PODARJAMO VSTOPNICE

Joksimović z Milimetrom do 52 milijonov ogledov

Srbski glasbenik spet na največjem slovenskem odru. Za ljubljanski koncert pripravlja nekaj presenečenj.
Fotografija: Dvakrat je nastopil na Eurosongu. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Dvakrat je nastopil na Eurosongu. Foto: Reuters

Srbskega pevca Željka Joksimovića zaradi njegovih ljubezenskih balad, ki sežejo v srce in so dodobra začarale tudi slovensko občinstvo, označujejo za enega največjih romantikov Balkana, zato je njegova vrnitev zdaj kot naročena, veliki glasbenik bo namreč prav v mesecu ljubezni po treh letih spet stopil na naš največji koncertni oder in ljubljanske Stožice 9. maja napolnil z ljubeznijo, strastjo in hrepenenjem. In kančkom čarovnije, saj ne obljublja le fantastičnega programa, pač pa bo – kot je povedal za našo revijo Suzy – postregel še s presenečenjem ali dvema.



Željko Joksimović velja za mojstra balkanskih balad.
Željko Joksimović velja za mojstra balkanskih balad.

V Sloveniji Joksimovića dobro poznajo pa tudi Beograjčan dobro pozna svoje slovensko občinstvo. Ne le ker je minilo že 17 let, odkar se je prvič predstavil pri nas in je odtlej redno gostoval na naših odrih. In tudi ne le zato, ker je med prenovo svojega glasbenega studia dve leti ustvarjal v Ljubljani. Dobro ga poznajo tudi mlajše generacije, vešče uporabe svetovnega spleta, saj njegove skladbe na youtubu dosegajo po več milijonov ogledov; njegov hit Milimetar se lahko pohvali z rekordnimi 52 milijoni ogledov. Prav Milimetar mu je zdaj prinesel prestižno glasbeno nagrado, ki jo podeljuje Godum, srbsko združenje jazz, pop in rock glasbenikov, saj se je zavihtel na prestol kot najbolj predvajana pop skladba v Srbiji v minulem letu. Čeprav to ni edina nagrada, ki potrjuje Željkov glasbeni ustvarjalni naboj. Njegov neizmerni talent je bil prvič prepoznan že pred 34 leti, ko je kot 12-letnik zmagal na tekmovanju Prva harmonika Evrope v Parizu.

Na noge mu bo gotovo uspelo spraviti tudi slovensko občinstvo.
Na noge mu bo gotovo uspelo spraviti tudi slovensko občinstvo.

V dolgoletni karieri niza hit za hitom, a ne le v svoji domači Srbiji ali drugih balkanskih državah; njegov doseg je globalen, in sicer zaradi Evrovizije, ki mu je pomagala prodreti v svet. Leta 2004 je na evrovizijskem spektaklu namreč zastopal Srbijo s pesmijo Lane moje, za katero je glasbo napisal sam in ki mu je prinesla odlično drugo mesto, tri leta pozneje pa je na evrovizijskem odru odmevala njegova skladba Lejla, ki jo je spisal za bosansko skupino Hari Mata Hari in ki je tedaj osvojila bleščeči bron. Tretje mesto na Evroviziji je nato ponovil še sam, in sicer leta 2012 v Azerbajdžanu, kjer je nastopil z avtorsko pesmijo Nije ljubav stvar.

Željko igra kar 11 inštrumentov in govori šest jezikov.
Željko igra kar 11 inštrumentov in govori šest jezikov.

»Poznajo me tudi zunaj Srbije. Veselim se koncertov v Grčiji, tam imam več nastopov, ki me izpolnjujejo, naučil sem se celo njihovega jezika,« ponosno pove poliglot Željko. Ob maternem in grškem jeziku govori še angleško, rusko, poljsko in francosko. A morda niti ni nenavadno, da mu gredo tuji jeziki hitro v uho, ne nazadnje naj bi bilo uspešno učenje jezikov povezano s posluhom. Tega pa vsekakor ima, saj igra kar 11 inštrumentov in je izjemno plodovit skladatelj. Podpisal se je tudi pod glasbo za uvodno špico v oddaji, ki jo vodi njegova žena Jovanka Joksimović.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije