ZADNJE SLOVO

Črni dan za slovenski film: umrla ena izmed pionirk

V 91. letu je umrla Darinka Peršin, ki se je kot ena izmed prvih slovenskih filmskih in televizijskih montažerk podpisala pod več kot 20 celovečercev in več kot 100 kratkih filmov vseh zvrsti.
Fotografija: FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images, Istockphoto

LJUBLJANA – V 91. letu je umrla Darinka Peršin. Po končani gimnaziji v Ljubljani se je vpisala na srednjo tehnično šolo, kjer sta med drugim poučevala Milan Kumar in Rudi Omota. Med letoma 1947 in 1951 je bila zaposlena v državnem filmskem podjetju Triglav film, nato pa je čez noč postala svobodna filmska delavka. V Beogradu so namreč tedaj izdali zakon o prenehanju rednega delovnega razmerja filmskim delavcem v prepričanju, da je pri filmu preveč neustreznih ljudi, zato so se jih hoteli znebiti, so zapisali v SFC.

Kljub odpovedi so jo še naprej vabili k delu, njena kariera se je takrat šele začela. Delala je z vsemi najpomembnejšimi filmskimi režiserji: Jožetom Galetom, Janetom Kavčičem, Matjažem Klopčičem in Jožetom Pogačnikom.

S Pogačnikom je sodelovala pri njegovih legendarnih kratkih filmih: Cukrarna in Sledim soncu (1972), Tri etude za Cathy in Miloša (1971), Jutrišnje delo (1967) ter Deklica z rdečim glavnikom (1962).

Sodelovala je tudi s filmskimi animatorji Konijem Steinbacherjem, Zdravkom Barišićem in Bojanom Jurcem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije