PEVSKA ŠOLA

Zdaj bo tudi Helena Blagne glasbena pedagoginja

Naša diva menda zdaj zares odpira svojo pevsko šolo.
Fotografija: Helena Blagne FOTO: FB
Odpri galerijo
Helena Blagne FOTO: FB

V nekaj tednih se nadobudnim in manj nadarjenim pevskim upom obeta nova pevska šola. Odprla jo bo (sicer je to že nekajkrat napovedovala) pevka Helena Blagne, o veselem dogodku je svoje sledilce obvestila na družabnih omrežjih: »Še en dober mesec nas loči od velikega odprtja Pevske šole Helene Blagne. Kmalu objavim vse podrobnosti avdicije in bodite pripravljeni, saj bo število sprejetih mest omejeno!« S Heleno smo želeli o njenem novem podvigu poklepetati, a nam je pojasnila, da bo lahko podrobnosti o pevski šoli z bralci delila čez kakšnih 14 dni, da je zdaj še prezgodaj, je pa trenutno v iskanju oziroma izbiranju lokacije, kjer bo učenje potekalo.

Helena Blagne FOTO: FB
Helena Blagne FOTO: FB

Bomo imeli več pevskih šol in pedagogov, kot je nadarjenih vokalistov in vokalistk v državi? Blagnetova se bo namreč pridružila plejadi estradnic, ki so petje poučevale oziroma ga še vedno; Damjana Golavšek, Irena Vrčkovnik, Marta Zore, Eva Černe, Jadranka Juras, Manca Špik, Lea Sirk, Alja Omladić alias Alya, Darja Švajger, Sandra Klemm - Sendi, Marjetka Vovk in tako dalje. Nekatere (pravijo jim tudi T‘ršice z naslovnic) poučujejo zaradi ljubezni do pedagoškega dela, bržkone uživajo v širjenju znanja, po drugi strani pa slovenske pevke morajo preživeti – gre torej tudi ali predvsem za stvar eksistence, v glasbenem poslu namreč redko kateremu estradniku cvetijo rože.

Tudi prvi samopromotor bi šolal pevce

Ura takšnih vaj pri slovenskih estradnicah je največkrat od 25 evrov navzgor za 30 minut individualnega pouka ali za 45 minut, pri čemer gre običajno (odvisno od mentorja) za skupinske vaje. V javnih glasbenih šolah pa za učenje petja pri pedagogu, ki mora biti ustrezno izobražen in podkovan, za celomesečno učenje petja in nauka o glasbi (solfeggia) skupaj odštejete 30,50 evra na mesec. Ob uspešnem zaključku pa učenci pridobijo tudi spričevalo.

Irena Vrčkovnik FOTO: IGOR MODIC
Irena Vrčkovnik FOTO: IGOR MODIC

Izvedeli smo, da še nekdo razmišlja o tem, da bi odprl pevsko šolo, moški estradniki se poučevanja praviloma lotevajo manj pogosto, je pa Damjan Murko za Bulvar izjavil: »Pred nekaj časa se je zgodba o poučevanju petja začela rojevati v moji glavi, vendar sem odlašal, ker se nisem čutil dovolj razvitega, če se lahko tako izrazim. Letos praznujem 15 let kariere, čas je za nekaj novega, nekaj, kar oboževalci želijo in pričakujejo. Zdaj sem dovolj zrel. Moj novi hit Šok ima več kot milijon ogledov na youtubu, nova balada Ne zaklepaj vrat srca pa bo potrkala na srca poslušalcev. Morda pa se najdejo tudi učenci za moj novi podvig?« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije