QUO VADIS, AIDA?

Film o srebreniškem genocidu za oskarja

Quo vadis, Aida? je bil premierno prikazan na beneškem festivalu. Bosansko-hercegovsko občinstvo ga še ni videlo.
Fotografija: Naslovno vlogo Aide je zaigrala Jasna Đuričić.
Odpri galerijo
Naslovno vlogo Aide je zaigrala Jasna Đuričić.

Ni se treba zatekati v domišljijo, življenje je tisto, ki pripoveduje najlepše, a žal tudi najbolj pretresljive zgodbe. Bosanska režiserka Jasmila Žbanić se je s filmom Quo Vadis, Aida? vrnila v najtemnejše obdobje Srebrenice, v julij 1995, ko so v to bosansko mesto vkorakale sile bosanskih Srbov in v nekaj dneh ubile več kot 8000 Bošnjakov. Očitno je ubrala prave note, saj se bo Bosna in Hercegovina prihodnje leto z njenim delom o srebreniškem genocidu potegovala za oskarja za najboljši mednarodni film.



Film o srebreniškem pokolu je bil premierno prikazan na festivalu v Benetkah.
Film o srebreniškem pokolu je bil premierno prikazan na festivalu v Benetkah.
Letos mineva 25 let od pokola v Srebrenici. Dobro dokumentiranemu dogajanju med 11. in 22. julijem 1995 je Žbanićeva posvetila celovečerec, ki so ga premierno prikazali na letošnjem beneškem festivalu, zatem še na festivalu v Torontu, v prihajajočem mesecu se bo potegoval za filmska odličja na mednarodnem festivalu Antalya Golden Orange v Turčiji, po presoji kritičnega očesa Združenja filmskih delavcev BiH pa gre na začetku naslednjega leta tudi v dirko za najprestižnejši kipec. Bosansko-hercegovsko občinstvo filma še ni videlo, menda naj bi ga kmalu začeli vrteti tudi po tamkajšnjih kinodvoranah.

Zgodba o učiteljici Aidi, ki jo Združeni narodi najamejo za prevajalko, temelji na zapisih in spominih Hasana Nuhanovića iz Srebrenice, ki je leta 1995 sodeloval z nizozemskimi modrimi čeladami. Njihova naloga je bila zaščititi Bošnjake, ki so se zatekli v Srebrenico. Nuhanović je sprva sodeloval pri pisanju scenarija, a je zapustil projekt, češ da je režiserka določene dele zgodbe predstavila na neprimeren način in izkrivljala resnico. Z ostro kritiko se je oglasil tudi po beneški premieri.

V filmu nastopajo Emir Hadžihafizbegović, Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Ler, Dino Bajrović in Edita Malovčić. Producenta sta režiserka Jasmila Žbanić in Damir Ibrahimović, koproducenti prihajajo iz Avstrije, Romunije, Nizozemske, Nemčije, Poljske, Francije in Norveške.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije