VIŽE

Jerbas domačih viž

Konec lanskega leta so v Poljanah izvedli že 11. glasbeno prireditev. Olga Šubic in Ela Tavčar nasmejali dvorano, osrednja gostja Helena Blagne.
Fotografija: Murni so iz Šentjurja, a imajo očitno tudi v Poljanski dolini veliko oboževalcev. FOTO: Media Butik
Odpri galerijo
Murni so iz Šentjurja, a imajo očitno tudi v Poljanski dolini veliko oboževalcev. FOTO: Media Butik

Običajno se konec leta zvrsti veliko glasbenih dogodkov, eden v Poljanski dolini pa je prav poseben. To je Jerbas domačih, glasbena prireditev, ki jo je Agencija Media butik v sodelovanju z občino Gorenja vas - Poljane pripravila že enajsto leto zapored. Če je ne bi bilo, bi v Poljanah nekaj manjkalo, tako zelo so se ljudje navadili nanjo.

Skupinska s Francetovimi orgličarji, Strmino express, Špadnimi fanti, nekaj člani ansamblov Blegoš in Braneta Klavžarja ter organizatorji FOTO: Media Butik
Skupinska s Francetovimi orgličarji, Strmino express, Špadnimi fanti, nekaj člani ansamblov Blegoš in Braneta Klavžarja ter organizatorji FOTO: Media Butik

Nič čudnega, ko pa organizatorji poskrbijo za poln jerbas smeha pa seveda glasbe. In to najboljše. Nič drugače ni bilo na zadnjem jerbasu, ko so na odru postavili celo krušno peč, pred njo pa staro kmečko mizo, ki je bila obložena s peharji, polnimi fižola, orehov, zelišč in suhega sadja. Z vsem, kar na kmetijah v Poljanski dolini pridelajo in s čimer si pozimi krajšajo čas. Fižol oluščijo, orehe trejo, da so za potico, zelišča sušijo, s suhim sadjem nadomestijo nezdravo sladico.

Ob krušni peči sta sedeli dve zelo zgovorni gospodinji Olga Šubic in Ela Tavčar, ki sta na besedilo Tončke Oblak razpredali o tem in onem in dodobra nasmejali obiskovalce v dvorani. Za dobro mero glasbe pa so poskrbeli glasbeniki, in lahko bi rekli, da so organizatorji našli jagodni izbor. Brez Cvetja v jeseni, melodije, ki je nekakšen zaščitni znak Jerbasa domačih, seveda ni šlo. Tokrat so jo zaigrali domačini, Francetovi orgličarji iz Škofje Loke in obeh dolin.


Člani skupine Strmina express so navdušili z dvema novima narodno-zabavnima skladbama Jutro na Blegošu in Tista deklica, predstavil se je ansambel Blegoš, ki letos zaznamuje 30-letnico obstoja. V goste so povabili Akorde iz Prestranka, ki so za dosežke na področju narodno-zabavne glasbe, kulture in promocije pred leti prejeli srebrno priznanje občine Postojna. Veliko oboževalcev imajo v Poljanski dolini tudi simpatični Murni, ki s petjem in igranjem ohranjajo prvine starejše ljudske glasbe z moškim petjem. Obiskovalce v dvorani sta prevzela zven in izjemna interpretacija Špadnih fantov, lanskih absolutnih zmagovalcev Števerjanskega festivala.


Pravi užitek je bilo znova slišati Ansambel Braneta Klavžarja, ki ima v svoji sredi pevca Marka Semprimožnika, ki je po novem tudi župan občine Tabor v Savinjski dolini. Osrednja gostja je bila pevka Helena Blagne, ki je po 30 letih glasbenega ustvarjanja še vedno prva in v zadnjem času kot amaterska igralka blesti tudi na gledaliških odrih. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije