Z DUŠO

S harmoniko na ramah si želi preteči maraton

Objavljeno 14. junij 2018 19.58 | Posodobljeno 14. junij 2018 20.01 | Piše: Mojca Marot
Letošnji Konjiški maraton, ki ga mnogi imenujejo tudi maraton z dušo, bo poseben. Na njem si želi 10-kilometrsko razdaljo preteči tudi glasbenik Matej Banovšek.
Harmonikar Matej Banovšek je o svojem podvigu nekaj povedal tudi modrijanu Blažu Švabu v oddaji Slovenski pozdrav. FOTO: Žiga Culiberg
Znani harmonikar in učitelj harmonike Matej Banovšek iz Slovenskih Konjic se je letos odločil za čisto poseben izziv. S svojo harmoniko si želi na Konjiškem maratonu postaviti svojevrsten rekord. Razdaljo desetih kilometrov namerava preteči brez postanka, s harmoniko na ramah, na katero bo ves čas igral, in to Avsenikovo Na Golici. Mu bo uspelo? Na to bo treba počakati na zadnji septembrski dan, ko bo maraton. Matej Banovšek, ki je tudi ustanovitelj Ansambla Banovšek, se je za tak izziv odločil, ker se česa takšnega ni lotil še nihče na svetu. Podvig teka na 10 kilometrov bo poskušal združiti s harmoniko in neprestanim preigravanjem slovenske ikonične pesmi Golica. O svojem podvigu je prvič javno spregovoril v oddaji Slovenski pozdrav na TV Slovenija, ko ga je o tem pobaral voditelj Blaž Švab. »Idejo mi je dal mladi učenec iz Zreč. Pred lanskim maratonom, ki sva ga tekla oba, sva se na uri harmonike šalila, da bi bil pravi podvig, če bi pretekel maraton s harmoniko. Lani za kaj takega nisem zbral dovolj poguma, letos pa mislim, da sem na to pripravljen. Bolj star, bolj nor,« v smehu pove Banovšek, ki vsako leto pripomore k temu, da je ob trasi Konjiškega maratona ves čas veselo, saj tekače z igranjem motivirajo tudi njegovi mladi harmonikarji. »Si pa ne predstavljam, da bi tekel kje drugje, saj je prav Konjiški maraton zakon,« še pravi Banovšek. Pa bo harmonika, s katero bo tekel, zato morda kaj lažja? »Ne, nič drugačna ne bo od tistih, na katere rad igram. Imela bo le posebna jermena, da me ne bodo preveč žulila,« nam še izda. Boji se le slabega vremena, zato upa, da bo tista zadnja septembrska nedelja lepa in suha, na trasi pa bo vesel spodbude sotekačev in predvsem tistih, ki ga bodo prišli zgolj gledat in poslušat, saj mu bodo s tem olajšali pot do rekorda.
Lani za kaj takega nisem zbral dovolj poguma!
Deli s prijatelji