IGRA PRESTOLOV

Kdo bo preživel Igro prestolov?

Umetna inteligenca o možnostih za preživetje. Predelali so podatke o več kot 2000 junakih.
Fotografija: Ljubljencema občinstva Daenerys Targaryen in Jonu Snowu dobro kaže.
Odpri galerijo
Ljubljencema občinstva Daenerys Targaryen in Jonu Snowu dobro kaže.

Zima je prišla. Včeraj so milijoni gledalcev po vsem svetu na televizijskem kanalu HBO spremljali premiero prvega dela zadnje sezone silno priljubljene in kritiško cenjene fantazijske serije Igra prestolov, ene redkih televizijskih nanizank, ki jim je gledanost rasla iz sezone v sezono.

Ker ob zaključku redakcije še ni bilo podatkov o gledanosti, uradnih številk ne moremo navajati, a zadnjo epizodo sedme sezone, predvajano avgusta 2017, si je samo v ZDA »v živo« ogledalo več kot 12 milijonov ljudi, še na desetine milijonov pozneje, Igra prestolov pa že več let velja za najbolj piratizirano serijo na internetu.

Z algoritmom do rezultatov

Oboževalce serije seveda strašno zanima, kdo bo preživel in kdo ne, saj je nadaljevanka, ki (proti koncu vedno bolj ohlapno) temelji na romanih ameriškega pisatelja Georgea R. R. Martina, postregla s številnimi krvavimi in za marsikoga tudi nepričakovanimi smrtmi glavnih junakov.

To je morilo tudi študente računalništva na tehniški univerzi v Münchnu, zato so že pred časom razvili algoritem, ki temelji na strojnem učenju in lahko predvidi, kateri junak ali junakinja ima največ in najmanj možnosti, da zdrži do konca zgodbe. Umetno inteligenco so naučili na svetovnem spletu brskati za podatki o junakih serije in ocenjevati njihovo možnost preživetja.


»Predelali smo podatke o več kot 2000 junakih s spletne enciklopedije Wikipedija in podobnih wiki-strani, ki se ukvarjajo z vsem, kar je povezano z Zahodnjim (izmišljeno srednjeveško fantazijsko deželo),« je novinarjem razložil eden od avtorjev projekta Christian Dallago. »Nato smo algoritem naučili, da oceni, kdaj bo kdo umrl.« Podobne algoritme uporabljajo računalniški programi v svetu medicinskih in finančnih raziskav.

Daenerys da, Bronn ne

Precej verjetno je, da bo umetna inteligenca zadela v polno. Leta 2016 je računalniški program z iste münchenske univerze še pred začetkom šeste sezone Igre prestolov pravilno napovedal, da se bo priljubljeni junak Jon Snow, ki ga igra Kit Harington, vrnil od mrtvih, Tommen Baratheon (Dean-Charles Chapman) pa bo umrl.

Zdaj je algoritem napovedal (kdor se hoče presenetiti, naj neha brati), da ima Mati zmajev, Daenerys Targaryen (v podobi Emilie Clarke), največ možnosti za preživetje zadnje sezone. Dobro kaže tudi Tyrionu Lannisterju (Peter Dinklage), Varysu (Conleth Hill), Samwellu Tarlyju (John Bradley) in Jaimeju Lannisterju (Nikolaj Coster-Waldau).


Junak z največjo verjetnostjo, da bo umrl, je pronicljivi in iznajdljivi plačanec Bronn (Jerome Flynn), ki mu sledijo Gregor Clegane (Hafþór Júlíus Björnsson), Sansa Stark (Sophie Turner), Bran Stark (Isaac Hempstead Wright) in Sandor Clegane (Rory McCann). 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije