KLARA STOPAR

Preden gre v šolo, raztegne meh

Objavljeno 10. junij 2019 17.06 | Posodobljeno 10. junij 2019 17.06 | Piše: Mojca Marot

Tudi dekleta vse bolj obožujejo harmoniko. Ena takih je devetletna Klara Stopar iz Račic pri Podgradu, ki z igranjem na diatonično harmoniko dosega uspeh za uspehom.

Pet let je bila stara, ko si je zaželela svojo narodno nošo. FOTO: OSEBNI ARHIV
»Klara je naša čudežna punčka, saj ji je bila glasba položena tako rekoč v zibelko. Že pri treh letih je kazala veliko zanimanje za diatonično harmoniko, in namesto da bi se igrala s punčkami, je gledala in poslušala narodno-zabavne oddaje ter posnetke Avsenikovih, Slakovih melodij in melodij drugih mojstrov na youtubu,« o svoji zdaj osemletni hčerki pove njena mama Sendi Stopar, ki je na Klaro seveda izjemno ponosna.

Pri štirih letih prva harmonika

Klara zdaj obiskuje tretji razred Osnovne šole Rudolfa Ukoviča v Podgradu, harmoniko pa je začela igrati pri rosnih štirih. Le tri mesece kasneje je dobila svojo prvo harmoniko Žveglič, ki jo je oblikovala skupaj z mojstrom Žvegličem. »Ko je bila stara pet let, pa si je zaželela narodno nošo. A smo imeli s tem precej težav, saj smo prečesali vso Slovenijo, preden so nam željo izpolnili pri Trigo narodnih nošah in ji jo sešili,« pove njena mama, ki jo spremlja na številnih tekmovanjih in shranjuje vse časopisne članke o njej. Kot pravi, Klara vsako jutro, preden gre v šolo, nekaj zaigra na harmoniko, popoldne pa vadi ure in ure. Igrati se uči pri profesorju Zoranu Lupincu na Glasbeni šoli v Ilirski Bistrici, na različnih tekmovanjih sta dosegla že veliko izjemnih uspehov.

»Ko je bila stara pet let, si je zaželela narodno nošo. A smo imeli s tem precej težav, saj smo prečesali vso Slovenijo, preden smo ji željo uresničili.«

Od narodno-zabavnih melodij do klasike

Klara igra tako rekoč vse, od narodno-zabavnih melodij do klasičnih. Pogosto se udeležuje raznih prireditev in na njih raztegne svoj meh. »Profesorju Lupincu smo izjemno hvaležni, saj ni le njen učitelj, temveč tudi velik podpornik in seveda vzornik. In prav on je zaslužen za številne uspehe, ki jih je že dosegla,« pravi Sendi.

1.
mesto si je priigrala na 7. internacionalnem festivalu harmonike v Beogradu.

Nagrade se vrstijo

Prvi večji uspeh je Klara dosegla novembra lani, na 22. mednarodnem tekmovanju Diaton 2018, ko je bila druga v kategoriji do 10 let. Marca letos je v finalu državnega tekmovanja Temsig osvojila zlato priznanje ter posebno priznanje za najbolj obetavno tekmovalko v najnižji starostni kategoriji, zlato priznanje je osvojila na predtekmovanju za državno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko v Senožečah, na Primorski frajtonarici 2019 pa ji je pripadlo tretje mesto. Zlato priznanje je konec marca osvojila na tekmovanju Grand prix, na 5. državnem tekmovanju v igranju na diatonično harmoniko v Velenju pa je poleg zlatega priznanja drugo leto zapored osvojila naslov državne podprvakinje v svoji kategoriji. Sredi aprila se je udeležila 7. Internacionalnega festivala harmonike v Beogradu, osvojila zlato priznanje in postala absolutna zmagovalka Meh festivala, 25. maja na Festivalu za pokal harmonike Lokar v Lokavcu pa je zasedla prvo mesto v starosti do 10 let ter drugo med vsemi tekmovalci.

image
Niza uspeh za uspehom. FOTO: OSEBNI ARHIV
Deli s prijatelji