FESTIVAL

Tekel in igral Golico

Na festivalu narodne glasbe v Planici med 25. in 27. junijem tudi Ansambel Banovšek. Odlikuje jih pevski tercet po vzoru Avsenikov.
Fotografija: Ansambel Banovšek je zelo priljubljen narodno-zabavni ansambel iz Slovenskih Konjic.
Odpri galerijo
Ansambel Banovšek je zelo priljubljen narodno-zabavni ansambel iz Slovenskih Konjic.

Ansambel Banovšek je začel delovati decembra 2013 na pobudo Mateja Banovška, ki je tudi vodja ansambla in harmonikar, ter njegove sestre Venese Brglez, ki v njem poje.
Matej je tudi navdušen športnik. V preteklih mesecih je osvojil številne vrhove, pred kratkim se je povzpel na Raduho. Foto: FB
Matej je tudi navdušen športnik. V preteklih mesecih je osvojil številne vrhove, pred kratkim se je povzpel na Raduho. Foto: FB

Oba sta hotela nadaljevati glasbeno pot, ki so jo začeli njuni starši, oče Milan in mama Danica, ta je še vedno avtorica številnih besedil njihovih skladb. Sicer pa so poleg brata in sestre Mateja in Venese člani ansambla Rok Zbičanjik, Andrej Sušec ter Matej Turinek in Barbara Leber Turinek.
 

Vzgajajo tudi mlade harmonikarje


Odlikuje jih pevski tercet po vzoru Avsenikov, ki ga sestavljajo Barbara, Venesa in Rok. Ansambel je leta 2015 posnel prvi videospot za njihovo prvo lastno skladbo, polko z naslovom Pod Konjiško goro, katere avtorja sta Matej in njegova mama Danica. Istega leta so posneli videospot za skladbo Drobtinica kruha, katere avtorja sta prav tako Matej in Danica. V letu 2016 pa so v novi preobleki posneli skladbo Mira Klinca Dvigni zlato kupico, ki jo pogosto slišimo na njihovih koncertih.


Eden od tradicionalnih je njihov Večer z Banovški, ki so ga leta 2018 v Slovenskih Konjicah pripravili že tretjič in ga posvetili peti obletnici delovanja. Omenjeno dogajanje je posnela Televizija Slovenija in ga lani predvajala na svojem prvem programu. V Slovenskih Konjicah pripravljajo večere seveda zato, ker je od tam doma glasbena družina Banovšek, na njihovem večeru pa so nastopili tudi glasbeni gostje. Tudi člani Harmonikarskega orkestra Banovšek, v katerem igrajo mladi harmonikarji, uči pa jih Matej Banovšek, na zadnjem večeru pa sta bila gosta tudi Ansambel Saša Avsenika in Ansambel Akordi.

Ansambel Banovšek je sicer sinonim za vrhunsko narodno-zabavno glasbo, Matej pa ni znan le kot odličen glasbenik harmonikar, temveč je tudi zaprisežen športnik. To je pred dvema letoma dokazal z udeležbo na tradicionalnem Konjiškem maratonu, v zgodovino katerega se je zapisal kot prvi, ki je desetkilometrsko traso pretekal s harmoniko na ramah, nanjo pa vseskozi igral Avsenikovo Golico.
 

Prime za mikrofon in kontrabas


Pevka Barbara Leber Turinek, ki je trenutno na porodniškem dopustu, nima vedno v rokah le mikrofona, temveč poprime, če je treba, tudi za kontrabas. Sicer pa melodije, ki jih igrajo, večinoma prihajajo izpod peresa Mateja, tako melodije kot besedila pa še vedno ustvarja njegova mama Danica. Banovški ohranjajo družinsko petje, in tako smo jih lahko slišali in videli v predlanski sezoni oddaje Slovenski pozdrav.


Na svoj zadnji album, ki so ga naslovili po valčku Kar zgodilo se je, ki je eden najlepših valčkov, ustvarjenih v zadnjem obdobju ansambla, zanj so posneli tudi videospot, so uvrstili še deset drugih polk in valčkov. Denimo Rženovo Tinko, ki je sicer skladba Štirih Kovačev, polko Pod Konjiško goro, Pomlad na Tirolskem, Konjiški valček, Pravega prijatelja, Dvigni zlato kupico in druge viže. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije