BEGUNJE NA GORENJSKEM

Begunje ta konec tedna v znamenju Avsenikovih viž

Objavljeno 22. avgust 2019 12.18 | Posodobljeno 22. avgust 2019 12.18 | Piše: Mojca Marot

Jutri se bo v Begunjah začel že peti tridnevni mednarodni Festival Avsenik. Letošnji bo tudi v znamenju 10-letnice uspešnega delovanja Ansambla Saša Avsenika.

Monika Avsenik je odlična pevka, ki sodeluje tudi s pianistom Gašperjem Koncem.
BEGUNJE – »Tridnevno druženje na Festivalu Avsenik bo prepleteno z najlepšimi vižami Vilka in Slavka Avsenika, ob katerih se bomo spominjali članov njunega legendarnega ansambla in njihovih skladb, ki glasbenike še vedno navdihujejo in tudi osrečujejo,« pravi Gregor Avsenik, umetniški vodja festivala in sin legendarnega Slavka ter Vilkov nečak.
image
Sašo Avsenik je Slavkov vnuk, ki ravno letos zaokrožuje 10-letnico uspešnega delovanja svojega ansambla. Fotografije: Mojca Marot

Vesel je, da sta glasbene gene podedovala tudi njegova otroka, sin Sašo in hči Monika. »Letos mineva 90 let od rojstva Vilka in skoraj 90 let od rojstva ata Slavka, kar po mojem mnenju na najlepši način zaokrožuje 10-letnico nadvse uspešnega delovanja Ansambla Saša Avsenika, ki s svojimi glasbenimi dejanji najbolj pristno pelje naprej zgodbo očeta in strica,« je na sina ponosen oče Gregor. Poudarja, da Festival Avsenik ni tekmovanje, temveč revija najlepših Avsenikovih melodij, ki jih bomo slišali v izvedbi vrhunskih domačih in tujih ansamblov.

»Rdeča nit prvega večera, ki smo ga poimenovali po skladbi Na avtocesti, so potovanja po širni Evropi, ki so jo prevozili Avseniki, ki tako niso bili samo poklicni glasbeniki, temveč tudi poklicni šoferji. Naslov drugega festivalskega večera je Lepo je biti muzikant, na katerem bomo pokazali, kako se različni glasbeniki med seboj radi družijo ne glede na to, v kateri zvrsti so doma in ali nastopajo v narodni noši ali brez nje. Spomnili se bomo vseh članov Avsenikove zasedbe v različnih obdobjih, od tria do kvinteta,« napoveduje Gregor Avsenik.
image
Alenka Godec bo na drugem festivalskem večeru stala na odru kot moderatorka, zapela bo tudi eno Avsenikovo pesem.

Tretji festivalski večer so naslovili Slovenija, od kod lepote tvoje, na njem pa bodo zvenele Avsenikove melodije, nastale iz navdiha, ki sta jih brata Avsenik črpala iz naravnih lepot naših gora in dolin. »Slišali bomo različne Avsenikove melodije, ki se v treh dneh ne bodo ponavljale, pa vendar bo to šele sedmina vseh, ki sta jih brata ustvarila. »Če bi želeli festival napolniti samo z njunimi originalnimi skladbami, bi trajal najmanj 21 dni, če bi dodali še vse priredbe, pa več kot en mesec,« še doda Gregor, ki je nastopajoče skrbno izbral na podlagi kakovosti, dobrega odrskega nastopa in odnosa do te zvrsti glasbe. Med nastopajočimi je posebej omenil Japonca Takea Išija, ki je eden najboljših in najslavnejših jodlarjev na svetu.
 

Ljudje v tujini jočejo


Nataša Farkaš, glavna organizatorka festivala, pove, da v celotnem vikendu v Begunjah pričakujejo več kot 4000 obiskovalcev, ki bodo prišli iz vse Evrope. Največ iz Nemčije, Avstrije in Švice, pa tudi Madžarske, Češke in Hrvaške ter ZDA in Kanade. »Dejansko smo priprave začeli že pred letom in pol, vstopnice smo dali v prodajo junija lani, najdražje in najboljše pa razprodali v pičlih dveh mesecih,« razkriva Farkaševa. Da bi festival kdaj selili kam drugam, ne razmišlja. »Tu v Begunjah, kjer je danes gostilna, se je vse začelo in oboževalci Avsenikove glasbe prihajajo k nam tudi zato, da bi občudovali vse te hribe v okolici, ker se zavedajo, da so ti dajali navdih za ustvarjanje te glasbe,« meni Farkaševa.

Da obiskovalcem in vsem oboževalcem Avsenikove glasbe čez dan ne bo dolgčas, saj se festivalsko dogajanje odvija šele v večernih urah, so poskrbeli v Turizmu Radovljica in zanje pripravili bogat spremljevalni program. Na festivalu bo zapela tudi Monika Avsenik, posebne pozornosti pa bo deležen Ansambel Saša Avsenika, ki nadaljuje glasbeno tradicijo svojega dedka. Letos zaokrožuje 10-letnico nastopanja.
4000
obiskovalcev pričakujejo v treh dneh festivala.


Četudi je z ansamblom prekrižaril že veliko kotičkov v tujini, pravi, da marsikje še niso bili. »Še vedno se dogaja, da pridemo v kakšen kraj, kjer ljudje jočejo, ko nas zagledajo, in povedo, da je Slavko z ansamblom pri njih nazadnje igral pred 52 leti. Ob takih čustvenih momentih je poplačan vsak prevoženi kilometer,« pravi Sašo, ki je bil na prvem festivalu pred 11 leti še v zaodrju, na drugem pa je že stal na odru kot vodja lastnega ansambla. »Takrat sem imel največjo tremo v življenju, saj je festival iz prve vrste spremljal stari ata Slavko v družbi predsednika republike Boruta Pahorja, ob njiju pa je bila zbrana še vsa družina Avsenik,« se spominja Sašo, ki je več let moderiral festival, saj odlično govori nemško.
Med nastopajočimi bo Japonec, ki je eden najslavnejših jodlarjev na svetu.


Letos bosta moderatorja na festivalu Bojan Makovec, tudi uradni napovedovalec na zimskih olimpijskih igrah leta 2026, ter Hubi Aschenbrucker, moderator, humorist in imitator, ki na nastopih v tujini spremlja že tretjo generacijo Avsenikov. Sobotni večer bo povezovala Alenka Godec in z Avseniki tudi zapela. 
Deli s prijatelji