V FINALE

Mladi finalistki Eme očitajo, da je njena pesem plagiat

Mlada pevka se mora pred velikim finalom soočati s hudimi očitki. 
Fotografija: Mlada pevka Lara Kadis. FOTO: Mediaspeed
Odpri galerijo
Mlada pevka Lara Kadis. FOTO: Mediaspeed

Na komaj sedemnajstletno pevko Laro Kadis, ki se je v soboto predstavila na predizboru Eme in se uvrstila v finalni večer, se je usul plaz očitkov, da je njena skladba plagiat. Pesem Zdaj sem tu, katere avtorica besedila in glasbe je sama, pod aranžma pa se je podpisal Martin Štibernik, naj bi na las spominjala na hit ameriškega zvezdnika Shawna Mendesa Never Be Alone.
 

»V uho gre, ker je hit«


V Larini ekipi pojasnjujejo, da so se očitki pojavili že pred izborom in da so imeli poslušalci možnost pesem poslušati v celoti, ko je Lara zapela v živo in so se lahko prepričali, da je daleč od plagiata. »Prav tako so neresnične očitke hitro ovrgla radijska uredništva. Res je, da gre hitro v uho, kar je, kot verjetno tudi sami veste, značilno za hite. In upamo, da Zdaj sem tu prav to postane.«
 
Pojasnili so, da je Lara v pesem vložila veliko truda, saj je tako besedilo kot melodijo napisala sama, vokalno pa jo vseskozi spremlja svetovno priznani učitelj petja Joshua Alamu. Aranžma pesmi pa je zaupala že uveljavljenemu producentu Martinu Štiberniku. 
 
»Lara je zelo hvaležna za vso podporo, ki je je bila deležna na predfinalnem izboru in ki jo prejema od občinstva v teh dneh. Zelo je vesela tudi pozitivnih odzivov iz tujine.« Ob tem so izpostavili, da je njena skladba že vse od sobote najbolj priljubljena na youtubu.

Ali sta skladbi res tako zelo podobni, presodite sami.



 

RTV izvirnosti ne presoja


Od očitkov o domnevnem plagiatu se RTV Slovenija distancira. Pravijo, da takim očitkom niso priče in da so očitki o kršitvah avtorstva in podobni namigi stalnica festivalov, še posebej Eme in tudi Pesmi Evrovizije.

RTV ob tem pravi, da vsi izvajalci, avtorji in morebitni založniki ob prijavi na razpis za Emo podpišejo izjavo, ki je del razpisa in z njo zagotavljajo, da je skladba, s katero se prijavljajo na javni razpis, v celoti in posameznih delih izvirno avtorsko delo ter da v zvezi s tem sprejmejo vso moralno in materialno odgovornost za morebitne zahtevke tretjih oseb in škodo, ki bi jo v zvezi s tem utrpela RTV Slovenija.

»RTV Slovenija ne more in ne sme odločati in presojati o izvirnosti avtorskega dela, če jo z omenjeno izjavo zagotavljajo avtorji, izvajalci in založniki. Edina pristojna državna institucija za izvedbo postopkov v primerih kršitev avtorskih pravic je sodišče. To na podlagi materialnih dokazov, ki jih izvedejo zapriseženi strokovnjaki za področje glasbe, ugotovi, ali so bile s skladbo kršene avtorske pravice. Splošnih meril za dokazovanje avtorstva ni in sodišče odloča od primera do primera. In RTV Slovenija kot organizator festivala pri tovrstnem razsojanju nima nobene vloge,« še odgovarjajo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije