KARIERA

Ena nova v slovenščini, ena pa v hrvaščini

Zoran Cilenšek se predstavlja s pesmijo Slovenijo nosim v srcu. Z Evo opet mene se bo 25. oktobra predstavil na hrvaškem festivalu.
Fotografija: Zoran Cilenšek se predstavlja z novo pesmijo Slovenijo nosim v srcu. FOTO: osebni arhiv
Odpri galerijo
Zoran Cilenšek se predstavlja z novo pesmijo Slovenijo nosim v srcu. FOTO: osebni arhiv

Slovenijo nosim v srcu je naslov nove pesmi Zorana Cilenška, ki se je po nekaj letih življenja v tujini vrnil v Slovenijo ter nadaljuje uspešno glasbeno pot; njen vrhunec je bila pesem Slovenec sem, eden njegovih največjih hitov. Zdaj je domovini posvetil še eno, saj je, kot pravi, ravno med bivanjem v tujini spoznal, koliko mu ta pomeni. Glasbo zanjo je napisal Dušan Zore, Janez Hvale je avtor besedila, Zoran pa je zanjo na številnih lokacijah po Sloveniji posnel videospot, v katerem želi pokazati vsem, da je Slovenija dežela, ki je z drugimi besedami raj na zemlji.

Cilenšek je sicer doma v Litiji, že v osnovni šoli pa se je začel ukvarjati z glasbo in sodelovati s tako imenovanimi garažnimi bendi. Največji uspeh je doživel leta 1989, torej pred natanko 30 leti, ko sta z Božidarjem Wolfandom - Wolfom izdala skupni album Na Slovenskem smo mi gospodar. Takrat so ga celo klicali Wolfy, saj je bil velik oboževalec Wolfa. Leta 1990 je izdal svoj prvi album Slovenec sem, prodan je bil v srebrni nakladi (25.000 izvodov), njegov avtor in producent je bil Wolf. Leto pozneje je izdal album z naslovno pesmijo Špela, prodali so med 15.000 do 20.000 izvodov. Pod pesmi na njem so se podpisali priznani slovenski avtorji, Janez Hvale, Gianni Rijavec in Tone Košmrlj ter producenta Vojko Sfiligoj in Jurij Toni. Leta 2001 je posnel pesem in jo posvetil leta 1998 preminulemu očetu z naslovom Spomini ne ugasnejo, njen avtor je bil prav tako Wolf. Cilenšek je nastopal tudi potem, ko se je leta 2005 odselil v Toronto v Kanadi, in to za domače izseljence, nekaj časa je bil tam glasbeni urednik na slovenski radijski postaji, pred sedmimi leti pa ga je domotožje pripeljalo nazaj v Litijo, kjer je, kot pravi, našel pravo srečo. Ekonomsko-komercialni tehnik po poklicu se je zaposlil kot družabnik v domu za ostarele v domačem kraju ter ostal v stiku z glasbo. Poleg nove skladbe, s katero se je poklonil Sloveniji, pa se je odločil, da bo ustvaril katero tudi v hrvaškem jeziku, saj smo v zadnjem času priča zanimivemu trendu, da so naši glasbeniki, denimo Luka Basi, Robert Ficker, s skladbami v hrvaškem jeziku pri naših sosedih vse bolj priljubljeni in uspešni na njihovih festivalih. »Tudi jaz sem se odločil, da grem 25. oktobra na festival na Hrvaško, predstavil bom pesem Evo mene opet. Besedilo je napisal Robert Ficker, glasbo pa znani Josip Pokupec, s katerim sem posnel tudi videospot. Tretjega novembra bom kot gost sodeloval na snemanju priljubljene oddaje Ujemi sanje,« nam je zaupal Cilenšek. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije