IZPOD ZASAVSKEGA TRIGLAVA

Kumske punce za ogrevanje publike

Objavljeno 16. junij 2019 21.42 | Posodobljeno 16. junij 2019 21.42 | Piše: Mojca Marot
Ključne besede: Kumske punce

Tjaša, Katja, Urška in Špela so mlada dekleta, ki ljubijo glasbo, se pridno šolajo in sodelujejo z Ansamblom Saše Avsenika.

Na nastopu v Marezigah
Iz Zasavja, natančneje iz Trbovelj, prihajajo štiri nasmejana, pozitivna in razigrana dekleta, ki jih povezuje ista ljubezen – glasba. No, ja, ena članica se na vaje vozi izpod Pohorja, iz Zreč, a to za mlada dekleta, ki so si nadela preprosto ime Kumske punce, ker pač prihajajo izpod Kuma, zasavskega Triglava, kot mu rečejo domačini, ni ovira.

Ansambel sestavljajo Tjaša Judež, ki poje in igra klaviature, Katja Hercog, ki igra kitaro in tudi poje, Urška Zlodej je harmonikarica in se je puncam pridružila šele letos, Špela Kukenberg pa igra bas kitaro in prav tako poje. Stare so od 18 do 21 let, kar pomeni, da gre za cvet mladih deklet, ki jim je še vedno prednostna obveznost šola. Ena študira, najmlajši dve končujeta srednjo šolo, najstarejša pa ob prebiranju kopice knjig in literature pridno piše diplomo.

Avtorske skladbe

»A brez skrbi, punce kljub natrpanemu urniku še vedno najdemo čas za naše druženje in vaje, da lahko mnogim polepšamo rojstni dan in druga praznovanja,« pravi Kukenbergova. In dodaja, da so se predstavile že na mnogo festivalih, a ne le v Sloveniji, temveč tudi v Avstriji in na Hrvaškem.

Polko Kriv je cviček so predstavile na prvi reviji ženskih narodno-zabavnih ansamblov v Gadovi peči.

»Posnele smo štiri avtorske skladbe, avtor večine je naš mentor Nejc Žepič. Prvo polko z naslovom Frajer smo posnele poleti 2014, sledila je polka S kitaro na vas, nato valček Dragi moj. Našo zadnjo polko Kriv je cviček smo, med drugim, predstavile na prvi reviji ženskih narodno-zabavnih ansamblov v Gadovi peči,« še pove.

Od lani z Avsenikom

Maja lani so začele sodelovati z Ansamblom Saša Avsenika; na večini veselic, kjer so igrali mladi Avseniki, so Kumska dekleta nastopila kot tako imenovana predskupina. Da so ogrela publiko, to pa sploh ni bila težava. »Z Ansamblom Saša Avsenika smo prepotovale že tako rekoč vso Slovenijo, od Prekmurja do Primorske. Še posebno nam bo ostal v spominu pohod z njimi na Roblek. Tudi zato, ker se je na vrhu na ritme naše in njihove glasbe poleg drugih obiskovalcev zavrtel poln avtobus naših lokalnih fanov iz Dobovca, ki so nas s prihodom prijetno presenetili,« nam zaupajo vedno nasmejane punce, ki so minulo nedeljo z Ansamblom Saša Avsenika zabavale pohodnike, ki so se povzpeli na njihov domači Kum. Sodelovanje torej nadaljujejo. Sicer pa bomo Kumske punce tudi letos lahko videli in slišali na številnih veselicah, kot so nam zaupale, pa že pripravljajo novo skladbo. Ali bo to valček ali polka, niso izdale.
Deli s prijatelji