DO 1500 FUNTOV

Retro filmski plakati na dražbi

Plakat Vojne zvezd iz leta 1977 lahko prinese 1500 britanskih funtov. Londončan je zbral 2000 posterjev in šel v kino do 200-krat na leto.
Fotografija: Največ je vreden plakat hita Vojna zvezd iz leta 1977.
Odpri galerijo
Največ je vreden plakat hita Vojna zvezd iz leta 1977.

Trume hodijo v kino in doma gledajo filme, toda le redki se v tovrstno umetnost zaljubijo s tolikšno strastjo, da svoj dom, seveda v dolgih letih, spremenijo skoraj v hram, v katerem častijo zimzelene klasike sedme umetnosti. In ki bi za filme porabili še svoj zadnji cent. A prav tako je živel Londončan Anthony Duggan, ki so mu rekli največji londonski oboževalec filmov, saj je do smrti predlani zbral okoli 2000 promocijskih in redkih filmskih plakatov, tudi klasik, so kot E.T. vesoljček, Žrelo in Vojna zvezd. Do teh biserov sedme umetnosti pa se bodo zdaj lahko dokopali tudi drugi filmski sladokusci, saj gre del Anthonyjeve zbirke, vredne okoli 100 tisoč britanskih funtov, 23. avgusta na dražbo.

Velik ljubitelj gibljivih slik, ki je umrl star 63 let, se je v filme zaljubil že pri šestnajstih. Tako strastno, da je v kinodvorane zavil tudi po 200-krat letno, v vseh teh letih pa so ga dodobra spoznali tudi zaposleni po londonskih kinematografih in so mu, zavedajoč se njegove velike ljubezni, na dom začeli pošiljati promocijske plakate. V skoraj pol stoletja jih je zbral več kot 2000. »Bil je ultimativen zbiratelj, zbiral je vse, povezano s filmi in kinom. Ko sva se spoznala, sem v kinu delala kot hostesa, zato me je družina celo zbadala, da me je zapeljal, da bi se dokopal do žepne svetilke, s katero sem pregledovala dvorano,« se je pošalila njegova žena Helen, hčerka Fern pa je dala za očetov pogreb izdelati vrsto miniaturnih oskarjev z vgraviranim očetovim imenom, ki so ga na pogrebni slovesnosti v spomin dobili žalujoči. Kipci krasijo tudi vsa kina Anthonyjeve najljubše verige kinematografov.


Med 250 posterji si dražbena hiša največ obeta za plakat Vojne zvezd iz leta 1977, pričakujejo okoli 1500 funtov, za plakat grozljivke Mora v ulici Brestov do 400 funtov, Žrelo bi lahko prineslo do 250 funtov, Petek 13 pa stotaka manj. Kar pa je komaj vrh ledene gore obsežne zbirke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije