NESREČA NE POČIVA

Polomljeni in okrvavljeni zvezdniki

Kdo vse je zaradi zahtevnejših podvigov skoraj pristal na invalidskem vozičku?
Fotografija: Jackie Chan je spoznal, da te nenatančno odmerjen skok lahko stane življenje.
Odpri galerijo
Jackie Chan je spoznal, da te nenatančno odmerjen skok lahko stane življenje.

Najsi zaradi umetniške integritete, ki jim ne dopušča, da bi vsak malce zahtevnejši podvig prepustili kaskaderjem, najsi ker nesreča pač nikoli in nikjer ne počiva. Kar je nazadnje dodobra spoznala oskarjevka Halle Berry, ki si je med snemanjem akcije s Keanujem Reevesom za film John Wick: Chapter 3 – Parabellum zlomila tri rebra. Čeprav ni prvič, da je zaslišala pokanje lastnih kosti.

Zgrešil je drevo

Zvezdništvo boli, je prvič spoznala 2003. med snemanjem trilerja Gotika, ko se je morala sicer simulirano boriti s soigralcem Robertom Downeyjem Jr., a je vseeno zaslišala pok. Ki ga je pospremila bolečina. »Vedela sva, da je zlomljena. Slišala sva namreč, kako se mi je podlaktnica zlomila,« a se je že tri tedne pozneje vrnila na snemanje. In kot je tedaj znala odmisliti bolečino, podobno se je zdaj skozi skoraj vsak zbodljaj bolečine, ki ji je prestrelil telo, le predihala. In nadaljevala. »Med pripravami na film o Johnu Wicku sem si zlomila tri rebra, pa sploh ne vemo, kdaj in kako. Dokler sem le lahko, sem pod vodstvom trenerja vadila in se pripravljala na snemanje, zlomljena rebra gor ali dol,« pravi Berryjeva. Ki pa jo je v primerjavi z nekaterimi stanovskimi kolegi še prav odlično odnesla. Sploh če bi rentgen svojega okostja primerjala z rentgenom okostja Jackieja Chana, ki verjetno nima niti koščice več, ki ne bi bila vsaj enkrat zlomljena, najhujša poškodba pa bi ga skoraj stala življenje.



Zaradi filma Božji oklep iz 1986. bi se kmalu srečal s stvarnikom. Z grajskega zidu se je akcijski zvezdnik, vajen najnevarnejših podvigov, pognal proti bližnjemu drevesu. Prvi poizkus – po pričakovanjih uspešno. Pri drugem poizkusu pa je zgrešil cilj, drevo, in padel 7,5 metra globoko. Ob tla je sprva butnil z glavo, sila udarca ob skalo mu je zlomila lobanjo in delček kosti se je zaril naravnost v možgane. Iz ušesa mu je začela mezeti kri, zato so ga urgentno prepeljali v bolnišnico, zgolj upajoč na srečen razplet. »Še danes imam v glavi plastičen čepek, ki mi v lobanji zadržuje možgane.«

Hale Berry je trenirala klub zlomljenim rebrom.
Hale Berry je trenirala klub zlomljenim rebrom.

Trpel kot Kristus

Film Siriana iz 2005. je Georgeu Clooneyju prinesel prvega oskarja. A je igralec to najvišje priznanje sedme umetnosti tudi pošteno plačal. Med snemanjem si je namreč tako močno poškodoval hrbtenico, da mu je iz nosu začela mezeti možgansko-hrbtenjačna tekočina. »Ležal sem v bolnišnici, s cevkami v roki, premikati se nisem mogel, glavobole pa sem imel takšne, da sem imel občutek, da me je zadela kap. In po treh tednih sem začel razmišljati, da moram ukreniti nekaj drastičnega, da končam to agnijo,« pri čemer so se mu prikradle celo samomorilske misli. Čeprav je operacija nato ublažila bolečine, zvezdnika še danes občasno tarejo močni glavoboli, a se ne morejo primerjati s tistimi takoj po poškodbi.

Siriana je Clooneyju prinesla oskarja. In samomorilske misli.
Siriana je Clooneyju prinesla oskarja. In samomorilske misli.


Da izjemni filmski dosežki prihajajo z visoko ceno, dobro ve tudi Jim Caviezel, ki ga je med snemanjem s tremi oskarjevskimi nominacijami ovenčane drame Kristusov pasijon zadela strela. Dobesedno. »Nekaj sekund, preden me je zadela, sem vedel, da me bo zadela,« morda tudi zato, ker je kar dvakrat udarila tudi pomočnika režiserja Jana Michelinija. A čeprav je imel Caviezel precejšnjo srečo, saj jo je odnesel z manjšimi poškodbami, mu snemanje tega filma nikakor ni bilo naklonjeno, saj si je nato izpahnil ramo, prebolel pljučnico, se podhladil, staknil pa je tudi pljučno in kožno infekcijo.

Vrela voda v hlačah

Podobno bi lahko Jaimie Alexander dejala, da ji ni bilo naklonjeno snemanje stripovskega hita Thor: Svet teme, saj si je pridelala za cel seznam poškodb. Z enim samim nesrečnim padcem po stopnicah. »Bilo je okoli pete ure zjutraj, bilo je še temno, poleg tega je deževalo, tako da mi je na kovinskih stopnicah spodrsnilo.« Poškodovala si je kar 11 vretenc, premaknil se ji je disk v hrbtenici, natrgala si je mišico na hrbtu in izpahnila levo ramo.

Channing pozna nepredstavljivo bolečino, ko ti krop popari moškost.
Channing pozna nepredstavljivo bolečino, ko ti krop popari moškost.


Natrgane mišice in zlomljene kosti so verjetno med pogostejšimi poškodbami, ne pa tudi z vročo vodo poparjeni intimni predeli. A prav poparjena moškost je izplen Channinga Tatuma pri snemanju filma Zlati orel. Zvezdnik je v vlogi rimskega centurija Marka Flavija Akvile namreč moral bresti po ledeno mrzli vodi, zaradi česar so mu pomočniki med odmori v neoprensko obleko zlivali mešanico mrzle rečne in vrele vode. Žal pa so ob koncu dne, ko si je Tatum želel privoščiti še zadnji pljusk tople vode, ki bi ga ogrela, pozabili k vreli vodi primešati mrzlo. Zato je igralcu zadnji odmerek v hlače močno poparil moškost. Še huje, neoprenska obleka je vodo zadržala, kar mu je tako ožgalo to najnežnejšo kožo na intimnih delih, da so ga brzinsko prepeljali v bolnišnico, kjer je dobil precejšen odmerek morfija. In je nato nekaj časa hodil okoli z debelo povitim moškim bogastvom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije