SLOVENSKA LJUDSKA GLASBA

Nove obleke za 20-letnico

Skupina Dečve s koncertom zaznamovala okrogli jubilej. Gosta tudi moderna godca Boštjan Gombač in Janez Dovč.
Fotografija: Dečve so na jubilejnem koncertu nastopile v novih oblekah. FOTO: Marko Mubi
Odpri galerijo
Dečve so na jubilejnem koncertu nastopile v novih oblekah. FOTO: Marko Mubi

KRANJ – Dečve so v dvorani stolpa Škrlovec ob 20-letnici delovanja skupine pripravile dva koncerta z naslovom Dečva, mene imej. Kot gostje so na jubilejnem koncertu nastopili: ljudska godca 21. stoletja Boštjan Gombač in Janez Dovč, skupina ljudskih pevcev Kopači iz Podlehnika ter Janko Bajt in Jože Kočevar, dolgoletna godca folklorne skupine Sava. Dečve ohranjajo izvirno petje slovenskih ljudskih pesmi v enaki zasedbi že 20 let.

Koncerta sta imela posebno za to priložnost izbran nabor ljudskih pesmi, pretežni del je bil povsem nov. Rdeča nit so bile pesmi, ki obravnavajo besedo dečva. Ljudske pesmi in glasbo so želela dekleta s sodobnim konceptom koncerta približati vsem generacijam, še posebno mlajši. Dečve so se prvič zbrale 1998. leta, vodenje skupine je prevzela Simona Zupan, študentka akademije za glasbo. Dečve, plesalke Folklorne skupine Sava Kranj, so se že nekaj let prej srečevale in se učile troglasnih ljudskih pesmi, da bi popestrile nastope folklorne skupine.

Dečve z godcema Folklorne skupine Sava Kranj. FOTO: Marko Mubi
Dečve z godcema Folklorne skupine Sava Kranj. FOTO: Marko Mubi

Pojejo tudi podoknice

Prve pesmi so poiskale v arhivu folklorne skupine Sava, kasneje pa v različnih zbirkah slovenskih ljudskih pesmi, na glasbenonarodopisnem inštitutu ali kar na terenu. Prvi nastopi so bile vmesne točke med plesnimi nastopi folklorne skupine Sava, kmalu pa so se začele redno udeleževati območnih srečanj malih vokalnih skupin. Če sta čas in služba dopuščala, so se odzvale vsakemu vabilu za nastop, pa naj bo to na odru Cankarjevega doma, podoknica ob rojstnem dnevu, nastop v domu upokojencev ali na vaškem odru na drugem koncu Slovenije. Zapele so tudi ob slovesnih priložnostih na porokah in krstih, obvezno pa na domačem odru v Šmartinskem domu ob stražiških kulturnih tednih.

Rade ohranjajo tradicijo, vzdržujejo stike ter nabirajo izkušnje in znanje tudi pri drugih ljudskih skupinah, zato se vsako leto odpravijo na vikend vajo na turistično kmetijo v eno od slovenskih pokrajin, kjer navežejo stike s skupinami ljudskih pevcev tistega okraja. Obiskale so že Belo krajino, Dolenjsko, Gorenjsko, Prekmurje, Štajersko, Kras in Koroško. Tam so zapele marsikatero podoknico ter nastopile na obletnici domače folklorne skupine iz Male Nedelje kot presenečenje večera.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije