RASIZEM

Voditelju Sveta med oddajo prekipelo (VIDEO)

Ali je to res stališče Slovenk in Slovencev?
Fotografija: Gregor Trebušak je komentiral zapis v tedniku. FOTO: Zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Gregor Trebušak je komentiral zapis v tedniku. FOTO: Zaslonski posnetek

Te dni del javnosti razburja zapis Aleksandra Škorca v Demokraciji, ki je med drugim dejal, »da se bo zgodilo, da bodo migranti nepojasnjeno zbolevali, saj bo Bog ustvaril tak mikroorganizem, ki ne bo prenašal njihove DNK,« ter dodal, da je bil tudi Jezus z razlogom bel, ne črn ali rumen. Rasistične izjave so razjezile tudi voditelja oddaje Svet na Kanalu A Gregorja Trebušaka, ki je dogajanje komentiral takole:


»Ob tem političnem dogajanju pa žal ne moremo mimo zapisa v tedniku, ki ga izdaja založba v lasti SDS, poslanca SDS Dejana Kaloha in madžarskega poslovneža Petra Shatza. Aleksander Škorc je v Demokraciji, (posrečeno ime, kajne?) namreč v svojem besedilu uporabljal besednjak in primerjave, nevredne današnjega časa. Njegov članek govori o načrtnem iztrebljanju priseljencev in drugih ras. Tako je zapisal, navajam: 'Zgodilo se bo torej, da bodo migranti nepojasnjeno zbolevali in umirali, saj bo Bog ustvaril tak mikroorganizem, ki ne bo prenašal njihove DNK.' Pa tudi: 'Tako kot se ljudje ciljano spravijo na določene vrste naravnih škodljivcev, plesni, plevelov, se lahko Bog spravi na določeno vrsto ljudi. Ne gre za rasizem, gre za očiščenje. Tudi Jezus je bil bel. Z razlogom. Ni bil črn, niti rumen.' Konec navedka.

To je zapis v glasilu stranke, ki vodi našo državo. V 21. stoletju, ko se ukvarjamo s pandemijo, ko je v Sloveniji za covidom umrlo skoraj 1800 ljudi, ko otroci ne hodijo v šole, starši ne v službe. Kaj reči ob tem zapisu: identičen je zapisom, ki so vodili v največjo morijo v zgodovini. In ni ga opravičila, ki bi pojasnil tak zapis. Sploh, ker je to stališče SDS. Demokracija je stališče SDS. In vprašajmo se: je to stališče Slovenk in Slovencev? Je to nekaj, kar bi vi učili svoje otroke? In sam kot kristjan dodajam še: ta zapis nima nobene povezave niti z vero. Gre enostavno za zlobo in pritlehen rasizem. In to moramo kot družba jasno zavreči,« je dejal Trebušak.

Slovenski filozof, družbeni kritik in publicist Boris Vezjak je zoper kolumnista Demokracije Škorca in odgovornega urednika Demokracije Jožeta Biščaka že vložil kazensko ovadbo, in sicer zaradi suma storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja ali razpihovanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. To je sporočil na svoji spletni strani.
 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas