DRAŽBA

Bajni denarci za Hendrixovo kitaro

Štirikrat je presegla pričakovani znesek. Z električnim glasbilom je osvajal rock sceno.
Fotografija: Po mnenju mnogih je bil najboljši kitarist vseh časov.
FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Po mnenju mnogih je bil najboljši kitarist vseh časov. FOTO: Reuters

Bila so šestdeseta leta, ko je Jimi Hendrix šele osvajal rockovsko sceno in se predstavljal kot pravi virtuoz na kitari. A prav glasbilo, s katerim se je bodoči zvezdnik uveljavljal, potem ko je zaradi poškodbe pri skoku s padalom zapustil ameriško vojsko, je bilo najbolj vroče blago na nedavni dražbi v Hollywoodu: električna kitara je namreč krepko presegla predvideno ceno, saj je iztržila kar 183.000 evrov, štirikrat več od pričakovanega!
Kitare Jimija Hendrixa so pogosto zvezdnice razstav. FOTO: Benoit Tessier/Reuters
Kitare Jimija Hendrixa so pogosto zvezdnice razstav. FOTO: Benoit Tessier/Reuters

Jimi Hendrix se je v zgodovino zapisal kot verjetno največji mojster kitare, prav prodani primerek pa je tisti, s katerim se je v šestdesetih letih prebijal na sceni in navduševal s svojim talentom. Kratek čas je preživel v Tennesseeju, kjer se je že prikupil družbi velikih, kakršni so bili Wilson Pickett, Slim Harpo, Sam Cooke, Ike and Tina Turner ter Jackie Wilson, nato pa se za nekaj let utrdil v New Yorku, kjer si je ustvarjal svoje ime in k sodelovanju pritegnil številne, že uveljavljene glasbenike.

Kitara ga je spremljala skozi obdobje, ki ga je preživel z zasedbo Isley Brothers in pa v svoji lastni skupini Jimmy James and the Blue Flames. A napočil je pomemben trenutek, ki je zaznamoval njegovo kariero: Hendrix se je preselil čez lužo, v London, kjer je ustanovil nepozabni The Jimmy Hendrix Experience, kitaro pa je zapustil dobremu prijatelju Miku Quashieju.


Ta je pred svojo smrtjo kitari priskrbel ustrezen certifikat in notarsko overitev in tako svojim dedičem zapustil dragocen košček glasbene zgodovine.

Pri dražbeni hiši GWS so ponosni prav na skrbno popisan izvor glasbila, zaradi česar je kitara tudi dosegla tako visok izkupiček, so prepričani. Poleg Hendrixove kitare so prodali še zlati prstan Elvisa Presleyja za 19.000 evrov, skoraj polovico manj je zaslužil par škornjev, ki jih je nosil Prince, jakna Michaela Jacksona pa je iztržila 17.000 evrov. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas