SPRAZNILI MALHO

Veste, koliko bomo plačali za letošnjo Emo?

Lani so na nacionalki razsipavali, letos pa stiskajo.
Fotografija: Lea z ekipo na letošnji Emi. FOTO: Mediaspeed
Odpri galerijo
Lea z ekipo na letošnji Emi. FOTO: Mediaspeed

Po lanskoletnem vratolomnem znesku, ki ga je RTV Slovenija porabila za izvedbo Eme 2017, so to leto na nacionalki precej oklestili proračun za izvedbo festivala. »Za vsako 120 minut dolgo prireditev je predvidenih 60.000 evrov direktnih stroškov, skupaj za obe prireditvi pa 120.000 evrov. Stroški so sprejeti in vključeni v letni načrt, ki je bil sprejet novembra lani,« so nam pojasnili na nacionalki, ko smo jih še pred finalno oddajo vprašali, koliko sredstev je letos namenjenih za Emo.

Krivijo olimpijske igre? 

Veliko očitkov je bilo slišati tudi na račun tega, da je RTV Slovenija Emo raztegnila na dva večera. Iz prvega, polfinalnega večera, se je v sobotni finale izmed 16 skladb uvrstilo osem pesmi, ki so jih teden dni kasneje gledalcem predstavili še enkrat. Finalni večer praktično ni postregel z novostmi, le dva izvajalca, in sicer Ina Shai in BQL, sta skladbi predstavila v angleškem jeziku. A RTV Slovenija v tem očitno ne vidi nič spornega. Še več, očitno so si celo želeli, da bi Emo tako kot leto poprej izvedli v treh delih. Na vprašanje, zakaj so jo izvedli v dveh delih, so nam pojasnili, da jim finančne možnosti niso omogočale, da bi izvedli dva predizbora in finale. »Razpoložljiva finančna sredstva in produkcijske zmogljivosti niso zadoščali, zato smo se odločili za en predizbor in finale. Z odločitvijo smo več kot zadovoljni, prav tako gledalci, ki so predizbor nagradili z izjemno gledanostjo. V povprečju ga je videlo kar 268.000 ljudi, kar dokazuje, da je Ema glasbeni in televizijski dogodek brez primere,« so zapisali v odgovoru.

Preverili pa smo tudi govorice, ki so zakrožile v teh dneh, da bi morali Emo prirediti na Gospodarskem razstavišču, a so se v zadnjem hipu na RTV odločili, da jo prestavijo pod domačo streho, v studio, kjer ni bilo občinstva. Na RTV so nam pojasnili, da so res tehtali možnost selitve projekta na Gospodarsko razstavišče, a so se, ker so letos izvedli le dve oddaji, lani so jih na istem odru kar sedem, in finančnih omejitev, odločili, da ostanejo na RTV. Kot enega izmed razlogov, zakaj je bilo letos manj sredstev namenjenih za razvedrilne in druge programe, navajajo visoke stroške za športne pravice.

Namesto 600.000 zapravili več kot milijon

Tik pred letošnjo Emo je odjeknilo, da je vodstvo RTVS o nepravilnostih pri izvedbi lanskoletne Eme, za katero je nacionalka porabila 700.000 evrov več od predvidenih, s svojimi ugotovitvami seznanila tudi Komisijo za preprečevanje korupcije. To pa ni edini finančni škandal na nacionalki. O njih smo bolj obširno poročali tukaj.

 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije