ŠTEVERJAN

Trofeja F. B. Sedej čaka

Slovensko katoliško prosvetno društvo Frančišek Borgia Sedej iz Števerjana je objavilo razpis za 49. festival narodno-zabavne glasbe Števerjan, ki bo 5., 6. in 7. julija med Borovci. Prijave bodo zbirali do vključno 30. aprila.
Fotografija: Špadni fantje so bili lanski absolutni zmagovalci 48. festivala v Števerjanu. FOTO: osebni arhiv
Odpri galerijo
Špadni fantje so bili lanski absolutni zmagovalci 48. festivala v Števerjanu. FOTO: osebni arhiv

Števerjanski festival je edini festival narodno-zabavne glasbe, ki poteka v našem zamejstvu, ne na slovenskih tleh, obenem pa je eden najstarejših, ki je nastal skoraj hkrati s tistim na Ptuju. Vedno je bil in ostaja tekmovalnega značaja, edinstven pa je po tem, da poteka kar tri dni.

Dva polfinalna večera

Na prvih dveh polfinalnih večerih nastopijo vsi prijavljeni ansambli. Vsak izvede po dve skladbi; seveda ju odigrajo in odpojejo v živo, in to v slovenskem jeziku ali samo v instrumentalni izvedbi. Ena skladba je vedno iz zakladnice slovenske narodno-zabavne glasbe, ki je že izšla na katerem nosilcu zvoka ali pa je bila izvedena na katerem drugem festivalu, druga pa mora biti izvirna in prvič predstavljena javnosti. Strokovna komisija po prvih dveh večerih izbere ansamble, ki nastopijo tretji dan, v finalnem delu; tam se predstavijo z istima skladbama, komisija in občinstvo pa najboljšim podelijo nagrade. Teh je kar precej pa niti skromne niso, zato se ansambli že od nekdaj radi odločijo za nastop v tej zamejski vasici.


Bo letošnja letina bogatejša?

Člani Ansambla Dolenjskih 5 so se razveselili nagrade za najboljše besedilo avtorja Dina Subašića. FOTO: osebni arhiv
Člani Ansambla Dolenjskih 5 so se razveselili nagrade za najboljše besedilo avtorja Dina Subašića. FOTO: osebni arhiv
Nagrado za najboljši ansambel festivala in trofejo F. B. Sedej je lani prejel Ansambel Špadni fantje iz Vipavske doline, ki so se predstavili s skladbo Čeprav se razhajava. Drugo nagrado je prejel Ansambel Vražji muzikanti, ki so se predstavili z vižo Ena in edina, za katero so prejeli tudi posebno nagrado za melodijo, tretjo nagrado pa so prejeli Klateži, ki so navdušili s skladbo Letiva. Vsako leto podelijo še nagrado občinstva, in lani jo je domov v Žužemberk odpeljal Ansambel Boršt, ki je prejel tudi nagrado za najboljše debitante. Nagrado za besedilo pesmi Očetove besede, ki so jo izvedli člani Ansambla Dolenjskih 5, je dobil avtor Dino Subašić. Omenjeni izvajalci so bili torej lani na festivalu, na katerem se je v prvih dveh večerih predstavilo 14 ansamblov, najboljši. Tudi sicer se vsako leto v povprečju prijavi okoli 15 ansamblov, a so bili časi, ko se jih je veliko več, zato Števerjanci upajo, da bo tudi letošnja letina morda znova obilnejša in bomo glasbeno zakladnico obogatili za ducat in več lepih viž.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije