PRIZNANJE

Znana Slovenka v solzah, v otroštvu je bila zlorabljena

Moški je pred njo masturbiral, rešila pa jo je katehetinja.
Fotografija: Denise Dame
Odpri galerijo
Denise Dame

Kaj se dogaja v naši glavi, vemo sami najbolje. Čeprav naš obraz krasi nasmešek, to še ne pomeni, da je tudi pod fasado vse, kot se zdi navzven. Zato se je treba pogovarjati in svoja čustva, svoja doživljanja razgaliti tistemu ali tistim, ki jim zaupate, za katere menite, da vam v težkih trenutkih lahko pomagajo.

O travmi iz mladih let je spregovorila Denise Dame. Je hči matere samohranilke. To je bil razlog, da je morala hitro odrasti: cele dneve je preživljala sam, sama delala domače naloge, hodila na krožke, tudi na cerkveno petje ... Nekega dne se je zmotila in odšla k pevskemu zboru uro prej. Ko je hodila proti hribu, je za njo hodil moški srednjih let. Denise pravi, da to ni bilo nič nenavadnega. Pot je nadaljevala v zgradbo, kjer so vaje potekale, z moškim pa naj bi tudi neka malega spregovorila.

»Nič hudega sluteč sem si nataknila copate in odšla v prvo nadstropje, kjer smo imeli vaje. Pa pogledam in vidim, da ni nikogar. Ko sem šla po stopnicah, pa kar naenkrat zagledam šokantni prizor: moški je masturbiral,« s tresočim glasom obnavlja zgodbo Denise. 

»Mene je v tistem trenutku strah ... V bistvu sem bila šokirana, ker kaj takšnega v živo nisem videla. Nisem vedela, kaj se dogaja. V šoku nisem vedela, kaj delam. Vprašala sem ga, ali ga tišči na stranišče. In mislim, da je prikimal, rekel ni nič. In potem sem šla po stopnicah levo, da bi mu pokazala, kje je to. On je začel hoditi proti meni in se ni ustavil pri stranišču, ampak je šel naprej. Takrat sem od groze začela kričati na ves glas. Imela sem srečo, da so se vrata za mano odprla, pojavila se je katehetinja in začela kričati nanj, on pa je pobegnil.«

Denise je hvaležna katehetinji in drugim ženskam, ki so ji takrat pomagale. »Še kakšno leto sem nato živela v strahu, nisem si upala nikamor. Vsepovsod me je morala spremljati mama, kolikor je pač lahko. Seveda smo incident prijavile tudi policiji, ta pa ni storila čisto nič.« Po dogodku je menila, da so vsi moški takšni, zato je vsakič, ko je zagledala kakšnega, stekla čez cesto, ker je mislila, da jo bo napadel. »Res mi je težko govoriti o tej temi, je pa pomembno, da o tem spregovorimo, saj je veliko takšnih moških in veliko žrtev. In jaz res upam, da bom s tem videom lahko pomagala komu, da bo upal spregovoriti, predvsem pa, da bo pravici zadoščeno. Ker pri meni ni bilo in bom živela s tem do konca življenja.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije