AMSTERDAM

V mlinih po slovensko

Maja je marsikomu zagodlo aprilsko vreme, priljubljeni igralec Jernej Kuntner in njegova žena Monika pa si v Amsterdamu na Nizozemskem nista pustila pokvariti dobre volje.
Fotografija: Slovenski pozdrav pred katedralo v Kölnu Fotografije: osebni arhiv
Odpri galerijo
Slovenski pozdrav pred katedralo v Kölnu Fotografije: osebni arhiv

Sam sem bil tam prvič, Monika pa je bila lani službeno in ji je bilo zelo všeč. Letos je tako spontano prišla ideja, da bi Amsterdam med prvomajskimi prazniki obiskala skupaj,« pravi Jernej Kuntner. Do nizozemskega mesta sicer ni prav blizu – skoraj 1000 kilometrov –, a sta sklenila, da gresta z avtomobilom. Jernej ima namreč čisto nov avto, ki je potreboval krstno vožnjo. »Dobil je vse, kar spada h krstni vožnji, sonce, veter, dež, sneg, avtoceste z neomejeno hitrostjo, vaške ceste in kolovozne poti. Adrenalinsko!«
Slovenski pozdrav pred katedralo v Kölnu Fotografije: osebni arhiv
Slovenski pozdrav pred katedralo v Kölnu Fotografije: osebni arhiv

Dolgo vožnjo do severnih Benetk in nazaj sta razdelila na etape. Prva postaja je bil Nürnberg, kjer sta si ogledala stari mestni del, za kaj več pa tokrat ni bilo časa. Že naslednje jutro sta se iz Nemčije podala proti Amsterdamu, tam sta bila tri dni. »Kupila sva si kartico, s katero imaš vstop v vse muzeje in cerkve, lahko pa uporabljaš tudi vsa javna prevozna sredstva v mestu. Tako sva si ogledala čim več stvari, kolikor je pač šlo. Van Goghov muzej, Rijksmuseum, ki je fascinanten; ob Rembrandtu imajo še enormno drugih vrhunskih slikarjev in najrazličnejših eksponatov, katerih vrednost se šteje v milijardah. Zanimiv je bil muzej diamantov,« pravi o potepanju po tamkajšnjih ulicah.

Obiska Amsterdama menda ni brez ogleda kraja Zaanse Schans. Slikovita vasica v bližini mesta se namreč ponaša s slovitimi mlini na veter, znamenitostjo Nizozemske. V mlinskem muzeju sta doživela prijetno presenečenje. Blagajničarka ju je vprašala, od kod sta.
Slovenski prospekt: mlini na veter v pravilni slovenščini.
Slovenski prospekt: mlini na veter v pravilni slovenščini.

»Rekla nama je, da sprašuje, da bo vedela, kateri tiskani vodnik nama dati. Odgovorila sva, da iz Slovenije in da bo najlažje, če vzameva angleškega. Gospa pa odvrne ne, ne in nama poda letak v slovenskem jeziku!« sta navdušena.

Proti domu ju je pot vodila skozi Köln, Augsburg, čez Kitzbühel in Hochfilzen. V Kölnu sta obiskala veliko katedralo, pred katero je nekdo narisal tudi slovensko zastavo. »Ob tem mi je kar zaigralo srce,« pove igralec. Zanimiva sta študentski Würtzburg in izjemno ohranjen Rothenburg. V Augsburgu je Kuntner opazil, da so nemški domačini v manjšini, saj je tujcev že več kot polovica.


Ob vračanju domov sta se pomešala med romantike. »Pot Würtzburg–Creglingen–Rothenburg–Augsburg je pot ob romantični cesti ali Romantische Strasse, ki se vije med srednjeveškimi mesteci in vinogradi ob reki Tauber. Zelo zanimivo!«

V Kitzbühelu in Hochfilznu je snežilo, a tam bela odeja niti maja ni presenečenje. »Zelo razgibano in zapolnjeno je bilo, zelo lep izlet. Kljub temu je lepo priti nazaj v Ljubljano, najlepše mesto na svetu,« poročilo o prvomajskem potovanju sklene 49-letni Jernej Kuntner.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije