NEVERJETNI

Kaj imajo skupnega Slovenija, kriptovalute in kokodajs-jodl?

​Med sicer resnim in verodostojnim dokumentarcem pa Kreft obljublja tudi veliko komičnih vložkov.
Fotografija: Crypto Nation Slovenia, Takeo Ischi
Odpri galerijo
Crypto Nation Slovenia, Takeo Ischi

Povezava med kriptovalutami in jodlanjem najbrž ni nič bolj eksotična od jodlajočega Japonca, ki med prepevanjem za nameček še kokodajsa. Prav kokoši in izraz jodl pa so bili glavni sprožilci za sodelovanje med slovenskimi filmarji, ki bodo kmalu začeli snemati dokumentarec o fenomenu kriptovalut v Sloveniji, in japonskim slavčkom Takeom Itschijem. Da so domislili tako abstraktne kombinacije, ni nič nenavadnega, pravijo ustvarjalci. »Ideja za sodelovanje s Takeom Ischijem se je rodila iz režiserjevega napada smeha, ko je nekega dne na terasi pomislil na povezavo med besedama hodl in jodl, pove slovenski igralec Jure Kreft, vsem dobro znan iz filmov Gremo mi po svoje, ki bo tokrat v funkciji producenta in scenarista. Hodl je namreč zelo znan interni izraz v svetu kriptovalut in pomeni, da moraš kriptovaluto zadržati, in ne prodati, ker verjameš, da se bo cena dvignila. »Ker je naslov filma Crypto Nation Slovenia, se nama je z režiserjem Juretom Dostalom zdelo izjemno zabavno povezati globalni hodl in slovenski jodl,« še razloži Kreft.


No, svoje pa je doprinesla tudi povezava s kokoškami. Najbolj eksotični nemški jodlar, ki ga je v Evropo iz Japonske že v mladosti ponesla ljubezen do ljudske glasbe, je namreč z leti iznašel povsem svoj žanr in postal prvi mojster kokodajs-jodla, v katerem petje združuje s posnemanjem oglašanja kokoši. In ko smo pri kokoših, smo spet pri Sloveniji, ki je zaradi svoje kokodajsaste oblike najbolj znana putka med državami. »Slovenija trenutno vali zlata jajca. Tako na področju poslovanja s kriptovalutami kot pri gospodarski rasti. Najlepše pa je, da ostaja socialna država, kjer nam je mar drug za drugega in smo podjetniki pripravljeni kos pogače tudi odstopiti v skupno dobro,« opiše Kreft, vodja mladega ustvarjalnega tima, ki bo dokumentarec posnel.
 

​Kura, ki nese zlata jajca


Simbolike pri projektu, ki je še v nastajanju, tako že zdaj ne manjka, Ischija pa s kriptosvetom povezuje še dejstvo, da je Japonec. »Vzdevek sicer neznanega iznajditelja bitcoinov je Satoshi Nakamoto,« je njihovo izbiro igralca podkrepil Kreft.

​Japonec, ki bo jodlal v slovenskih gorah, je že odkril svojo kuro, ki nese zlata jajca, saj ima njegov hit New Bibi Hendl na youtubu več kot 14 milijonov ogledov. Ekipa filmske produkcije Fixmedia pa sredstva za snemanje celotnega filma, ki bo luč sveta ugledal prihodnje leto, še zbira. Iznajdljivi ustvarjalci so se odločili, da se bodo v svetu, ki ga bodo predstavili na velikih platnih, preizkusiti tudi sami, zato prostovoljne prispevke na spletu zbirajo kar v kriptovalutah.

​Med sicer resnim in verodostojnim dokumentarcem pa Kreft obljublja tudi veliko komičnih vložkov. In če sklepamo po komičnem prizoru iz napovednika filma, ki so ga posneli na Veliki planini in med katerim s slovenskih gora odmeva glasen Ishijev hodl, mu gre verjeti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije