DANAJA GREBENC

12-letna Slovenka s harmoniko do stotine lovorik

Objavljeno 11. februar 2019 20.42 | Posodobljeno 11. februar 2019 20.52 | Piše: Mojca Marot

V manj kot treh letih si je 12-letna Korošica Danaja Grebenc priigrala prek sto pokalov, medalj in priznanj, od teh 58 za prva mesta.

Poleg harmonike igra klavir in sintesajzer ter se uči solo petja in je članica ansambla Šempetrski šopek. FOTO: OSEBNI ARHIV
Mlada virtuozinja Danaja Grebenc iz Trbonj pri Dravogradu je diatonično harmoniko začela igrati že v vrtcu. Zanjo jo je navdušil očka Drago, ki je velik ljubitelj narodno-zabavne glasbe in, poleg mame Darje, tudi njen največji oboževalec. Danaja je prvi dve leti obiskovala zasebno Glasbeno šolo Gotar, zadnja štiri leta in pol pa se izobražuje v Glasbenem centru Rošer, pri mentorju Klemnu Rošerju.

»Danaja zanj pravi, da je 'ful kul mentor'. Sta umirjena, a se znata tudi veseliti vsakega njenega novega uspeha,« pravi mama Darja Grebenc. Uspehov se je v le treh letih nabralo že zelo veliko. Danaja harmoniko igra po več ur vsak dan.

Državna prvakinja

Prvih tekmovanj se je udeležila pred tremi leti, maja 2016 je bila prvič na državnem tekmovanju za pokal Cyrilla Demiana, kjer je osvojila prvo mesto in postala državna prvakinja v svoji starostni skupini do 10 let. Julija istega leta se je udeležila tudi 22. evropskega prvenstva v igranju na diatonično harmoniko v italijanskem Attimisu in prav tako osvojila prvo mesto in postala evropska prvakinja v svoji starostni skupini. Leta 2017, pri desetih letih, je na mednarodnem tekmovanju za nagrado avsenik osvojila vseh 100 možnih točk in prejela zlato priznanje, s tem pa postala ena od treh tekmovalcev od skupaj 103, ki so prejeli vseh 100 točk. Istega leta je na 26. gorenjskem prvenstvu harmonikarjev v Besnici postala zmagovalka občinstva, prav tako je spet zmagala in postala državna prvakinja na tekmovanju za pokal Cyrilla Demiana v svoji kategoriji, nato pa še absolutna državna prvakinja harmonikark na Velikem Trnu. Prvo mesto in s tem naslov absolutne prvakinje si je priigrala še na mednarodnem tekmovanju Diaton v Italiji, kjer je osvojila tudi prvo mesto med mladimi talenti.

Od Avstrije do Mislinjske doline

image
Od priznanja do priznanja FOTO: OSEBNI ARHIV
Uspehe je nizala tudi lani, ko je na mednarodnem tekmovanju za nagrado avsenik znova osvojila zlato plaketo in skupno tretje mesto, na državnem tekmovanju maja pa zlato plaketo. Bila je zmagovalka in absolutna prvakinja mednarodnega tekmovanja za pokal Rutar v Avstriji, prav tako pa absolutna prvakinja za pokal Mislinjske doline, pokal Mute in drugič zapored Velike planine. Tudi na evropskem prvenstvu v italijanskem Attimisu je lani znova osvojila prvo mesto v kategoriji od 10 do 15 let in postala evropska prvakinja. Znova je zmagala na državnem tekmovanju harmonikark na Velikem Trnu, kjer je poleg absolutne zmagovalke osvojila naziv najprikupnejše tekmovalke. Za konec je lani še enkrat osvojila prvo mesto med mladimi talenti v Italiji, za nagrado pa dobila snemanje svoje prve zgoščenke, ki ga bo zaključila letos.

Danaja je večkratna državna in evropska prvakinja v igranju na diatonično harmoniko, odlična učenka v šoli ter dobitnica zlatega grba občine Dravograd.

Prerasla že dve narodni noši

Kljub vsem uspehom ostaja umirjena deklica, ki rada pomaga vsem pomoči potrebnim, zlasti starejšim, bolnim, in sošolcem pri učenju. Odziva se na različne dobrodelne akcije in pomaga tudi tako, da nastopa na dobrodelnih koncertih. Nikoli ji ni težko vzeti v roke harmonike in z njo nastopati ali tekmovati.

»Zdi se, da ji vse to daje le še dodatni zagon in motivacijo,« pravi mama Darja. Danaja vedno nastopa v narodni noši. Do zdaj je prerasla že dve, kar je seveda povezano s stroški. Tudi potnimi, saj jo oče in mama vozita na različne konce doma in v tujini. V šoli zbira same petice in se udeležuje šolskih tekmovanj, kjer na različnih področjih prav tako niza dosežke na šolski in državni ravni. Za vse dosedanje uspehe in trud ji je županja občine Dravograd ​Marijana Cigala lani podelila zlati grb občine Dravograd.
Deli s prijatelji