USPEHI Z NOTAMI

Slovenska glasba za filipinska riževa polja

Skladatelj Leon Firšt je zmagal na glasbenem tekmovanju na Filipinih, Andrej Makor pa je dobil nagrado na London Ear festivalu. Nagrajenih mlajših slovenskih skladateljev je še več.
Fotografija: Leon Firšt FOTO: VORANC VOGEL
Odpri galerijo
Leon Firšt FOTO: VORANC VOGEL

Najprej na Filipine, v mesto Banaue​. Tam je namreč 24-letni slovenski skladatelj Leon Firšt na mednarodnem tekmovanju iz glasbene kompozicije prejel veliko nagrado za skladbo The Story of Ifugao. Mednarodno tekmovanje organizira Universal Harvesters Inc., njegov namen pa je bil povečati »ozaveščenost o potrebi po obnovi in ohranjanju filipinskih riževih polj, ki so uvrščena tudi na Unescov seznam svetovne dediščine«.

Letos je bilo prijavljenih 84 kompozicij avtorjev z vsega sveta; najprej so izbrali 20 najboljših, ki so jih poslali skladatelji in skladateljice iz desetih držav, nato pa so izluščili deset finalistov, in med njimi je bil s skladbo The Story of Ifugao kot edini Slovenec Firšt.
Kot je povedal, je hotel ujeti preprostost življenja v mestu Banaue v pokrajini Ifugao. Njegova kompozicija izhaja iz socialno-kulturnih in religioznih tradicij te filipinske pokrajine, navdihnili pa so ga tudi zanjo značilna terasasta riževa polja ter tradicionalni napevi, ki zaznamujejo življenja tamkajšnjih prebivalcev od rojstva do smrti.

Z mednarodno nagrado pa se lahko pohvali še en predstavnik mlajše slovenske skladateljske generacije, in sicer 31-letni Andrej Makor, ki je v Londonu, na London Ear festivalu, prejel drugo nagrado za skladbo Silence za violo solo. Zanimivo je, da je bila njegova skladba za mešani zbor O Emmanuel, za katero je lani prejel 2. nagrado na prestižnem skladateljskem tekmovanju Musica Sacra Nova 2017 v Kölnu, umeščena v repertoar obveznih skladb londonskega mednarodnega tekmovanja za zborovske dirigente (LICCC – London International Choral Conducting Competition), ki bo letos jeseni. V okviru koncertnega abonmaja 2018/19 zasedbe BBC Singers iz Londona bo imel Makor tudi krstno izvedbo skladbe Kyrie, za katero je prejel naročilo slovite televizijske hiše BBC London.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije