OZADJE

Družina slovitega Princea išče pravico

Glasbenik je umrl zaradi mešanice zdravil.
Fotografija: Prince spada med najuspešnejše glasbenike vseh časov. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Prince spada med najuspešnejše glasbenike vseh časov. FOTO: Guliver/getty Images

Prince Roger Nelson, bolj znan po vzdevku Prince, velja za enega največjih glasbenih genijev dvajsetega stoletja. Z globokim razumevanjem glasbe je močno zaznamoval in oblikoval pop osemdesetih in devetdesetih let. Veljal je za eno gonilnih sil temnopolte glasbe, v njegovi ustvarjalnosti so se navdihovali tudi jazzisti in klasiki.
Spominska slika v Sydneyju 28. aprila 2016
Spominska slika v Sydneyju 28. aprila 2016

Prav zaradi tega je njegova prezgodnja smrt 21. aprila 2016 možno pretresla sceno. Star je bil komaj 57 let. Igralčeva smrt je bila splet nesrečnih okoliščin in tudi malomarnosti posameznikov, ki so bili odgovorni za njegovo zdravstveno stanje. Prav zaradi tega je njegova družina nedavno vložila uradno obtožnico proti zdravniku iz Minnesote, ki mu je predpisal usodna zdravila.

Tudi Prince je postal žrtev ameriške krize zlorabe zdravil, ki temeljijo na opioidih – podobno kot Michael Jackson in Tom Petty. V obtožnici trdijo, da dr. Michael Schulenberg ni pravočasno diagnosticiral glasbenikove odvisnosti od opioidov in je ni zdravil. To je privedlo do tega, da je po nesreči zaužil prevelik odmerek. Schulenberg je priznal, da je napisal recept za močno protibolečinsko zdravilo oksikodon, in sicer na ime Princeovega osebnega varnostnika, da bi zaščitil njegovo identiteto.

Zaradi tega je že moral plačati 26.000 evrov kazni. Vzrok smrti pa je bila izjemno visoka vsebnost fentanila v glasbenikovem telesu. Še vedno ni jasno, od kod tolikšna količina – izsledki preiskave niso dali nobenega osumljenca. Kljub temu zahteva Princeova družina od Schulenberga 43.000 evrov odškodnine. Zastopa jih odvetnik John Goetz. To pa ni edina tožba družine slavnega zvezdnika.
Prince spada med najuspešnejše glasbenike vseh časov. FOTO: Guliver/getty Images
Prince spada med najuspešnejše glasbenike vseh časov. FOTO: Guliver/getty Images

Že aprila so vložili tožbo proti bolnišnici Trinity Medical Center, kjer se je Prince zdravil aprila 2016, potem ko je zaužil prevelik odmerek zdravil. Tožbo so vložili tudi proti dvema lekarnama v Minnesoti, ker sta izdajali narkotike za nemedicinsko uporabo. Schulenbergov zagovornik Paul Peterson je povedal: "Razumemo, da je položaj zelo resen za vse, ki so bili blizu gospodu Nelsonu, in tudi za njegove oboževalce z vseh koncev sveta. Kakor koli že, dr. Schulenberg stoji za zdravstveno oskrbo, ki jo je omogočal gospodu Nelsonu. Svoj prav nameravamo zagovarjati na sodišču."


Nenadzorovano predpisovanje opioidov, ki ga spodbujajo farmacevtski lobiji, je v Združenih državah sprožilo silovito krizo zasvojenosti. Številni se po prenehanju veljavnosti receptov zatečejo na črni trg, večina jih konča na heroinu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije