PREDSTAVA

Avsenikova glasba ali lepo je biti muzikant

Premiera igre z glasbo Slavka in Vilka Avsenika ob 65-letnici njunega ustvarjanja. V predstavi sodelujejo številni znani glasbeniki in pevci, tudi Avsenikov vnuk Blaž.
Fotografija: Fantov pet je kvintet, v katerem igrajo (z leve) Grega Čepon klarinet, Blaž Prašnikar bariton, Jernej Gašperlin harmoniko, Klemen Brečko kitaro in Primož Ložar trobento. Foto: arhiv PG Studenec
Odpri galerijo
Fantov pet je kvintet, v katerem igrajo (z leve) Grega Čepon klarinet, Blaž Prašnikar bariton, Jernej Gašperlin harmoniko, Klemen Brečko kitaro in Primož Ložar trobento. Foto: arhiv PG Studenec

Ta petek bo v Poletnem gledališču Studenec premiera nove domače gledališke predstave z naslovom Lepo je biti muzikant. Gre za glasbeno igro, v kateri bo mogoče slišati številne melodije, ki sta jih ustvarila legendarna brata Slavko in Vilko Avsenik, od začetka njunega ustvarjanja letos mineva 65 let. Za dramatizacijo in odrsko priredbo sta poskrbela Eva Kraševec in Lojze Stražar, tudi predsednik društva in neutrudni kulturni delavec Poletnega gledališča Studenec, za katerega je režija omenjene igre natanko 50. po vrsti. Glasbeni producent je Slavko Avsenik mlajši, bogata je igralska zasedba. Harmonikarja Miho upodablja Jernej Gašperlin, trobentarja Jožeta Primož Ložar, klarinetist Jani je Grega Čepon, kitarist Kristjan pa Klemen Brečko. Baritonist in basist Ivan je Blaž Prašnikar, baritonist je tudi Tone Habjan, medtem ko v vlogi sopranistke Nine nastopa pevka Tina Debevec, ki je bila tudi pevka prvega sestava Ansambla Saše Avsenika, altistka Tadeja pa je Lidija Križnik, pevka v ansamblu Frajerke. V igralski zasedbi sta med drugim Jure Sešek v vlogi menedžerja ter Konrad Pižorn - Kondi, ki igra gostilničarja, klaviature v predstavi igra Slavkov vnuk Blaž Avsenik, sin Slavka Avsenika mlajšega.


V igri Lepo je biti muzikant igrajo in pojo sami znani glasbeniki. Foto: arhiv PG Studenec
V igri Lepo je biti muzikant igrajo in pojo sami znani glasbeniki. Foto: arhiv PG Studenec

Lepo je biti muzikant je zgodba o mladostnih sanjah, prijateljstvu, ljubezni in življenjski preizkušnji, ki naenkrat spremeni vse. Miha je mlad entuziast, glasbenik, ki najraje posluša narodno-zabavno glasbo. Po navdušujočem koncertu Ansambla bratov Avsenik se odloči, da bo tudi sam ustanovil ansambel, ki bo igral Avsenikovo glasbo, za to pa navduši še štiri svoje prijatelje Jožeta, Ivana, Kristijana in Janija. Postanejo ansambel Fantov pet in se skupaj podajo na glasbeno pot. Podpirajo jih vsi, v prvi vrsti starši, nad njimi pa sta še posebno navdušena njihov menedžer Samo ter gostilničar Karel, v njegovi gostilni se fantje običajno srečujejo in igrajo. Mihova teta Mici fantom posodi veliko denarja, brez katerega ne bi mogli začeti profesionalne poti, Samo pa skrbi za organizacijo koncertov in jim pomaga pri uveljavljanju na domači glasbeni sceni. Po nekajletnem prizadevanju so njihovi napori bogato poplačani, saj so končno povabljeni na enega največjih mednarodnih tekmovanj narodno-zabavnih ansamblov v Evropi. Prav to tekmovanje med fanti muzikanti poglobi razlike in okrepi nesoglasja, ki so se pojavljala že dlje. Pot do uspeha ni lahka, še težje pa je prenašati breme in napore. Bo njihovo prijateljstvo preneslo težo slave? Bo ansambel klonil pod pritiski posameznikov, ki imajo drugačne predstave o skupnem delovanju? In slednjič, ali bo Miha našel pravo pot in se kaj naučil iz težke življenjske preizkušnje? Na vse to boste dobili odgovor po ogledu te edinstvene glasbene igre, ki bo zagotovo razveselila ljudi vseh generacij. Igra bo na ogled ob koncih tedna vse do 15. avgusta. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije