SVETOVNE USPEŠNICE

S Tarzanom koval dobiček in slavo

Objavljeno 20. maj 2019 12.57 | Posodobljeno 20. maj 2019 12.57 | Piše: Ciril Gale

Gospodar džungle je luč sveta ugledal pred 115 leti, Slovenci pa smo pri objavi prehiteli Francoze za kar 35 let.       

Edgar Rice Borroughs se je pisateljevanja oprijel, ko mu je vse drugo padlo v vodo.
O tem mi je pripovedoval nekdo, ki ga nisem ne jaz ne kdor koli drug silil k besedi. Ne trdim, da so ti dogodki resnični, kajti nisem jih videl s svojimi očmi, toda trdno sem prepričan, da bi mogli biti resnični.«

Tako je leta 1932 zapisal ameriški pisatelj Edgar Rice Borroughs na začetku prve knjige o Tarzanu. Knjig z novimi zgodbami o tem junaku je potem napisal še veliko, prebiral jih je ves svet in jih še danes. Pisatelju so dela o opičjem sinu prinesla svetovno slavo in velikansko bogastvo. Toda njegova pot do uspeha je bila zelo dolga in težavna. Zamenjal je veliko poklicev, preden se je ogrel za pravega.

24 romanov o Tarzanu je prineslo Borroughsu milijone dolarjev zaslužka.

Pisateljevanje kot zadnja priložnost

Borroughs se je rodil v Chicagu 7. septembra 1875. Kot mladenič se je prijavil na vojaško akademijo West Point, a ni opravil sprejemnega izpita. Služil je kot prostovoljec in se v Sedmi konjeniški brigadi naučil dobro jezditi. Poslali so ga preganjat Apače, a ni pokazal pretirane vneme in so ga kmalu odpustili. Nekaj časa se je udinjal kot kavboj, hotel je v Azijo kot prostovoljec, a so ga zavrnili. Pridružil se je bratu na farmi v Idahu, a ni dolgo zdržal in je z drugim bratom odprl trgovino. Pravega uspeha ni imel niti kot zlatokop v Salt Lake Cityju, zato se je moral zadovoljiti s knjigovodskim delom.

Zresnil se ni niti potem, ko se je poročil. Naposled je odprl agencijo, ki je svetovala, kako uspeti v življenju. Ker ni bil ravno človek, ki se na to spozna, so ga stranke druga za drugo zapuščale. Imel je 37 let, pa še samega sebe ni mogel preživljati.
Prav trda mu je že predla, ko se je odločil, da bo vnovič poskusil, tokrat s pisateljevanjem. Z nečim je bil namreč zanesljivo obdarjen – z domišljijo, ki mu ni dala miru. Odločil se je, da bo začel pisati fantastične romane. In tako je Edgar Rice Borroughs leta 1912 začel pisati roman Princesa z Marsa.

Marsovce zamenja Tarzan

Rokopis je poslal uredniku revije in ta ga je na njegovo veliko presenečenje sprejel, ga takoj objavil, avtorju pa poslal 400 dolarjev honorarja. Kmalu je Borroughs dobil naročilo, naj napiše nov roman na isto temo. Ni si dal dvakrat reči; Bogovi z Marsa so bili v kratkem napisani in tudi pri priči objavljeni. Prva uspeha sta Edgarja Ricea Borroughsa opogumila, toda Marsa in njegovih prebivalcev mu je bilo kmalu do grla dovolj.

image
Leta 1912 je začel pisati roman o princesi z Marsa, s katerim je začel pisateljsko pot.


Tedaj mu je prišla v roke knjiga o najmanj znani celini – Afriki – in ga prevzela. O Afriki ni veliko vedel, a ker ga je snov pritegnila, je menil, da tudi sam lahko piše o podobnih stvareh. Nekoč si je ogledoval znano rimsko podobo Romula in Rema, ki sesata pri volkulji. Utrnila se mu je misel, da bi skoval zgodbo o otroku, ki ga vzredijo opice.

Maja 1914 je bil njegov prvi roman o Tarzanu, gospodarju džungle, pripravljen za objavo. Izhajati je začel v uglednem časniku Evening World v nadaljevanjih, bralci pa so napeto čakali na vsako novo številko. Edgar Rice Borroughs se ni zavedal, da je izpolnil želje milijonov otrok in vznemiril radovednost odraslih. Le kdo si ne bi želel imeti podobnih lastnosti kot Tarzan? Vsakdo bi bil rad lep, postaven in svoboden v naravi.

Junak filmskih platen

Roman so takoj ponatisnili v knjižni obliki. Knjiga je bila razgrabljena v nekaj urah. Seveda to ni bil konec pripovedi o Tarzanu. Bil je šele začetek. Bralci so zahtevali nove in nove zgodbe. V Evening Worldu je kmalu začel izdajati drugi roman o gospodarju džungle – Tarzanova vrnitev. Založniki Borroughsu niso dali več miru. Na veselje otrok in odraslih je nenehno pisal, koval dobiček in svetovno slavo.Neukročeni Tarzan, Tarzanovo zmagoslavje, Tarzanov sin, Tarzan in levji ljudje, Tarzan in zlati lev ter še mnogi podobni naslovi knjig govore o opičjem človeku. Dejstvo je, da je štiriindvajset romanov prineslo avtorju milijone dolarjev zaslužka; še dandanes pa prinašajo veliko denarja pisateljevim dedičem. Prvi film o Tarzanu so posneli že leta 1919, snemajo pa jih še danes. Tarzana je upodobilo več kot dvajset igralcev, med katerimi so najbolj zasloveli Johnny Weissmuller, Gordon Scott, Lex Barker in Christopher Lambert. Najbolj znameniti par sta bila Weissmuller, olimpijski in svetovni prvak v plavanju, in soigralka Maureen O'Sullivan kot njegova družica Jane.

Vstopil tudi v deveto umetnost

Tarzana so vzeli za svojega tudi televizijski režiserji, ki so ustvarili že na desetine najrazličnejših nanizank po knjigah o gospodarju afriške džungle. Prav tako ni šel Tarzan mimo osme umetnosti – animiranega filma, uspešno je vstopil tudi v deveto umetnost – strip. Najmočnejša filmska družba na svetu Walt Disney je v zadnjih desetletjih posnela številne animirane filme o gospodarju džungle, še več pa so v njihovih studiih posneli televizijskih nanizank, ki jih poznajo tudi otroci pri nas. Družba Walt Disney je izdala tudi številne bogato ilustrirane knjige, namenjene otrokom prvih razredov osnovne šole. Vzporedno je Tarzan postal junak neskončne serije stripov. Prvič se je pojavil kot strip leta 1929 izpod peresa ameriškega risarja Harolda R. Fosterja, besedilo pa je bilo natisnjeno pod ilustracijami, kar je bilo tedaj že nenavadno za ameriški strip z običajnimi oblački. Foster je narisal samo en strip o Tarzanu, sledili pa so mu še mnogi. Tarzan Burna Hogartha velja za enega najvišjih dosežkov v svetovnem stripu.

image
Tarzan na naslovnici mesečnika Novi Zvitorepec.


Tudi v Jugoslaviji so organizirali sistematično produkcijo stripov o Tarzanu s številnimi risarji, med katerimi je izstopal predvsem Branislav Kerac, avtor vrste drugih uspešnih stripov, kot sta na primer Kobra in Cat Claw. Stripi o Tarzanu so postali tako priljubljeni, da so spodbudili številne variacije na temo junaka, ki pravično vlada v krutem okolju džungle. Med slednje spada slovenski strip Hargon scenarista Jožeta Kovača in risarja Vladimirja Hercega. Zanimivo je, da je prvo verzijo Herceg narisal že za stripovski natečaj legendarnega zagrebškega tednika Plavi vjesnik. Igor Kordej, eden od ilustratorjev stripov o Tarzanu, je leta 2013 prejel ugledno francosko nagrado za dosežke na področju umetnosti. V evropski meki stripa je postal legendaren, tega umetnika pa smo prvi odkrili Slovenci s podelitvijo nagrade andrija leta 1978. Med scenaristi zgodb o Tarzanu lahko omenimo še Andreja Božiča.
1919. so posneli prvi film o Tarzanu, snemajo pa jih še danes.

Več kot 60 jezikov


Edgar Rice Borroughs je umrl leta 1950. Bralci v ZDA zadnja leta najraje segajo po njegovih romanih iz serije pustolovščin na Marsu, zelo priljubljena pa so tudi njegova dela o bojih belcev z Apači. Romane o Tarzanu so prevedli v več kot šestdeset jezikov, zvestih bralcev pa imajo še danes zelo veliko. Vsako leto natisnejo približno 30 milijonov knjig o Tarzanu. V slovenščini so celotnega Borroughsovega Tarzana izdali konec sedemdesetih let v štiridesetih knjigah pri založbi ČGP Delo iz Ljubljane.
Deli s prijatelji