V UHO

Šifrerjeva zgodba o lepi Ramoni

V videospotu za pesem Ramona je odigral (skoraj) glavno vlogo. Jutri bo pesem poslana na vse slovenske radijske in TV-postaje.
Fotografija: Eli Cabrera in Marko Magister v Ledinah na Bonceljevem polju FOTO: Arhiv izvajalca
Odpri galerijo
Eli Cabrera in Marko Magister v Ledinah na Bonceljevem polju FOTO: Arhiv izvajalca

Andrej Šifrer ni le pevec, temveč v prvi vrsti avtor, popotnik po notranjih in zunanjih geografskih širinah, diplomirani pravnik brez listnice, umetnik življenja in poet, čigar verze izkoristimo, ko vabimo prijatelje, uspavamo hčere ali dvigamo čaše v dobrih gostilnah. Res pa je, da vmes še kaj zapoje. Aprila letos je pel v argentinski Mendozi in legendarnem San Justu v Buenes Airesu, kjer ga je sprejela šeststoglava množica, njegov nastop pa se je začel nekaj čez polnoč. Za njim je nastopil slovenski bend iz Argentine Hrast in ob štirih zjutraj so z argentinskimi Slovenci objeti čez ramena peli Ko zvonovi zapojo in še zadnjo Ostani z nami. Ustanovni član skupine je bil med drugimi Milan Magister iz kraja Bariloche, ki je Andreja ob prvem obisku v Argentini pozdravil z besedami: »Veseli me, da sva se spoznala, jaz sem Milan, argentinski Andrej Šifrer.« Izkazalo se je, da je poznal celo več besedil njegovih pesmi kot Andrej, kar mu je prišlo kar prav, saj so »naši« tam čez lužo vsak teden prepevali slovenske pesmi. Kakšna ironija, če pa greš danes na žur med mlade, prepevajo hrvaške in srbske komade. Včasih se ljudje sprašujejo, kaj počno takile tiči, kot je Šifrer, ko ne snemajo, nastopajo ali ustvarjajo. Samo en dan sem preživel z njim, pa je imel na listku napisanih najmanj deset nujnih stvari. Priprava na snemanje novega videospota Ramona mu je popila največ moči, saj je vse nosil na svojih plečih in še odigral (skoraj) glavno vlogo. A se je splačalo, saj je izdelek najboljša vizualna stvar v njegovi 40-letni karieri.

Ramona

V Železniškem muzeju se je zbrala nenavadna družina. Trkaj, Eli Cabrera, Andrej, Nipke in v klečeči pozi Marko Magister. FOTO: Arhiv izvajalca
V Železniškem muzeju se je zbrala nenavadna družina. Trkaj, Eli Cabrera, Andrej, Nipke in v klečeči pozi Marko Magister. FOTO: Arhiv izvajalca
Ramono
je spoznal v eni od ljubljanskih restavracij, in ker je delovala ljubko eksotično, ga je zanimalo, od kod prihaja. Veste, Andrej je firbec, in če ga kaj zanima, bo toliko časa vrtal v vas, da bo vse izvedel. Po nekaj mesecih mu je plaho dekle, ki prihaja z enega od karibskih otokov, zaupalo utrinke iz svoje mladosti, ta pa je avtorja tako ganila, da se je odločil, da bo napisal pesem. A to Ramoni ni bilo všeč: »Ti misliš pisati o meni, o mojih nesrečah v pesmih in me vedno znova spominjati na preteklost?« V refrenu pesmi je namreč tako besedilo: »Zakaj se slabe stvari gode dobrim ljudem? Smo krivi sami, usoda al' sistem?« Ko se je pomirila, jo je celo nagovoril, da je v studiu v španskem jeziku posnela uvodni nagovor v pesmi.

Magister

Se še spominjate Milana Magistra? Ko je Andrej nastopal v Barilochah pred 25 leti, je imel kopico živahnih otrok, ki so skakali po odru, le petletni Marko je bil preudarno miren in celo z očetom in Andrejem odšel na izlet s čolnom na jezero. Fant je to četrtletje krasno izkoristil, se posvečal industrijskemu dizajnu, fotografiji in, glej ga, zlomka, snemanju adrenalinskih športov. Ko je Šifrer videl, v kaj se je razvil mladenič izpod Andov, je zaprosil argentinskega Šifrerja, naj sina prepriča o sodelovanju.

V Gostilni Benedik, ki je Andrejeva »ta domača«, so s pomočjo kakih 40 domačinov in folkloristov iz Iskraemeca posneli Ramonino zgodbo. FOTO: Arhiv izvajalca
V Gostilni Benedik, ki je Andrejeva »ta domača«, so s pomočjo kakih 40 domačinov in folkloristov iz Iskraemeca posneli Ramonino zgodbo. FOTO: Arhiv izvajalca
Če zgodbo skrajšamo, je izid to, da je Marko Magister odgovoren za njegova videoposnetka Oče naš in Ramona. S pomočjo mlajšega brata Gorana so v štirih dneh na petih lokacijah posneli zgodbo o Ramoni. Ko je Andrej posnetek predstavil Damjanu Joviču, producentu naših vrhunskih raperjev Trkaja in Nipkeja, je bil ta navdušen: »Stari, pa to so naše teme, bom vprašal fanta, ali sta za stvar.« Pa sta bila za stvar in iz pesmi o lepi, a nesrečni Ramoni je nastala cela filmska zgodba z raperji, Šifrerjem, igralcema Tinetom Omanom, Aljažem Tepino, naturščikom angelskega videza Erazmom Martinjakom in Dobrim Duhom z imenom Leon Lebar. A kdo bo na filmu predstavil Ramono? Čokoladnih lepotic pri nas nimamo na pretek, a rešitev je bila na dlani! Eli, Ramonina starejša hči in verjetno nekaj najlepšega, kar nosi slovenska zemlja, je odigrala svojo mamo in izkazala se je kot božji dar. Še več, Ramono je prepričala, da je zdaj pravi čas, da se spregovori o zlorabah nad ženskami in da je njena drža prava.
Video je bil posnet na začetku junija v Gostilni Benedik, v Železniškem muzeju, na postaji, vlaku in na Bonceljevem žitnem polju v Ledinah, s podporo folklornih skupin in ljudi dobrega srca na Slovenskih železnicah in v Stražišču pri Kranju. Jutri, v torek, bo pesem poslana na vse slovenske radijske in TV-postaje in bo dostopna na youtubu. Za vse nas, ki spremljamo Andrejev opus, je Ramona eden najsvetlejših biserov našega avtorja, ki se po 40 letih še ne misli ustaviti.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije