Umrl je znani slovenski igralec

Poslovil se je v 78. letu starosti.
Fotografija: Član MGL je bil do upokojitve. FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Član MGL je bil do upokojitve. FOTO: Pixabay

V 78. letu starosti je umrl dramski igralec Jože Mraz, upokojeni član Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL), so sporočili iz MGL. Ansamblu se je pridružil leta 1984 in v gledališču odigral več kot 50 vlog. Član MGL je ostal vse do upokojitve leta 2005.

Mraz se je rodil 4. septembra 1942 v Stražišču pri Kranju. Z MGL se je prvič srečal že leta 1962, ko je še kot študent ljubljanske akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) nastopil v vlogi Lisjaka v Vrhunčevem Vrtiljaku igrač. Na akademiji je 1963 prejel študentsko Prešernovo nagrado.

Po končanem študiju je leta 1965 opozoril nase z vlogo Popotnika v Cankarjevem, prvem Korunovem, Pohujšanju v dolini šentflorjanski na odru SNG Drame. Svoj prvi stalni angažma pa je še v istem letu dobil v Mladinskem gledališču v Ljubljani, kjer se je igralsko prekalil in ustvaril več kot 40 vlog. Nepozabne so predvsem vloga Vilinčka v Minollijevem Vilinčku z lune (1972), vloga v Jovanovićevih Žrtvah mode bum-bum (1975) in vloga Guliverja v Swiftovi in Jesihovi igri Guliver, velik in majhen (1979).

Že zgodaj je sodeloval tudi s slovenskimi eksperimentalnimi odri in lutkovnimi gledališči. Pomembno je njegovo sodelovanje z Gledališčem Glej, kjer je oblikoval nekaj izjemnih vlog iz sodobnega repertoarja eksperimentalnega gledališča. Omeniti velja njegovo vlogo Antoina v Vitracovem Viktorju ali Otrocih na oblasti (1971) ter duet z Branetom Ivancem v Handkejevi igri Varovanec hoče biti varuh (1972).

Ustvaril številne vloge

Leta 1979 je postal član igralskega ansambla Primorskega dramskega gledališča, v Novi Gorici je ustvarjal do leta 1984. Vloga, ki je zaznamovala to prelomno obdobje v njegovem ustvarjanju, je zagotovo vloga Proteja v Shakespearjevih Dveh gospodih iz Verone (1980). Leta 1984 pa se je pridružil ansamblu MGL. V svoji prvi sezoni je celostno oblikoval vlogo pastorja Halea v Millerjevem Lovu na čarovnice. V MGL je, čeprav redko v glavnih vlogah, še izbrusil svojo vsestransko igralsko osebnost, so zapisali v gledališču. Med drugim je bil Zmešnjava v Linhartovi igri Ta veseli dan ali Matiček se ženi (1989), Človek pes v Flisarjevi igri Kaj pa Leonardo (1992), Storžek v Zupanovem Jurčku in Storžku (1993), Zmaj v Showu strahov S. Makarovič (1994), Lambert v Bricairovi Dohodnini (1995).

V kar šestih vlogah je nastopil v Jesihovem Desetem račku (1997). Bil je Štacunar v Cankarjevem Pohujšanju v dolini šentflorjanski (1998) in Helmuth Rode v Harwoodovi igri Na čigavi strani (2003).

Čeprav prvenstveno zapisan gledališču je ustvarjal tudi v filmu, na televiziji in radiu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije