EVROVIZIJSKE STAVNICE

Pozornost in milijoni

Prihodnji teden nas čakajo dva predizbora in finale izbora za Pesem Evrovizije. Na koga stavijo in vlagajo evre in funte?
Fotografija: Naša predstavnika na evrovizijskem odru na prvi vaji FOTO: ANDRES PUTTING/EUROVISION.TV
Odpri galerijo
Naša predstavnika na evrovizijskem odru na prvi vaji FOTO: ANDRES PUTTING/EUROVISION.TV

Visoko mesto na stavnici prinese pozornost, pozornost prinese zmago? V zadnjih letih se je to že izkazalo za resnično, in če bo tako tudi letos, lahko zmaga Nizozemska oziroma njen predstavnik Duncan Laurence s skladbo Arcade, ki mu skupek stavnic napoveduje 24-odstotne možnosti za prvo mesto.

Uradni simbol letošnjega tekmovanja FOTO: TELAVIV
Uradni simbol letošnjega tekmovanja FOTO: TELAVIV

»Meni je povsem vseeno!«

Naša predstavnika se na svoje tri minute evrovizijske slave pripravljata v svojem slogu – mirno, brez evforije in pretirane medijske pozornosti. Medtem ko njuna skladba Sebi na youtubu pridno nabira oglede, trenutno jih ima nekaj čez 900.000, sta Zala Kralj in Gašper Šantl najbolj dejavna na instagramu, ob tem pa tiste, ki ju spremljajo, pridno obveščata o prihajajočih nastopih. »Meni je povsem vseeno, ali bova prva ali zadnja,« je prijavila Zala Kralj, ženska polovica molčečega dueta, ki bo zastopal slovensko RTV na prireditvi, pravzaprav najbolj odmevnem glasbenem cirkusu leta daleč naokoli.

Stavnice kažejo dobro

Na spletni strani Eurovisionworld, ki redno pripravlja presek desetih najvidnejših stavnic, sta naša predstavnika med 10. in 15. mestom, kar pomeni, da naj bi se Slovenija potemtakem uvrstila v finale in poskrbela za evforijo med nad Evrovizijo navdušenimi oboževalci.

Pogled na stavnični »končni vrstni red«
Pogled na stavnični »končni vrstni red«


Lani za slovensko predstavnico Leo Sirk pogled na stavnice že od začetka ni bil obetaven. »Tudi mi smo načrtovali nekaj vložiti v stavnice, da bi ustvarili več zanimanja pri novinarjih. Nato sem se odločila, da se ravno proti temu borim. Na nič nočem vplivati, zato pustim stvari pri miru, da se izidejo, kot se morajo,« je pred kakim letom portalu slovenske nacionalke povedala Sirkova. Izkazalo se je, da njena bitka ni pomagala oz. da so stavnice »imele« prav. Končala je na 22. mestu razpredelnice.

Sestavni del cirkusa

Napovedovanje zmage in s tem povezane stave so že nekaj časa sestavni del izbora za Pesem Evrovizije. Stavnic, na katerih je mogoče staviti na zmagovalko, ne zmanjka. Uradnih in neuradnih. Staviti je mogoče na (skoraj) vse, od tega, kdo bo prvi, do tega, kdo bo zadnji; pa od tega, koliko glasov bo skupno prejela pesem Velike Britanije ali bodo boljši moški ali ženski predstavniki … Koliko znašajo skupna vplačila za evrovizijsko dogajanje, nihče ne ve, ocene pa se gibljejo v milijone evrov. Nekateri vlagajo po evro, drugi na stotine evrov. In taki so tudi dobički. Včasih minimalni, za pivo, bi rekli, drugič gredo v tisoče evrov ali funtov.

Polfinale FOTO: WILLIAMHILL
Polfinale FOTO: WILLIAMHILL


Je pa tudi res, da visoko mesto na stavnici prinese pozornost, kar pa še zdaleč ne pomeni, da ta prinese tudi zmago. No, nekajkrat se je to že izkazalo za resnično, vendar je šlo bolj za izjemo kot pravilo.

Kako bo letos? Bomo videli. Pogled na stavnice pa je bolj ali manj podoben polenom, ki jih mečemo v kamin, da še malce bolj zagrejemo ozračje v sobi! 
Izraelska zmagovalka Dana International FOTO: DAVID JONES/PA
Izraelska zmagovalka Dana International FOTO: DAVID JONES/PA

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije