VIŽE

Četrt stoletja Ansambla Štrk

Slavili so 25 let obstoja, ob tem pa izdali jubilejni album z 19 največjimi uspešnicami.       
Fotografija: Ansambel Štrk z županjo Ljutomera Olgo Karba, ki jim je za 25 let uspešnega dela podelila priznanje. FOTO: OSEBNI
ARHIV
Odpri galerijo
Ansambel Štrk z županjo Ljutomera Olgo Karba, ki jim je za 25 let uspešnega dela podelila priznanje. FOTO: OSEBNI ARHIV

Sredi poletja je vodja Ansambla Štrk Milan Lebar iz rok ljutomerske županje Olge Karba prejel priznanje za 25 let delovanja ansambla, ki je v glasbeni zakladnici nedvomno pustil pečat in prispeval vanjo številne melodije, ki jim poslušalci še danes radi prisluhnejo.


Nič nenavadnega, da so se odločili, da jubilejni album, ki je izšel pri založbi Vox Nova, poimenujejo preprosto Najlepše melodije. Zbrali so 19 najlepših, po večini so to skladbe s festivalov in melodije, v katerih opevajo domačo pokrajino ob Muri in tam živeče ljudi. Seveda so štrki ob jubileju pripravili velik koncert na Pomurskem poletnem festivalu v Veliki Polani, kjer so se jim na odru pridružili številni gostje, program pa je povezovala pevka Maja Oderlap, ki je bila pred leti prav tako članica ansambla, ki je v 25-letni zgodovini izdal sedem albumov, posneli pa so tudi več videospotov.
 

Za vse je kriv Darko


Zgodba Ansambla Štrk se je začela pisati davnega leta 1994, ko so s pevcem Darkom Keglom izdali prvo zgoščenko in kaseto. »Poleg izvrstnih inštrumentalistov smo skozi leta imeli priložnost sodelovati tudi z odličnimi pevkami in pevcem. Vika Kolarič je zamenjala Darka Kegla, nato sta pri nas peli še Maja Oderlap in Nataša Janžek.

V sedanji pomlajeni zasedbi pa poje Vanja Fekonja,« pove vodja in klarinetist v ansamblu Milan Lebar. Ob njem in pevki Vanji pa so še trobentar Ervin Hozjan, harmonikar Benjamin Majc, kitarist Peter Zavec in basist ter baritonist Avgust Koren. Štrki ohranjajo svoj prepoznavni stil, poznani pa so tudi po swingovskih vložkih veselih polk, ki jih je aranžiral Vinko Štrucl, ki je bil eden glavnih zunanjih sodelavcev Ansambla Štrk.
 

Jurka šmarnica klinton


Na odru letošnjega ptujskega festivala FOTO: OSEBNI ARHIV
Na odru letošnjega ptujskega festivala FOTO: OSEBNI ARHIV
Ena najbolj znanih polk je Jurka šmarnica klinton, ki je tako rekoč rdeča nit vseh 25 let delovanja ansambla in so jo posneli že v treh različnih verzijah, v kratkem pa bo izšla še četrta, podložena z zvoki pihalnega orkestra.

Zadnja stvaritev ansambla sta videospot za pesem Stari jager, ki jo je vodja Milan Lebar posvetil svojemu očetu, ki v videospotu igra tudi glavno vlogo, ter videospot za pesem Ko hiša po kruhu diši. Videospot za pesem Želim si, želim pa je že krepko presegel milijon ogledov na spletu, kar je svojevrsten uspeh.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije