ŠTIRJE KOVAČI

Nikdar niso šteli let

Prihodnjo nedeljo, 19. maja, bodo Štirje kovači v športni dvorani v Slovenj Gradcu pripravili jubilejni koncert ob 65-letnici delovanja in druženja s poslušalci, s katerimi so oblikovali pristno nesnovno kulturno dediščino, ki je zaznamovala glasbeni in kulturni svet.
Fotografija: Minilo je bogatih 65 let delovanja koroškega ansambla Štirje kovači. FOTO: OSEBNI ARHIV
Odpri galerijo
Minilo je bogatih 65 let delovanja koroškega ansambla Štirje kovači. FOTO: OSEBNI ARHIV

V Športni dvorani v Slovenj Gradcu bodo z njimi na odru tudi Modrijani, družina Breznik in Koroški simfoniki pod vodstvom dirigenta Đorđa Beraka, koncert pa bosta povezovala Blaž Švab in Darja Gajšek.

Dogodek bo res poseben, saj so Štirje kovači najstarejši narodno-zabavni ansambel pri nas, ki deluje neprekinjeno. Vodja in ustanovitelj Franc Šegovc, harmonikar in pisec melodij ter besedil, ki je pred kratkim bil bitko za življenje in jo tudi dobil, je ob tem zapisal: »Kje je tisto leto, ko prvič smo zašpilali … Takrat nobeden ni pomislil, da do danes bi prifurali …« In so. Peti in igrati so začeli štirje.

Neuradno leta 1953, uradno leto pozneje

Bilo je jeseni 1953, za uradno leto začetka delovanja pa štejejo leto 1954. »Radi smo imeli glasbo in petje. Vsi smo bili zaposleni v kovaški industriji Tovarne kos v Slovenj Gradcu, zato smo si nadeli ime Štirje kovači. Prva skladba, valček Hrepenenje, ki sem jo ustvaril, je nastala na štefanovo leta 1952, a še pred rojstvom Štirih kovačev. Za ansambel pa sem pozneje napisal valček z naslovom Pridi zvečer/Neki večer sem te čakal, ki je še danes v našem rednem programu,« pove Franc Šegovc, pod čigar peresom je v vseh teh letih nastalo več kot 800 avtorskih viž. Šegovc je ponosen tudi na to, da so Štirje kovači ansambel, ki spada med pionirje ustvarjanja slovenske narodno-zabavne glasbe.

Prva vinilna plošča

Prvo vinilno ploščo so izdali leta 1965 in jih do danes izdali 46, od vinilnih do kaset in zadnja leta zgoščenk. Posneli so okoli 30 polurnih televizijskih oddaj, večkrat pa gostovali tudi v tujini, po vsej Evropi, Kanadi, Ameriki in na Japonskem. Organizirali so veliko dobrodelnih koncertov.

Povsod na nastopih igrajo svoje skladbe, saj jih imajo več kot dovolj, zato ne preseneča, da so unikatni in jih poslušalci poznajo po svojevrstnem slogu, ki ga ni mogoče enačiti z drugimi. Kdo so danes Štirje kovači? Ob harmonikarju, vodji in avtorju številnih viž Francu Šegovcu so to klarinetist Andrej Šmon, trobentar Andrej Hudobreznik, kitarist Jože Sedar, baritonist in baskitarist Zdenko Zdovc, pevec Srečko Sedar ter pevka Hermina Šegovc, ki je Francetova življenjska sopotnica in velika podpornica ansambla, v njem pa poje 47 let.


V preteklosti so z njimi sodelovali Maks Klančnik, Jože Šteharnik - Pepč, Polde Kranjc, Tine Lakovšek, Tonko Oder, Avgust Skaza, Viktor Vrhovnik, Tone Breznik, Jože Repnik in Tone Šteharnik.

»Radi imamo glasbo in petje. Nikdar nismo šteli let, kako dolgo že igramo in pojemo in kako dolgo še bomo, saj je glasba naše življenje,« v en glas poudarjajo Štirje kovači.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije