih harmonikarjev, mnogi imajo svoj ansambel.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije