ZDRAHE

Drama na Evroviziji: Nemčija spremenila nastop, Poljska bo bojkotirala tekmovanje

Tik pred finalnom je v Tel Avivu vse prej kot mirno.
Fotografija: Nemčija je odstranila napise. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Nemčija je odstranila napise. FOTO: Reuters

Naš novinar Tomaž Mihelič, ki Evrovizijo spremlja v Tel Avivu, poroča o številnih zdrahah, do katerih prihaja na tem velikem glasbenem tekmovanju. Nemci so imeli vse do druge vaje nastop takšen, da so bili v ozadju napisi, kot so Freedom (svoboda), Respect (spoštovanje), čez vse ozadje pa je bilo zapisano Sorry (oprostite). Na ta način so sporočili Izraelu, da se opravičujejo za vse gorje, ki so ga Judom povzročili v drugi svetovni vojni zaradi nacizma.

Takšna dobronamerna poteza nemških glasbenikov je spodbudila ogromno polemiko in razburila del javnosti oziroma stroke v Nemčiji. Mnogi so namreč prepričani, da se jim ni treba več opravičevati, saj da so poravnali vse dolgove v povezavi z drugo svetovno vojno. Nemci so tako tik pred nastopom sceno spremenili in načrtovan napis odstranili.

Naslednje leto jih ne bo

Poljsko pa razburjajo homoseksualci. Med nastopi se je namreč na zaslonih pojavil srček, par, ki ga je izbrala kamera, pa se mora v tem trenutku poljubiti. Ker sta med njihovim nastopom to storila dva geja, so na poljski nacionalni televiziji popolnoma ponoreli. V ponovitvi, ki se je predvajala naslednji dan, so ta del celo izrezali iz oddaje. Poljaki so zagrozili, da se zaradi tega incidenta prihodnje leto Evrovizije ne bodo udeležili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije