POSEBEN FILMSKI FESTIVAL

FOTO: Tuji filmarji v Kekčevi deželi

Konec meseca v Kranjski Gori 4. mednarodni filmski festival. Prek 70 projekcij in več kot 50 tujih gostov.
Fotografija: Tudi tokrat bodo z mladimi obiskovalci posneli kratek film.
Odpri galerijo
Tudi tokrat bodo z mladimi obiskovalci posneli kratek film.

Kranjska Gora, ki jo objemajo alpski vršaci in kod veter s seboj nosi žuborečo pesem potočkov in slapov, je zaradi okoliških naravnih lepot in danosti eden naših pomembnejših turističnih krajev, ki privablja predvsem ljubitelje narave in športne aktivnosti. A med 27. julijem in 3. avgustom se bo spremenila še v meko za ljubitelje kinematografije. Na širše kranjskogorsko območje s srcem v Kranjski Gori namreč že četrto leto prihaja Mednarodni filmski festival Kranjska Gora, kjer bodo v tednu dni na filmskih platnih prikazali prek 70 filmov domače in tuje produkcije. Igranih in dokumentarnih, celovečercev in kratkih. Kar pa je zgolj delček iz pestrega festivalskega dogajanja, ki je vsako leto uradnejše in bolj obiskano.



Projekcije na prostem so odlično obiskane. FOTO: Tina Dernovšek
Projekcije na prostem so odlično obiskane. FOTO: Tina Dernovšek
V slikovitem turističnem naselju na Gorenjskem živi nekaj več kot 1400 duš, a je lani tjakaj v le 10 dneh, kolikor dolgo se je odvijal filmfest, prišlo več kot 5000 ljubiteljev gibljivih slik, letos jih pričakujejo še več. Morda tudi, ker bo v času dogodka med Ljubljano in Kranjsko Goro vozil brezplačni festivalski avtobus. »Tako bodo na svoj račun lahko prišli tudi tisti, ki bi prišli le za en dan,« pravi direktor festivala, igralec Matjaž Javšnik, nadvse zadovoljen s festivalsko zgodbo, ki so jo začeli pisati leta 2016. Pri čemer izbira lokacije nikakor ni bila naključje. »Kranjska Gora je kot odprt filmski studio,« meni Javšnik, v mislih verjetno tudi pri Kekcu, enem naših najuspešnejših filmov, ki je bil posnet v prav teh koncih. »Poleg tega je bistveno, da se festival odvija v manjšem kraju, kjer ljudje ne morejo drugega, kot da se srečajo,« kar je pomembno zaradi enega glavnih ciljev, ki si jih je Javšnik, ko se mu je rodila ideja o festivalu, zamislil. Ne le širjenje filmske kulture, ampak tudi pomoč mlajšim generacijam naših filmskih ustvarjalcev, ki dobijo tu možnost pridobivanja pomembnih poznanstev iz svoje stroke tudi iz tujine.

Kranjska Gora je festival vzela za svojega.
Kranjska Gora je festival vzela za svojega.
Letos bodo v sklopu festivala k nam pripeljali več kot 50 gostov iz tujine, med temi, denimo, bodo nagrajeni filmski producent Čedomir Kolar, režiser in umetniški direktor festivala Sundance Gyula Gazdag, igralec Crispin Glover. Ob čemer vsakokratnim gostom, ki so vselej vidna imena filmske industrije, predstavijo Slovenijo, od njenih lepot, hrane in pijače, do filmske in turistične infrastrukture. »Naš dolgoročni cilj je, da jih navdušimo nad našo deželo, da bodo v njej videli teren za snemanje velikih filmskih produkcij.« In tudi zaradi tega je pomembno, da je Kranjska Gora, ne le njen turistični sektor, temveč tudi prebivalci, vzela festival za svojega, z njim diha in daje obiskovalcem na vsakem koraku čutiti dobrodošlico in sprejetost. Pomemben del pozornosti je usmerjen v mlajšo publiko. O tem priča bogat otroški program, tako z vidika filmskega izbora kot tudi spremljevalnih delavnic, na katerih se bodo letos seznanjali s filmsko masko, posebnimi efekti, z igro pred kamero, risanjem story boarda. Nič manj zanimive ne bodo, obljublja Javšnik, niti druge delavnice in predavanja, tokrat s poudarkom na scenaristih.



Naši mladi ustvarjalci na festivalu tkejo pomembna poznanstva. FOTO: Tina Dernovšek
Naši mladi ustvarjalci na festivalu tkejo pomembna poznanstva. FOTO: Tina Dernovšek
Dogajanje se bo odvijalo na 11 lokacijah, od Planinskega muzeja v Mojstrani do Planice, kjer se bo pod skakalnico odvil dogodek Velikani pod velikanko, s katerim se vsako leto posvetijo enemu velikanu filmske industrije. »Lani, ko smo festival dopolnili s tem dogodkom, smo dali prednost našim velikim ustvarjalcem in smo žaromete uperili v Mileno Zupančič, Borisa Cavazzo in Radka Poliča. Letos pa fokus usmerjamo v nagrajenega ruskega dokumentarista Viktorja Kossakovskyja.« Ob čemer Javšnik dodaja, da se večina dogajanja odvija na prostem, seveda imajo v primeru, da jo zagode vreme, pripravljene pokrite alternative, z otvoritvenim filmom pri jezeru Jasna, kjer lokacija še doda čarovnijo. »Sploh zunanje projekcije so neverjetno obiskane.« Sicer pa je festival razdeljen na šest tematskih sklopov, vključno s tekmovalnim. »Letos smo dodali še dve nagradi, eno za kratki film po Boštjanu Hladniku in nagrado ajdovska deklica, ki jo bomo podelili ženski ustvarjalki.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije