UMETNOST

FOTO: Pojavitev in Izginotje v glasbi in plesu

Na oder Gallusove dvorane prihaja enkraten plesni diptih. Predstavlja se ustvarjalni dvojec Emio Greco in Pieter C. Sholten.
Fotografija: Prizor iz Pojavitve – zapel bo Mladinski zbor Glasbene matice Ljubljana. FOTO: Didier Philispart
Odpri galerijo
Prizor iz Pojavitve – zapel bo Mladinski zbor Glasbene matice Ljubljana. FOTO: Didier Philispart

Jutri se bo v ljubljanskem Cankarjevem domu odvijala premierna uprizoritev predstave ustvarjalnega dvorca Emio Greco in Pieter C. Sholten, ki se po dveh letih vrača v prestolnico. Tokrat se bosta predstavila s plesnim diptihom, ki bo na odru Gallusove dvorane združil ustvarjalno moč Mahlerja, Bowieja, Björk, skupine Radiohead in Mladinskega zbora Glasbene matice Ljubljana.

Emio Greco in Peter C. Sholten sta bila do novega leta vodji baleta iz Marseilla, še vedno pa delujeta v ICK Amsterdam, njune skupne predstave dosegajo svetovne odre in spadajo med najbolj prepričljiva plesna odrska doživetja. »Skupaj delava že od leta 1995, začelo se je, ker sva oba pogrešala prostor za intuitivno telo na polju plesa. Zelo sva si različna, jaz imam plesno ozadje, Pieter je študiral dramo in režiral operne in gledališke predstave ter bil dramaturg več plesnim uprizoritvam. Kombinacija odlično deluje, oba imava drugačen pristop do dela, a ko se uprizoritev sestavi, oba pridobiva iz najinih ozadij in dolgih let izkušenj skupnega dela,« nam je pred predstavo zaupal Emio Greco.

Diptih Pojavitev/Izginotje je črpal navdih iz pesmi Friedricha Rückerta z naslovom Kindertotenlieder, ki jih je avtor posvetil svojim umrlim otrokom. »Vse se je začelo s podobo triletnega dečka, ki je utonil in so ga našli na obali Turčije. Krhkost, izguba nedolžnosti in izguba otroka ter s tem življenja, to je bilo prvič, da naju je oplazila ta zamisel. Oba se zanimava za klasično glasbo in pesmi Rückerta (pozneje jih je v glasbo prevedel Mahler) so podobo povezale s temi krhkimi pesmimi. Zanima naju mešanje disciplin in od tistega trenutka sva imela idejo, da bi otroci peli te težke Mahlereve skladbe v živo na odru,« je dodal Sholten.

Vsak del diptiha je doživel ločeni premieri, v Ljubljani pa se bosta prvič predstavila skupaj. »Največji izziv je bilo združevati različne discipline. Poleg plesa, vizualij, zvoka in svetlobe imamo tudi otroški pevski zbor. Da se vse združi in uskladi (to je vodilni motiv vseh najinih del), je vedno izziv – pripeljal naju je do koncertne plesne predstave (Pojavitev) in zelo močnega intuitivnega plesnega nastopa (Izginotje),« je nadaljeval Greco. ​Izpostaviti velja sodelovanje Mladinskega zbora Glasbene matice Ljubljana, ki bo celotnemu večeru pridal prav poseben pečat. »Najbolj razburljiv del je, da vsakič delava z različnimi otroškimi pevskimi zbori. To pomeni novi otroci, drugačna ozadja, druge kulture. Od otroškega pevskega zbora v Bilbau do zbora iz Quartier Nord v Marseillu. In od Luksemburga do Ljubljane. Poleg tega sva pri tej produkciji sodelovala s številnimi plesalci, kar je prav tako razburljivo. In končno tudi sodelovanje s pianistom in komponistom ​Franckom Krawczykom in eksperimentalnim filmarjem Rubnom Van Leerom.​»

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije