NEVERJETNI

Kaj imajo skupnega Slovenija, kriptovalute in kokodajs-jodl?

Objavljeno 13. junij 2018 08.16 | Posodobljeno 13. junij 2018 12.29 | Piše: Katja Pistor
​Med sicer resnim in verodostojnim dokumentarcem pa Kreft obljublja tudi veliko komičnih vložkov.
Crypto Nation Slovenia, Takeo Ischi
Povezava med kriptovalutami in jodlanjem najbrž ni nič bolj eksotična od jodlajočega Japonca, ki med prepevanjem za nameček še kokodajsa. Prav kokoši in izraz jodl pa so bili glavni sprožilci za sodelovanje med slovenskimi filmarji, ki bodo kmalu začeli snemati dokumentarec o fenomenu kriptovalut v Sloveniji, in japonskim slavčkom Takeom Itschijem. Da so domislili tako abstraktne kombinacije, ni nič nenavadnega, pravijo ustvarjalci. »Ideja za sodelovanje s Takeom Ischijem se je rodila iz režiserjevega napada smeha, ko je nekega dne na terasi pomislil na povezavo med besedama hodl in jodl, pove slovenski igralec Jure Kreft, vsem dobro znan iz filmov Gremo mi po svoje, ki bo tokrat v funkciji producenta in scenarista. Hodl je namreč zelo znan interni izraz v svetu kriptovalut in pomeni, da moraš kriptovaluto zadržati, in ne prodati, ker verjameš, da se bo cena dvignila. »Ker je naslov filma Crypto Nation Slovenia, se nama je z režiserjem Juretom Dostalom zdelo izjemno zabavno povezati globalni hodl in slovenski jodl,« še razloži Kreft.

Tudi zvoke drugih živali rad oponašam, a kokodajsanje se je čisto po naključju čudovito zlilo z jodlanjem.

No, svoje pa je doprinesla tudi povezava s kokoškami. Najbolj eksotični nemški jodlar, ki ga je v Evropo iz Japonske že v mladosti ponesla ljubezen do ljudske glasbe, je namreč z leti iznašel povsem svoj žanr in postal prvi mojster kokodajs-jodla, v katerem petje združuje s posnemanjem oglašanja kokoši. In ko smo pri kokoših, smo spet pri Sloveniji, ki je zaradi svoje kokodajsaste oblike najbolj znana putka med državami. »Slovenija trenutno vali zlata jajca. Tako na področju poslovanja s kriptovalutami kot pri gospodarski rasti. Najlepše pa je, da ostaja socialna država, kjer nam je mar drug za drugega in smo podjetniki pripravljeni kos pogače tudi odstopiti v skupno dobro,« opiše Kreft, vodja mladega ustvarjalnega tima, ki bo dokumentarec posnel.
 

​Kura, ki nese zlata jajca


Simbolike pri projektu, ki je še v nastajanju, tako že zdaj ne manjka, Ischija pa s kriptosvetom povezuje še dejstvo, da je Japonec. »Vzdevek sicer neznanega iznajditelja bitcoinov je Satoshi Nakamoto,« je njihovo izbiro igralca podkrepil Kreft.

​Japonec, ki bo jodlal v slovenskih gorah, je že odkril svojo kuro, ki nese zlata jajca, saj ima njegov hit New Bibi Hendl na youtubu več kot 14 milijonov ogledov. Ekipa filmske produkcije Fixmedia pa sredstva za snemanje celotnega filma, ki bo luč sveta ugledal prihodnje leto, še zbira. Iznajdljivi ustvarjalci so se odločili, da se bodo v svetu, ki ga bodo predstavili na velikih platnih, preizkusiti tudi sami, zato prostovoljne prispevke na spletu zbirajo kar v kriptovalutah.

​Med sicer resnim in verodostojnim dokumentarcem pa Kreft obljublja tudi veliko komičnih vložkov. In če sklepamo po komičnem prizoru iz napovednika filma, ki so ga posneli na Veliki planini in med katerim s slovenskih gora odmeva glasen Ishijev hodl, mu gre verjeti.
»Jodlanje je mednarodni jezik«

Kako ste se na Japonskem seznanili prav z jodlanjem? Še pomnite, katerega leta?
Med učno uro v Tokiu, pri 15 letih. V sklopu japonske ljudske glasbe so nam predstavili tudi načine petja po svetu – in med temi je bila švicarska viža z jodlarskim napevom. V trenutku me je prevzela. To je bilo leta 1962.

Ste se tudi sami takoj preizkusili v njem?
Ne, takoj ne. Čez nekaj časa sem se pridružil šolskemu pevskemu zboru, kjer sem spet slišal različne pesmi z jodlanjem. Prav takrat mi je oče podaril dve plošči z jodlarskimi napevi, na eni je prepeval Japonec, na drugi pa moj poznejši vzornik Franz Lang. Na tej točki sem začel tudi sam vaditi.

In kakšen je bil odziv družinskih članov, prijateljev?
Navdušeni so bili, ker je moje jodlanje že celo takrat zvenelo presenetljivo dobro. Njihovo občudovanje mi je dalo zagon za nadaljevanje moje jodlarske poti.

Pa drugi, so na vas gledali kot eksota?
Res je. Jodlanje ni najbolj običajno na Japonskem. Je pa zelo priljubljena ameriška country glasba, zato nekateri poznajo jodlanje v povezavi z njo. A rekel bi, da sem jaz zanje kar eksotičen primer.

Vaša glasba zveni tako lahkotno, kot da se sploh ne trudite in je slišati dobro. V čem je vaša skrivnost?
Mislim, da imam kar veliko naravnega talenta. A pri jodlanju moraš veliko vaditi za lep zven glasu in da izboljšaš tehniko petja. Vsa leta, do danes, sem se učil in vadil. Vaja dela mojstra.

Je bilo usvajanje nemščine tudi tako preprosto?
Nemščina je bila zagotovo trši oreh – jodlanje je mednarodni jezik, ki ga lahko razumejo vsi, tudi če ne govorijo istega jezika.

Slišala sem, da ste celo svojo ženo zasnubili jodlajoč?
Nekaj resnice je v tej zgodbi. Ženo sem zaprosil za roko na Japonskem, v hotelu s pogledom na Fudžijamo. Ko je rekla da, je iz mene od vzhičenosti privrel jodlajoč napev.

Odlično vam uspeva tudi kombinacija jodlanja in kokodakanja. Kaj je lažje?
Pri obojem se zelo zabavam in oboje počnem z lahkoto. Tudi zvoke drugih živali rad opomnašam, a kokodajsanje se je čisto po naključju čudovito zlilo z jodlanjem.

To ste dokazali tudi v vaši najbolj prepoznavni pesmi New Bibi Hendl. Ste takoj vedeli, da bo postala uspešnica?
Takoj me je prevzela. Bila je sicer znana nemška ljudska pesem, že davno preden sem jo leta 1974 prvič posnel. Takrat mi je prinesla veliko prepoznavnost v Nemčiji, Avstriji in Švici. A šele z modernejšo različico je prišel svetovni uspeh.

Kokoš je tudi zaščitni znak Slovenije, kjer ljudje obožujejo jodlanje. Kdaj nas boste počastili s svojim nastopom?
Pred leti sem že bil v Sloveniji, ko so me povabili v televizijsko oddajo ob jubileju Slavka Avsenika in sem lahko spoznal tega verjetno najbolj slavnega slovenskega glasbenika. Nedavno pa sem se v nemški televizijski oddaji srečal tudi z njegovim sinom Sašem. Že od začetka se zelo dobro razumeva in bova tudi glasbeno sodelovala. Naslednje leto bom tako 23. avgusta nastopil na 10-letnici njegovega ansambla v sklopu festivala Avsenik.

Pa vaš prvi odziv, ko so z vami v stik stopili slovenski filmarji?
Presenečen sem bil! Na začetku se mi niti sanjalo ni, kako bom jodlanje lahko povezal s kriptovalutami. Celoten kontekst in ideja sta bila sprva težko razumljiva. A na snemanju sem se s pomočjo čudovite ekipe odlično vklopil v projekt in se zelo zabaval.

Toda jodl ste dobro pretvorili v hodl? Kaj je težje?
Hodlanje je nedvomno težje od jodlanja.

Kako je bilo hodlati s slovenskih vrhov?
Gorski svet me je popolnoma prevzel, spomnil me je na moj dom v kraju Reit im Winkl in tamkajšnje gore. Tudi Slovenci so me navdušili, zelo prijazni in odprti so bili do mene – to mi je zelo všeč.
Deli s prijatelji