DAN ODPRTIH VRAT

Kako nastaja Slovenka iz Avstrije

Virtuoz na diatonični harmoniki Klemen Rošer ne počiva.
Fotografija: Klemen Rošer s svojo slovenko, ki jo izdelujejo slovenske roke v sosednji Avstriji. FOTO: osebni arhiv
Odpri galerijo
Klemen Rošer s svojo slovenko, ki jo izdelujejo slovenske roke v sosednji Avstriji. FOTO: osebni arhiv

V avstrijski Radgoni, kjer nastajajo harmonike slovenka enega najuspešnejših mentorjev harmonike v Evropi Klemna Rošerja, bo 29. aprila tako imenovani dan odprtih vrat. Rošer je pojasnil: »Pogosto me sprašujejo, kako sploh nastane harmonika, zato sem se odločil, da jim to pokažemo. In tam si bo mogoče ogledati, kako slovenke nastajajo v butični proizvodnji in kakšen je postopek izdelave. Slovenka je harmonika, izdelana iz slovenskega lesa in s slovenskimi rokami, saj so vsi zaposleni pri Jerneju Brileju, ki zame izdeluje inštrumente, naši Slovenci.«

Ogled ob glasbi

Sicer pa slovenka tudi zveni najlepše v rokah vseh, ki imajo radi slovensko glasbo in so nanjo ponosni. Ogled proizvodnje bo spremljal bogat glasbeni program, nastopili pa bodo tudi učenci njegove glasbene šole. Ker se Klemen zaveda, da bi mnogi harmoniko radi igrali, pa za to nimajo časa, je nedavno zaživela tudi Spletna šola Rošer, na kateri so videolekcije, z ogledom katerih se lahko vsak nauči igranja na diatonično harmoniko tudi iz udobnega domačega naslanjača. A to seveda ni edini večji projekt prodornega Korošca, saj je decembra lani izdal učni zvezek z naslovom Božič s harmoniko, ki ga je prav tako napisal in izdal sam. Tik pred izdajo pa je že drugi učni zvezek s skladbami Lojzeta Slaka. Že trinajst let pa vodi glasbeno šolo, ki je iz ljubiteljske prerasla v eno največjih zasebnih šol pri nas in je priznana tudi v sosednji Avstriji.

Že več kot 400 nagrad

Največje reference pa so seveda številni dosežki njegovih učencev in učenk, ki so na raznih tekmovanjih osvojili že več kot 400 nagrad. Med najuspešnejšimi sta Korošici Tina Kalajžič in Danaja Grebenc, ki imata že toliko lovorik, da jih skoraj ni mogoče našteti. Klemen je tudi predsednik Društva za ohranjanje Slakove glasbe, s katerim so lani organizirali in izvedli prvi Festival Slakove glasbe. Trenutno je tudi predsednik Zveze diatonične harmonike Slovenije, v kateri se zavzema za certificiranje mentorjev tega inštrumenta, s čimer bi se lahko razvrstili po kakovosti glede na reference in ambicije. Kot član strokovne žirije nastopa na številnih pomembnih tekmovanjih, med drugim bo letos že drugič v žiriji na svetovnem prvenstvu v igranju na diatonično harmoniko v Avstriji.

Družina Slak uradno potrdila koncertni sestav

Pred dvema letoma se je s prvim Večerom glasbe Lojzeta Slaka na Ravnah na Koroškem želel pokloniti tudi legendarnemu Lojzetu Slaku. S pomočjo družine Slak je mojstrovo glasbeno pot razdelil na pet sklopov, s katerimi so v besedi, fotografiji, posnetkih in izvajanju skladb obudili spomin na legendarnega glasbenika. Takrat je oblikoval koncertni sestav, ki ga je za uradnega potrdila tudi družina Slak, in tako je nastal Koncertni ansambel Slakove glasbe.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije