ODMEVNO

Evrovizije v Izraelu ne bo?

Objavljeno 16. februar 2019 12.26 | Posodobljeno 16. februar 2019 12.26 | Piše: Dejan Vodovnik

Ni nemogoče, da bo moral zmagovalec ali zmagovalka današnje Eme odpotovati kam drugam.

Letošnji nastopajoči na Emi FOTO: RTVKOLAŽ
Nocoj bo med privrženci izbora za Pesem Evrovizije, tekmovanja, ki se hrani s škandali, spet završalo. Izbran bo slovenski predstavnik za tekmovanje, ki bo, predvidoma, maja v Izraelu. Če bo!

V največjem studiu nacionalne televizije se bodo za naslov slovenski predstavnik na tekmovanju za Pesem Evrovizije/Eurosong 2019 oz. za vozovnico v Izrael, ni pa nemogoče, da bo destinacija spremenjena, potegovali: Fed Horses, INMATE, Kim, Lumberjack, Okustični, Raiven, Renata Mohorič, René, Ula Ložar ter Zala Kralj & Gašper Šantl. Izmed teh desetih izvajalcev, ki jih je izbrala štiričlanska strokovna komisija, bolj ko ne izstopata dve glasbenici, in sicer Raiven in Ula Ložar (sodelovala na Junior ESC). Vsi preostali tekmovalci pa so javnosti večinoma neznani! Kdor bo zmagal, bo zmagal, in predvidoma odpotoval na predtekmovanje v Izrael. Če bo!

Zborovski Eurosong brez zapletov
Avgusta letos bo švedski Göteborg gostil drugi izbor evrovizijskega zbora leta, ki ga organizira EBU. Slovenijo bo zastopala vokalna skupina Jazzva. »Ta Evrovizija zbore predstavlja mednarodno uveljavljenim strokovnjakom, zato se ob tem spodbujajo in razvijajo dragocene motivacijske zgodbe med pevci pa tudi med skladatelji,« pravijo na RTV SLO. Tekmovanje za evrovizijski zbor leta pomeni pomembno promocijo slovenske kulture in slovenskega zborovskega petja. Samo prek televizijskih sprejemnikov si ga namreč ogleda več kot dva milijona ljudi po Evropi in zunaj nje.

Šabat

Že pred časom so prihajala opozorila na možne ovire pri izpeljavi Eurosonga v Izraelu. To pa je prepoznavanje v možnih pritiskih na nastopajoče v skladu z globalnim gibanjem proti Izraelu zaradi zasedbe palestinskega ozemlja. Prav tako se pojavljajo namigi, da bi lahko ortodoksni Judje protestirali, da bi v skladu s pravili šabata finale prireditve izvedli v soboto zvečer, kar je siceršnja praksa.

Bojkot!

Več kot 60 lezbičnih, gejevskih, biseksualnih, transspolnih in kvirovskih organizacij iz 20 držav je v javnem pismu pozvalo svetovno skupnost LGBTQIA k bojkotu letošnje Evrovizije v Izraelu. Med podpisniki so organizacije iz več evropskih držav in ZDA. V Sloveniji so se pozivu pridružili društvo Legebitra, društvo Škuc in zavod TransAkcija.

Podpisniki so obsodili potezo izraelske države, da Evrovizijo, ki velja za pomemben dogodek med skupnostmi LGBTQIA, uporabi za "preusmerjanje pozornosti od vojnih zločinov nad palestinskim prebivalstvom in za cinično uporabo gejevskih pravic za zakrivanje in normalizacijo izraelske politike okupacije, kolonializma in apartheida".

Izbranci, ki so izbirali
Izmed 103 prispelih pesmi na javni natečaj je predhodno izbrala štiričlanska strokovna komisija, v kateri so bili Lea Sirk, ki nas je na Pesmi Evrovizije zastopala lani, vodja založniške dejavnosti ZKP pri RTV Mojca Menart, glasbeni urednik in urednik glasbenega uredništva Vala 202 Žiga Klančar ter urednik izbora Ema – Pesem Evrovizije 2019 Aleksander Radić.

V pozivu, ki je nastal na pobudo palestinskih kvirovskih skupin, se podpisniki spominjajo upora gejev, lezbijk in transspolnih oseb leta 1969 pred lokalom Stonewall Inn v ZDA, znanega kot stonewallski upor, proti policijskim racijam in nasilju. Pri tem opozarjajo na podobnosti z nedavnim protestom Veliki pohod vrnitve v Gazi, na desetletja izraelske represije in zanikanja osnovnih pravic palestinskega prebivalstva.​

Vivienne Westwood, Peter Gabriel …

Oglasili so se tudi znani. Vivienne Westwood, Peter Gabriel, Wolf Alice in še približno 50 drugih angleških glasbenikov in umetnikov je namreč v odprtem pismu zahtevalo, da se prireditev oz. tekmovanje za Pesem Evrovizije/Eurosong preseli iz Izraela »nekam drugam«. Izraelu očitajo kršenje človekovih pravic. »Eurosong morebiti res je lahka zabava, a to kljub vsemu še ne pomeni, da ni treba spoštovati človekovih pravic,« piše v pismu. »Nikakor si ne smemo zatiskati oči pred sistemskim kršenjem ljudskih pravic Izraela nad Palestinci,« dodajajo podpisniki. Zanimivost: odprto pismo je bilo dano v javnost le nekaj dni pred oddajo Evrovizija: vi odločate, oddajo, v kateri gledalci izbirajo predstavnika Velike Britanije na Eurosongu.
Deli s prijatelji